Jump to content

Беинса Дуно подготвя Духовен университет. „Пояснения върху окултизма, спиритизма, теософията“


Recommended Posts

Беинса Дуно подготвя Духовен университет

„Пояснения върху окултизма, спиритизма, теософията“

В България Беинса Дуно подготвя Духовен университет. За начало открива Клас за развиване на добродетели. Там се изучават значенията на цветовете и символни изображения на духовни сили и прояви, като Пентаграма, Знамето на Веригата и др.

За подготовка на бъдещата си Школа Учителят държи три беседи:

„Кротостта и смирението“- само за бъдещите ученички;

„Електричеството и магнетизмът“- само за бъдещите ученици;

„Мъчението“ - за бъдещите сестри-ученички и братя-ученици.

Не е случайно, че първите две беседи са изнесени на 22 януари, когато слънцето влиза в знака Водолей - знакът на Новата Епоха. Третата беседа е дадена на 5 февруари - две седмици по-късно.

Учителят поставя високи критерии за учениците и те показват, че още не са готови за този път. Трябват им още две години, за да узреят тези идеи в техните съзнания. Те още не схващат, че това е принципно ново учение и го смесват с окултизма, спиритизма, теософията, мистицизма и християнството. И го тълкуват от гледна точка на тези учения, според това кой какво познава. А лъчезарният Световен Учител обяви още преди две хилядолетия, че „за новото вино са необходими нови мехове”. За изясняване и различаване, на 12 февруари - седмица след последната беседа - Учителят изнася беседа по нашата тема, от която ще цитирам някои мисли.

„Пояснения върху окултизма, спиритизма, теософията, мистицизма и християнството 31

Спиритизмът показва движение на Духа. Той е ембрио, нещо неоформено. За да го разберете, трябва да създадете на този зародиш условия да мине през всички фази на развитие и оформяне. Опасността при изучаване на спиритизма е в това, че хората имат в себе си други утайки, които им причиняват вреди.

Теософията е учение за примирение на противоречията в света. Който мисли, че е теософ, трябва да знае как да се примирява с този, когото мрази...

Мистицизмът не е закон на възлизане, а на слизане. Мистикът не възлиза към Бога, а влиза в себе си. И е опасен затова, че който не знае да слиза, може да падне и да се осакати. Може да се каже още, че той е закон за труд, за работа.

Мистикът постоянно живее със сърцето си. Изпитва неговите вибрации и всички състояния, през които то може да мине.

Окултизма го сравнявам със съвременните естествени науки. Той изучава невидимите явления на земята. Той не се занимава с безформени светове. Това, което има форма, съдържание и смисъл, е област на окултизма.

Окултизмът е наука за познание на природните сили, тяхната област, как действат и как могат да се използват. Окултистът е реалист, той не вярва, а борави само с природата.

Спиритизмът е движение; теософията - примирение на противоречията; мистицизмът - слизане; окултизмът дава всички форми, по които можем да живеем на земята. Той е единствената наука, която ни учи как да живеем, само той може да ни избави от всички нещастия.

А Християнството води до ликвидиране на кармата, до плащане на дълговете на хората. Във вътрешен смисъл християнството е наука за обединение на духа с душата...

Това, което сега учат, не е християнство - то трябва да претърпи преобразование. Ако християнството бе тъй, както ние го схващаме, светът сега щеше да бъде друг. Но сега ще оставим това, защото то не влиза в нашата област.

Теософията има седем начина за изяснение, окултизмът и мистицизмът също имат своя вътрешна и външна страна. Теософското общество сега приготвя ония форми, които може да се нарекат анатомия на теософията.

Когато християните казват, че Бог бил троеличен, говорят неразбрани от тях думи.

Великите учители са имали много ясни разбирания по тези въпроси, но техните ученици са изопачили ученията. И спиритизмът е учение, дошло от Бялото Братство, но и него учениците опетниха. Теософията е друго учение, пратено пак от горе, което учениците също така опетниха. Окултизмът е учение също дадено от Бялото Братство, но и в него има черни и бели окултисти. Мистицизмът - и той е опорочен, християнството също е опорочено. Нека бъда ясен: когато един свещеник или владика тури одежди, патрахил и корона, венчае някого и каже: „плати толкова...“, аз го наричам чер маг. Белият маг работи без да му се плаща. Всъщност както окултистите, тъй и теософите, и мистиците, и християните трябва да се делят на черни и бели. Някой ще каже:

„Аз съм теософ... ” -“От кои - от белите или от черните?“-“От белите. ” - „Може да се разберем... ”

„От черните. ” - „Ще остана на особено мнение.

Били сте спиритисти, теософи, мистици или християни - ако сте от черните, светът е пълен с такива. 20т° милиона, паднали в сегашната война, показват какво християнство е днешното! Не казвам, че християнството е виновно - виновни са черните християни.

Първото, което искам от вас, е да накарам това бурно море у вас да утихне - да бъдете тихи и спокойни. При сегашното общество имаме нужда от такива работници, които да спасяват затиснатите, защото много здания ще се съборят и много души ще бъдат затиснати под развалините.

Моето желание е да ви изтегля из под вашите съборени къщи. Под всяко ваше психично неразположение аз разбирам, че някоя ваша гнила греда се е съборила. Завистта, омразата и всички отрицателни качества са все съборени греди вътре в зданието на вашето тяло.“

Кой е опетнил Т.О., ще се разбере десетилетия по-късно.


 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...