Jump to content

Recommended Posts

Приемницата

След преминаването на Блаватска през Портата на душите в 1891 г. Ани Безант започнала да ръководи езотеричната секция на теософското общество, заедно с американския адвокат Джъдж.

Hristo_Madjarov_017.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Ани Безант с Хенри Олкът

Обаче те често изпускали контрола. След дискусия, в която Уйлям Джъдж бил обвинен във фалшифициране на писма от Учителите, Американската секция се отделила. В 1895 г. Джъдж я оглавил и управлявал до смъртта си следващата година.

Година по-късно починал и полк. Олкът. Ани Безант се съюзила със свещеника-ясновидец Чарлз Ледбийтър. Той бил англикански свещеник до 1884 г., после неговите парапсихични способности го насочили към Т.О. Скоро станал вицесекретар на Европейската секция и създавал теософски центрове. Така те увеличили много броя на членовете. Навсякъде се чували еднакви молитви и мантри:

О-О-О-М... О, Господи!

Простри Твоя Благослов върху нас! О-М-М-М!...“4

През 1893 г., като представител на Теософското движение, Ани Безант присъствала на Световния събор на религиите в Чикаго.

Hristo_Madjarov_018.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

По-късно същата година тя се оттеглила в теософския център в Адиар, Индия. За разлика от повечето англичани, живеещи в Индия по това време, които гледали на индусите като на „нация от кули“, Ани Безант се възхищавала от древната мъдрост и живите духовни традиции на индийския народ и провъзгласила „превъзходството на индийската култура над варварската европейска култура.” Тя заменила английските мебели с индийски килими и възглавници и, облечена по индийски, седяла в лотос на пода и ядяла с пръсти постни ястия от широк зелен лист, вместо от чиния.

Hristo_Madjarov_019.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Там прекарала последните 37 години от живота си, като разгърнала ораторското си умение за събуждане на индийския национализъм и постигане на независимост от Великобритания. Била заобиколена от множество млади интелектуалци. Един от тях бил бъдещият президент на Индия Джавахарлал Неру. Теософското издание на „Упанишади” очаровало Махатма Ганди.13

За нашия разказ тук е важна нейната дейност за подготвяне на знаменития й приемник и излъчването му за нов Световен Учител.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...