Jump to content

Recommended Posts

Индия, 1879 г.

Поговорката „Всяко чудо за три дни” се вижда най-вече в САЩ - когато увлечението към спиритизма отшумява, спада и интересът към Теософското Общество. Но когато в масмедиите гръмва новината, че водачите на Теософското Общество разпродават цялото си имущество и заминават за Индия, общественото любопитство отново се запалва и насочва към тях. Къде отиват те?

Hristo_Madjarov_012.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Елена Блаватска

В страната на Махатмите! Тъй като става въпрос за нарастващо движение с международни контакти, интерес проявяват правителствени, масонски, политически и теологични кръгове. Правителството на САЩ, начело с 19 си президент Ръдърфорд Хейс, ги назначило за свои специални представители, а Държавният департамент им издал дипломатически паспорти. По това време Индия е Британска колония и английските тайни служби са не по-малко заинтересовани от случая.7

Още на следващия ден след пристигането в Индия са им откраднати всички документи и пари. След време английската колониална полиция върнала парите, но не и документите. Навсякъде ги задържали и обискирвали безцеремонно. Явно - започвала войната, за която я предупредил Махатма Мория.

Как реагирала Блаватска? Тя нямала време да се занимава с глупости и игнорирала сгъстяващите се облаци. Решили с полк. Олкът да обединят Теософското Общество с индийско движение с наименование „Завръщането на Ведите” (Свещените книги). В Бомбай Блаватска започнала да получава периодични контакти с Махатма Кутхуми. Посланията се оказали диктувани писма. Писмата на махатмите предизвикали поредната сензация и изградили моста, по който Тайното учение достигало до модерното човечество, за да го подготви за Новата епоха и за Шестата раса. Британският музей е съхранил повече от 100 такива писма.

Hristo_Madjarov_013.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Учителят Кутхуми Пал Синг

Някои твърдели, че тя сама пишела тези писма.

Тези писма се публикували в месечно списание „Теософ”, което скоро станало известно сред англичаните в колонизирана Индия и висшата индийска каста. Така Теософията станала добре позната и в някои европейски страни и се превърнала в процъфтяваща международна организация.

През 1882 г. главната квартира на списанието се преместила в старата лятна къща в Адияр, близо до Мадрас, където и до днес Теософското Общество продължава да функционира.

Мадам Блаватска прекарвала дълги периоди на изолация в храм, който тя построила, за да могат Учителите да комуникират с нея.

Трябва да съществува синтез от наука, религия и философия.“ 9

Светът жадно поглъщал новините от „изтока”. Теософията ставала все по-популярна. Новото мислене разрушавало старите научни и религиозни догмати, освобождавало душите и ги обединявало в едно невидимо братство. Това тревожело и ортодоксалната църква, и британските тайни служби, които имали свои планове за колонизиране на Индия. Те гледали с лошо око на мащабната й дейност и на теософските центрове в Адиар (Мадрас) и Бомбай. Затова се съюзили в една компроматна война, в която използвали всички средства за дискредитирането на опасната и непредсказуема конкурентка. В Русия я обвинявали в проамериканско републиканство и неуважение към православната вяра, а в Индия пускали слухове, че е руска шпионка. Навсякъде я следвали клевети, издевателства и фалшификации.4

В резултат на тези компромати и на огромното напрежение при разкриване на световните мистерии, през последните десет години от живота си, тя е три пъти на смъртно легло. И всеки път се вдига и оздравява по чудо - явява й се нейният духовен водач, който я окуражава да не се предава заради преследванията от силите на мрака и че тя няма право да напуска Пътя, преди да е довършила започнатото дело и да е изтекъл определеният срок. Тя приема бремето на страданието и обругаването с търпение и жертвоготовност на истинска жрица. Борбата с тъмните сили калява характера й и й помага да се пречисти от обикновените човешки слабости и съмнения; а победите й превръщат ученичката в Учител.

През 1884 г. основателите на Обществото се завръщат триумфално в Европа, където приятелка й отстъпва апартамент в Париж. Скоро след това тя е поканена във Великобритания, където Общество за изучаване на паранормалното й предлага да анализира „великолепните й качества“.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...