Jump to content

1916 г. Т.О. води Индийския Национален конгрес


Recommended Posts

1916 г. Т.О. начело на Индийския Национален конгрес

Теософията печели позиции навсякъде. Под ръководството на нейната водачка Ани Безант е сформирана Автономия на Индийската лига. Тя призовава индийците да отхвърлят британското колониално иго и написва проект за конституция на независимо индийско управление, който по-късно служи за база на конституцията на Мотилал Неру.

Скоро Ани Безант става опасност № 1 за британското управление в Индия. Макар и британска аристократка на 70 години, бунтовницата е арестувана и интернирана за три месеца в Отакамунд заради подстрекаване на индийския национализъм. 14

След освобождаването й тя е избрана за председател на Индийския Национален конгрес. Това е най-високата изборна длъжност, заемана някога от британец в Индия. Като президент на партията Индийски Конгрес, Ани Безант продължила кампанията за социални и политически реформи.

Изглежда точно тук са се намесили британските тайни служби („Интелижанс сервис”). Това е стар номер на Тъмната ложа - като не могат да победят и да спрат една светла идея, те я спонсорират -така подготвят компрометирането и пропадането й според израза:

„Който дава парите, той поръчва музиката.”

Така е опропастено истинското Християнство в Европа тогава; така са провалени и избити нашите богомили (коректив на корумпираната властваща църква) - властта привидно ги подкрепя, издава уж техни книги, а купува агенти и информатори и внедрява свои хора, за да изготвят списъци на опасните друговярващи.

Какво става с Т.О., ще видим по-после.

През годините, в които Безант и Кришнамурти живели отделно, кореспонденцията между тях продължавала редовно. За разлика от други, тя не изгубила доверие в него, а и той винаги показвал благодарността си към своя ментор. Когато тя загрижено го питала:

- Скъпи мой, какво ще стане от теб? - получавала неизменен отговор:

- Винаги ще помагам на другите така, както ти помогна на мен!9

(По това време Рудолф Щайнер издава „Загадките на човека“ и „Загадките на душата”.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...