Jump to content

Recommended Posts

Адияр, 1912 г.

Името на Ледбийтър е опетнено от обвинения в хомосексуалност, той е лишен от правомощия на епископ. Повлиян от антибритански екстремисти и опоненти на Теософията, бащата Нарианах поискал обратно синовете си с мотив, че Ледбийтър ги бил покварил и че обучението им било против правилата на кастата им. Той предупредил Ани Безант с писмо, че ще я призове на съд, ако не му възвърне правото на попечителство върху синовете му.

Докато Ледбийтър се питал дали бащата говори истината, Ани Безант отговорила да й бъдат поверени двамата младежи, докато завършат университета Оксфорд. Нима баща им не иска това? 9 Това предложение успокоило бащата. Но, когато Кришнамурти и Нития се върнали по негово желание в Бомбай няколко дни преди определеното време, Ани Безант наредила да бъде изключен от Теософското Общество. Тогава той започнал съдебно дело.

Факт е, че братята били отведени в Англия и не се завърнали в Индия до 1921 г. Те живели в голяма къща в Ашдаун форест в Съсекс, дадена им за ползване от лейди Девор. Двама ученици на Ледбийтър били техни инструктори. Живели в голям лукс; ходели на парти, обслужвали ги прислужници и ги научили да играят тенис. Обличали се много добре. Кришнамурти бил най-удивен от мотора Харли Дейвидсън. Той го разглобил и сглобил няколко пъти.

След две съдебни решения момчетата да бъдат върнати при баща им, Ани Безант обжалвала това пред Личен Съвет на краля и спечелила случая поради факта, че братята не желаели да се върнат в Адиар, за да дават показания.

Кришнамурти не показвал желание да изпълнява задълженията си, които му били наложени. Той страдал от лошо храносмилане, а го подлагали на жестоки диети. Не обичал публичните изяви, а трябвало да се изявява като въплъщение на духовната йерархия, управляваща света. Членове на Т.О. коментирали, че той бил изгубил интерес към езотеричния живот. Дали се е превърнал в скептик? Или вече е загърбил духовната си съдба? Хората говорели:

Забелязахте ли как Кришнамурти играе голф?”

„Той се интересува само от дрехи и коли!“

„Не - от това, кой ще победи в Уимбълдън!“9

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...