Jump to content

... и последствията


Recommended Posts

... и последствията

Но, след триумфиращите срещи и овации, Блаватска се прибрала в своя кабинет и изпаднала в ужас при вида на неочакваните съоръжения на негодника-мебелист Коломб - недовършен шкаф с двойно дъно и някакви устройства за измама (които при това не работели, защото били направени от прясно, неизсушено дърво)... Тя изпитала такъв шок, че същата вечер паднала на легло... Три седмици се борила със смъртта. Европейските лекари отново решили, че е на смъртен одър и тя отново ги поразила, като се надигнала във време, когато те обявили нейната последна агония.

Тя оживяла, но не можела да ходи, затова, със стол-количка и придружител, и с мъка събрани средства за пътуване, я качили на кораб за Италия. Тя изчезнала за света и се уединила в Торре-дел-Греко (близо до Неапол). Само най-близките знаели адреса й и й пращали огромна кореспонденция от цял свят.

Като узнали, че за състоянието на Блаватска подействали обвинения в това, че тя била „измислила никога несъществуващи Раджа-йоги“, индусите я засипали с писма и трудове, заявяващи тяхното истинско съществуване. От Нагапатам (южно от Мадрас), област на учени (пандити), пристигнало послание със 70 подписа.

„Ние, долуподписаните, сме поразени, прочитайки „Отчета на Лондонското психично общество за теософията“. Смеем да заявим, че съществуването на Махатмите в никакъв случай не е измислено. Нашите пра-прадеди, живели дълго преди раждането на Блаватска, са имали пълна вяра в техните психически сили, познавали ги и се съобщавали с тях. И днес има в Индия множество хора, нямащи нищо общо с Теософското Общество, но в постоянна връзка с тях.

Ние имаме много средства за доказване на съществуването на тези висши същества. Нека мистър Хъдсън и неговият „комитет“ да потърсят истината по-дълбоко и могат сами да открият, че са избързали и са съставили съвсем невярно заключение... С този комитет той показа огромно невежество за историята на Индия; а зад тях и прословутото Общество за психически изследвания е извършило най-груба грешка, като не удовлетворява с нищо надеждите, възложени му от мистиците.“4

В Индия се вдигнал бунт против оставения там Олкот, че той не е ръководител като нея - да дава адреса й и тя да се връща.

Блаватска обаче има мисия в Европа. Тя игнорира много несгоди и измъчващата я болест на Брайт и пътува из Швейцария и Германия, среща се с хора като Всеволод С. Соловьов, който пише („Русский Вестник“ 1892 г.) възторжени статии за нейните психосили.

Във Вюрцбург с нея живяла графиня Констанция Вахтмейстър - вдовица на министъра на външните работи в Стокхолм. От нейните свидетелства се знаят много подробности около Блаватска. Според нея тя съчетавала проникновеност на мислител, виждащ бъдещето, с детска доверчивост, простодушие, лековерие и непознаване на хората, откъдето произлизали повечето й проблеми. Тя дотолкова била свикнала с феномените на Блаватска, че дори вече не се удивявала, когато сутрин пророчицата казвала съдържанието на писмата, които се получавали на следващия ден или молила да й отговарят на въпроси, които възниквали по-късно.

„Аз се убедих - пише тя на сестра й, - че човек има двойнствена природа и че за някои избраници, които умеят да развият своите духовни сили до съвършенство, се откриват нови, широки и светли хоризонти, недостъпни за другите. За тях именно ап. Павел оповестява красноречиво, че не съществува ни време, ни разстояние. Има още и такива щастливци, преродени окултисти, които са надарени от рождение със способности, помагащи достигането на такова висше развитие. Такава е именно Е П. Блаватска - в това се убедих съвършено.“4 Графинята се убеждава в това, като наблюдава ясновидското писане на нов труд. Блаватска пише:

„Аз съм много заета с „Тайното Учение“. Онова, което преди виждах в Ню-Йорк и мислех за внушение, се повтаря ясно и несравнимо по-добре. Пред мен се редят такива картини, панорами, сцени, допотопни драми, каквито никога не съм виждала и слушала! Започвам да се надявам, че този труд ще отмъсти за нас...“4

Дали затова тя дописва и издава този труд в Лондон - града, от чието психическо общество е получила главния удар, не мога да кажа. Но безспорно е, че този шедьовър, вдъхновен от Тайните Учители, е нещо много по-велико от едно лично отмъщение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...