Jump to content

АНИ БЕЗАНТ. Как англиканката станала атеистка


Recommended Posts

АНИ БЕЗАНТ

Как англиканката станала атеистка

На втората година от преселването на Блаватска в Англия (1889), тя се запознала с талантлива и енергична жена - Ани Безант. Тогава Ани била една свободомислеща авантюристка.

Тя била родена в Лондон на 1.10.1847 г. Баща й бил лекар, починал рано от туберкулоза. Майка й я подлагала на строго религиозно възпитание. На 16 години тя притежавала поразително красива външност, искрящо остроумие и многостранни интереси. Имала много кандидати за женитба, но, по настояване на майка си, тя „позволила да бъде омъжена за мъж, в когото дори не се преструвала, че е влюбена“. Щастливецът бил негово преподобие Франк Безант - математик и свещеник, възпитаник на Кеймбридж.13

Hristo_Madjarov_015.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Дотук свършило нейното послушание. Романтичната натура на Ани не успяла да се хармонизира с логичната пресметливост и деспотизъм на по-възрастния й съпруг. Един негов удар с коляно в корема й предизвикал преждевременно раждане на дъщеря им Мейбъл. Друг път едва не я убил, когато предложила да използват средства против забременяване. Тя виждала хората около себе си не като живи същества, а като марионетки с програма и не се виждала да живее така.

Веднъж сънувала страшен сън, че може да прекара целия си живот, като само се усмихва притворно и произнася уклончиви фрази. Ужасена и разочарована, тя успяла да избяга с тригодишната Мейбъл.

Не е чудно, че поради тоталното й разочарование от свещеника, Ани Безант проучила произведенията на отказалия се от църковен сан атеист Чарлз Войси. След публичните дискусии на негови съмишленици с богослови, остатъците от религиозна вяра на Ани станали на „пух и прах”.

Не е случаен и фактът, че скоро след това тя отишла да слуша лидера на „свободомислещите“ Чарлз Бредлоу. Той доказвал атеизма си, като вадел с театрален жест часовника си, поставял го на катедрата и призовавал Бог - ако съществува, да го порази.

Бог не го поразил с гръм, но го улучил със стрелата на Ерос, когато на лекцията му влязла Ани Безант.

Той бил фатално привлечен от чаровната интелигентка, а тя - от неговата красота, красноречие, сърдечност и идеализъм - пълна противоположност на този, от когото бягала. Тя станала атеистка и публикувала първия си анонимен памфлет в неговото списание на свободомислещите „Национален реформатор”. По негова препоръка тя започнала да държи речи в подкрепа на атеизма и свободомислието и получила работа в това списание.

Публикувала „Атеистично евангелие” и станала заместник- председател на Националното атеистично общество (1874). В 1877 г. издала с Бредлоу книга на свободомислещия Чарлз Ноултън „Плодовете на философията”. Това бил бестселър (продадени 185 000 броя за 3 години) със съвети за предпазване от нежелана бременност. За публикацията на този труд двамата били осъдени на 6-месечен затвор. Като използвал това съдебно преследване „заради непристоен език в книгата”, франк Безант доказал, че тя е „морално разложена жена”. Ани се защитавала сама - нещо нечувано за Англия. Бащата спечелил родителските права над дъщеря им Мейбъл. Но при навършване на 20-тата им година децата избрали да живеят с майка си и баща им повече не ги потърсил.

След излизането от затвора, Ани публикувала от свое име книга „Закон за популация”, в която още по-убедително пропагандирала идеята за „контрол на семейството” и правото на жените на аборт. От убедителните й аргументи се родило съвременното движение за семейно планиране.

Ани минала в настъпление и разширила фронта на правдата. Тя пристъпила към създаване на обществено движение за политическо равноправие на жените. Отвреме-навреме то давало на съд предприемачи, които нарушавали правата на жените.

Като активна участница в обществените движения в Англия, Ани Безант и Бредлоу установили през 1884 г. много близко приятелство с Едуард Евелинг, млад учител социалист, който живял по това време в къщата на Ани. Той бил известен учител, който превел за пръв път важните трудове на Карл Маркс на английски език. Изглежда, че Ани се влюбила в него, но не е ясно доколко той е отговорил на тези чувства.

факт е, че той упражнил голямо влияние върху нейното мислене, а тя била съществена подкрепа за неговата работа. После Евелинг напуснал Ани и заживял с Елеонора Маркс, дъщеря на Карл Маркс. Това породило постоянно болезнени отношения между Ани и Елеонора и вероятно тласнала Ани към конкурентното за тях по това време Фабианско общество, което било за мирни и постепенни социални преобразования.

Там се срещнала с гениалния есеист и драматург Дж. Бърнард Шоу. Нейното списание „Our Corner” било първото, което посмяло да издава неговите книги. Ораторският й талант блестял все по-ярко. Бърнард Шоу я нарекъл „най-големият оратор в Англия и може би - в Европа“. Той я поканил да държи лекции във Фабианското общество и тя влязла в Управителния му съвет (1885).14

Освен таланта на оратор, журналист и организатор, Ани Безант проявила огромно творческо трудолюбие. Негов плод били седмичните статии по проблемите на свободомислието, критики на религиите и редица нейни изследвания и книги. От многобройните дискусии, статии и речи тя издала научен труд, за който Лондонският университет й присъдил титлата „Доктор на науките”.

В 1887 г. тя публикувала световно известен атеистичен очерк „Защо аз не вярвам в Бога”, който до днес е известен в англоезичните страни като „Кредо на атеизма”.

Евелинг и Елеонора се присъединили към марксистката Социал Демократическа федерация (СДФ), но не вярвали в лидера Хенри Хайндман и скоро го напуснали, за да се присъединят към Социалистическата лига - една малка марксистка група около художника Уйлям Морис.

Изглежда, че Морис също изиграл съществена роля в трансформацията на Ани към марксизъм, но през 1888 г. тя се присъединила към СДФ, а не към Социалистическата лига. Тя дълго членувала там и станала една от говорителките й. В същото време Ани била членка и на фабианското Общество. Тя не виждала проблем в това, щом и двете общества търсели равноправие.

Свободомислеща и неудържима феминистка, Ани била една от първите жени, записали се да следват в Лондонския университет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...