Jump to content

1917-1918 г. България - цар срещу пророк


Recommended Posts

1917-1918 г. България - цар срещу пророк

Вилнее Първата световна война (1914-1918). Много горчиви истини оголват своя зъб, много надежди обръщат своето празно дъно, много черни забрадки покриват главите на добри майки и любящи съпруги. Много фалшиви учения заблуждават наивниците, но и много маски падат и разкриват истинските лица на циниците.

На 1 януари Учителят Беинса Дуно държи беседа „Братът на най-малките” (в Царството Небесно)28, за да покаже откъде идва. Мото на беседата е стихът от Йоан 17:17 „Освети ги с Твоята Истина”. В светлината на тази Истина, той коригира западни термини:

„В теософската литература се говори за седемте обвивки на човешкото тяло, а за трите неизменни тела се само загатва. Там наричат обвивките „тела“, но те не са тела - по-подходящо име за тях е обвивка. Източните и западните школи се различават в класификацията на тези обвивки, но това се отнася само до външната, видимата част на учението...

Често наблюдавам как хората в България и другаде... се делят на тесни и широки... Казват: „ние сме широки, не сме тесногръди...“ Дай Боже да сте широки, но да не сте безформени, безидейни! Ако отидете в странство между окултистите, между теософите, ще разберете, че те са последователи на Бялото Братство, които работят да обновят човешката мисъл, да се влее в нея в бъдеще нов стремеж, нова дейност на Божествения Дух.

Днес теософите се делят на безантисти и щайнеристи - антропософи... И те се делят на тесни и широки и се карат помежду си... Това делене изпъква ясно, но то е само външната страна.

Който не е издигнат, ще се съблазни от тях.

А който се съблазнява, не може да разбере Христа...

Някои мислят, че са близо до Христа. Искате да бъдете като Христа, но искате и да заповядвате. Близо до Христа може да бъде само малкият, който е научил изкуството да се смалява...

Първото, което трябва да научите от проповедите на Христа, е смирението. То е майка на истинското, положителното знание. А гордостта е майка на временното, преходно знание. Може да имаш много знания, но ако си горделив, ще бъдеш в положението на един от заблудените братя на черната ложа.

За да бъдете като Христа, трябва да научите безкористното служене: на омразата да отговаряте с любов, на злото - с добро...

Имената трябва да отговарят на своето съдържание.

Името Христос не е единично, но е колективно...

В Русия се извършва февруарската Буржоазнодемократична революция. Тогава в България (17.02.1917 г.), Учителят открива 15-годишен курс за ученички - съпруги, майки, учителки, възпитателки „за да помогнат за положителна промяна на обществото“.

По него време личен адютант на българския цар Фердинант бил ген. Алекси Стоянов. Неговото дете получавало тежки епилептични припадъци. Генералът го водил при знаменити професори във Виена, плащали скъпи лекарства, но припадъците продължили. Като се върнали в София, някаква знатна дама им подала визитна картичка на д-р Дънов, написана на български и на английски език.

Явно, това бил още един шанс, затова посетили д-р Дънов. Голямо било учудването и разочарованието им от странните му препоръки:

- Не трябва да го криете вкъщи, а да го изнасяте на слънце.

- Само това ли?

- Разхождайте го на чист въздух и детето ви ще оздравее!

След като били опитали всичко друго, нищо не им струвало да опитат и този безплатен съвет. При тези здравословни разходки детето наистина оздравяло. Припадъците загадъчно престанали, а генералшата Мария Стоянова, заедно с други генералски съпруги, се свързала с Учителя и станала връзка между него и царския двор.29

Hristo_Madjarov_047.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

През военните години атмосферата е напрегната, а властта - подозрителна към всички. Пророкът предупредил българския цар Фердинанд (чрез ген. Алекси Стоянов) да не включва България във войната (на германска страна срещу Англия, Русия и САЩ), защото ще е гибелно за страната - очаква я катастрофа.30 Фердинанд отговорил с циничен жест.

Учителят се оказал неудобен за милитаристичните планове на правителството и то търси повод да го накара да млъкне. Под предлог, че не е платил такса за изнасяне на беседа, го глобяват 25 лв. И, за да не влияе на царския двор, го интернират далеч от столицата - във Варна. Тук само маркирам събитията, които съм описал подробно в „Големият заговор...”, том 2.

Във Варна Учителят подготвя за свой ученик Михаил Иванов и 20 години по-късно го изпраща във франция. Там, под името Омраам Микаел Айванхов, той създава клон на Всемирното Бяло Братство.

Но, още през 1917 г. Учителят очертава житейския му път.134

Ще дойде време, когато цялата Черна Ложа ще ти прегради пътя, за да ти попречи да преминеш.“

На 17 години Михаил едва ли е бил наясно какво е Черна Ложа, но, както ще видим по-късно, предстояло му да се запознае с нея...

Когато българският фронт при Добро поле е пробит (1918), царят (разбрал, че пророчествата се сбъдват) пратил адютанта си ген. Стоянов да пита какво да прави. Учителят посочил границата:

„Да си стяга куфарите и да напуска България, докато още може!”

Фердинанд дебаркирал в Германия в полза на сина си Борис III. Това бил единственият случай, в който бил видян със сълзи в очите. България изплащала 2,5 милиарда контрибуции заради 25-те лева, а Учителят се завърнал в София и продължил своята мисия.

По-късно, по повод на нова политическа криза, този път при цар Борис, той напомня:21

„Някога аз предупредих Фердинанд за четири неща: през Балканската война - да не воюва със съюзниците, а той им обяви война. Ако не бяха воювали, щяха да получат Дедеагач и Кавала.

Когато започна Европейската война в 1914 г., казах България да не се намесва, а да пази строг неутралитет. Така ще спечели повече, ще получи земя за цената на своя неутралитет. А ако се намеси - ще изгуби.

България се намеси и в Първата световна война. Казах в 1917 г., че Германия ще изгуби войната. Затова - България да се оттегли и да се сключи сепаративен мир. А какво направиха - интернираха ме във Варна.

После казах и на Фердинанд, и на Борис, че трябва да има добри отношения с всички държави. А дали те ме послушаха - ще проверите сами. Ще видите какво ще стане с България. ”

И българите след това „провериха” с две национални катастрофи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...