Jump to content

Recommended Posts

Обучение

В първата част на XX век британските управници в Индия се отнасяли към индусите като към природна даденост. Те трябвало да бъдат държани на дистанция или в най-добрия случай - да бъдат толерирани, без да се насърчават към близост или фамилиарност. Защото в отношенията властвала социална йерархия.

При тази обстановка младият Кришна бил разпознат чрез психичните способности на ексцентричния британски мистик.

Ледбийтър съобщил на Ани Безант за своето откритие. Те не споделяли дискриминиращото британско мнение за индусите. Били завладени от индийската идея за аватарите и убедени в скорошното идване на новия Месия. Като наблюдавали растящите духовни способности на Джиду Кришнамурти, те решили, че той именно ще бъде този, когото очакват и официално го осиновили.

Ледбийтър помолил бащата на Кришнамурти да го прати да учи, тъй като той имал намерение да се заеме с неговото образование. Нараниа се съгласил при условие, че и другият син ще получи същата възможност.

Четирима инструктори се заели с физическото обучение на двамата братя. Те им преподавали английски и други предмети, карали ги да правят спортни упражнения, обезпечавали ги със здравословна храна и чисти дрехи.

Според индийските традиции Кришна, Мойсей, Буда, Христос, Мохамед са преродени за спасение на човечеството. Очакването на Юдеохристиянството за идването на новия Месия се потвърждава от много притчи на езотеричния будизъм. Според тези вярвания, младият Кришнамурти започнал да бъде смятан за прераждане на бог Майтрея, Бодхисатва на любяща нежност.

По това време младият Кришнамурти говорил, че:

„Има нещо, което зная, откак съм роден. Не мога да го обясня, но зная, че То съществува, независимо дали мисля за Него“.9

Той вярвал в присъствието на Този Някой друг повече, отколкото в реалността на обкръжаващата обстановка.

И знаел, че е на земята, за да се вслушва в Неговия глас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...