Jump to content

Розенкройцерите за Рудолф Щайнер


Recommended Posts

Розенкройцерите за Рудолф Щайнер

От цикъла лекции на Щайнер „Теософия на Розенкройцерите” се вижда, че той смята Кристиян Розенкройц за историческа личност. Посветеният е излъчил в малка група важни познания, които са оказали влияние през следващите векове.

Щайнер тълкува учението на розенкройцерите в смисъла на теософията (например: 9-степенната същност на човека, 7-те планетарни типа съзнания, 7-те степени на розенкройцерския път, Кармата, Акашовите хроники, прераждането и др.) и ги интерпретира според учението си. В него влизат и християнски елементи, които според Щайнер са от езотеричното християнство.

Неговото начало на Розенкройцерството се отличава от писменото традиционно познание. Според него Кристиян Розенкройц предал първичното познание на 12 мъдреци. Това Учение продължило през вековете, а Розенкройц се прераждал, също и по времето на Щайнер.

Щайнер не предава розенкройцерски идеи според историческата традиция, а според внушени от тях аспекти и с променено значение. Чрез името Кристиян Розенкройц той хармонизира християнските идеи с Розенкройцерството. Той свързва Кристиян Розенкройц и с други митологични фигури (Хирам, Йоан и др.) и във всички тях вижда негови пререждания.51

Антропософите мислят за вярно само тяхното познание за Розенкройц, а другите с това име - за шарлатани. От своя страна, „другите” не определят това познание като розенкройцерско. За Щайнер то е път със 7 степени, започващи с учене и завършващи с блаженство. Според него розовият кръст е черен и окичен с рози. Той се стреми да помести розенкройцерския поток в модерни културни рамки, макар и не винаги в името на Розата и Кръста, философията му е ориентирана към практическа работа. Според официалната версия, розенкройцерската организация - Братството на Розенкройцерите на Макс Хайндел (1865-1919) - се оформя от срещата му със Щайнер и неговото учение. Това мнение не се споделя от самия Хайндел.

От неговото Братство през 1924 г. възниква Lectorium Rosicrucianum (Златният розенкройцер) на Ян ван Райкенборг (1886-1968).


 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...