Jump to content

Кришнамурти „с една нова глава“


Recommended Posts

1921 г. Кришнамурти - „с нова глава”.

Индия и Европа

Адияр. След девет години отсъствие, Кришнамурти и Нития са отново в Индия. „Една нова глава“ - казва Ани Безант, когато ги посещава. През този период Кришнамурти намерил нови приятели, водил си бележки за случките и възстановил контакта с великите Учители (духовни същества, живеещи сред най-висшите хора в Тибет). Лейди Емили го питала в писмо как помага на хората.

„Първо трябва да намеря себе си, тогава да помагам на други. Ако ще помагам, трябва да имам състрадание и пълно разбиране, облечени в безкрайна любов“ - отговорил той.9

Тази разлика, която Кришнамурти прави между тялото и ума (Аза) и Висшия Аз, 40 години по-късно разделя психологията на две.

През май с.г. в Париж открили петно в белия дроб на Нития. Кришнамурти искал той да бъде прегледан от френски природо-лечител. Братята пребивавали в къща близо до Париж.

През юли Ани Безант пристигнала за голям теософски конгрес. По време на тържественото стъпване в длъжност, Кришнамурти показал повече разбиране на проблемите и водене на дебатите, отколкото безупречен френски. След приключването на конгреса, той се концентрирал върху Нития. Кришнамурти прекарал известно време в Амстердам. Там се срещнал с датския барон Ван Паланд, който искал да му остави замък от 18 век в Ерде с 200 хектара земя. Там се запознал с едно 17-годишно американско момиче - Хелен Кнот - племенница на датски теософ. За пръв път в своя 26-годишен живот той се влюбил.

Адияр. Като вярвал, че Нития е по-добре, Кришнамурти отново пътувал до Индия със своя брат. Ани Безант приготвила за тях стая в главната квартира на Теософското Общество, от чийто балкон се виждало как реката Адияр се влива в морето. В една от изнесените там беседи Кришнамурти предсказал бъдещето, в което ще заяви:

Той (следващият Учител) няма да проповядва това, което ние искаме... но точно обратното:

Той ще ни събуди всички, независимо дали това ни харесва ...9

(В 1921 г. в школата на Р. Щайнер в Дорнах (Швейцария) започва да излиза сп. „Гьотеанум”.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...