Jump to content

Българско участие в Розенкройцерското Братство?


Recommended Posts

Българско участие в Розенкройцерското Братство?

През 2001 г. поднесох новото издание на „Космогонията на розенкройцерите“ в дома на Еленка Драганова в Русе- първата й преводачка на български и ученичка на Розенкройцерите от 1925 г. Там чухме от съпруга на вече починалата окултистка следната показателна история:

„Като девойка, моята съпруга е била тежко болна от туберкулоза. От Русе са я изпратили на лечение в София. Там лекарите установили, че туберкулозата е обхванала всички органи. Те извикали баща й, казали му, че няма надежда и да си я прибере да почине вкъщи.

При завръщането им с влак към Русе, в купето им влязъл строен интелигентен мъж. Той седнал до нея и й казал, че може да я спаси, но поставил условие: трябвало да промени начина си на живот и да изпълнява съветите му. Този странен човек бил заможен аптекар от Видин и имал аптека в Русе. В началото на 20-ти век той живял в САЩ, бил приятел на Макс Хайндел и един от тримата съучредители на Розенкройцерското Братство. Казвал се Игнати Христов.

Странникът преценил, че Елена била готова да направи трансформация и да бъде посветена в тайното познание.

Първото му условие било да бъде вегетарианка. Подложил я на строга диета и оттогава, в продължение на пет десетилетия, тя се хранеше само с течна храна през сонда в гърлото. Преодолявайки болестта, тя усвоила над четири езика, станала полиглот.

Когато преценил, че е готова, Игнати й дал адреса на розенкройцерите в Оушънсайд.

Оттогава (1925 г.), тя започнала кореспондентския курс, получавала и превеждала книгите на Макс Хайндел и достигнала най-високото ниво на ученичество. Кореспондирала и с Бялото Братство и те често публикували негови статии и брошури.

- Ти си третата роза, която посаждам в тази страна - казал й посветеният Игнати Христов.“

Другите две „рози” са били мъже, които са отпаднали на тестовете на Школата - съответно през първата и третата години на обучение.

Помолихме варненската полиция за информация относно личността Игнати Христов от Видин, живял преди век. Отговорът беше, че такава може да бъде дадена само на негови роднини.

Тогава писах официално писмо до Розенкройцерското Братство в Оушънсайд (2002 г.) - исках информация за Игнати Христов. Получих отговор от моята опонентка Мари Клер - тогава вече в ръководството им:

„Относно Игнати Христов - не фигурира в списъка на 9-те учредители на братството В Оушънсайд... Относно центъра в Сиатъл, основан в 1909 г. - не сме намерили писмени документи...”

Това ми се стори подозрително - да нямат информация за Сиатъл!

„Розенкройцерското Братство не е имало никакви контакти с друго духовно движение..“. „Приетият ред на Братството не включва дискусии на ученията от други общества. Такова е било нашето отношение от 1913 г. Това продължава да бъде наша политика, макар, че е интересно до каква степен други общества приличат на нас.”

„Така че тук има недоразумение или връзката ви е с някакво друго братство…“ заключаваше европейката.

Тук има няколко неистини:

- политиката на капсуловане не идва от М. Хайндел, защото тя е в крещящо противоречие с идеята за обединение на разноезичници в едно Универсално Братство през VI-та Епоха, описано в Космогонията:

- мога да покажа редица статии и брошури на Макс Хайндел, издадени в списания и вестници на Бялото Братство, както и официални писма с поздрави от Оушънсайд, показващи тези контакти;

- в България четохме Космогония от 1927 г., на която пишеше: „Посвещавам този труд на моя най-добър приятел - д-р Р. Щайнер”.

- Защо сте премахнали това Посвещение? - укорявах братята.

- О, вие и това знаете! ...Защото антропософите говорят срещу нас, че сме изопачавали тяхното учение... А това не е вярно...

- Нима Макс Хайндел не е знаел това? Той е пуснал лъч от любов, за да парира негативизма, а вие сте го прекъснали по целесъобразност! Така сте прекъснали и връзката с Европа... Ние не бихме си позволили в България да премахнем така думи на Учителя...

Така им казах и така си мислех тогава ... После видях в България, че вече се правят и много по-страшни неща, но това е друга история...

Това посвещение на основателя на американските розенкройцери не показва стремеж към изолация, а напротив - към обединение в името на Братството на Любовта, както е писал в своя велик труд!

Неадекватностите в отговорите на новото ръководство на Розенкройцерското братство продължиха и се задълбочиха. В 2007 г. изпратих дъщеря си в САЩ да актуализира стари договори и да подпише нови за издаване на техни трудове. Тя ми се обади от Ню Йорк, че са й отказали аудиенция и да издаваме каквото си искаме. Не вярвах на ушите си. Нещо не бе наред с това Братство!

Около Рождество Христово 2008 г. отидохме да проверим на място.

Посрещна ни сравнително малка група.

- Извинете, че Президентът няма да дойде, защото е ...подсъдим.

- А къде са ... ? - изреждах стари познайници.

- Ръководството и свързаните с тях хора са освободени от длъжност и членство - общо около 200 души.

Направи ми впечатление, че казаха „хора”, а не - „братя и сестри”.

После разправиха своята трагедия. Избрали са за ръководство хора, които били много активни и добри финансисти. И те показали какво могат: направили фирма и започнали да продават и да дават под аренда имотите на братството за период от 100 години. А имало какво да се залага: наследството на Макс Хайндел - сградите, алпиниумите, градините на тази школа са разпрострени в район от 50 акра (около 202 338 м2). А се знае открай време, че:

„Където има материални богатства, там се трупат и разбойници.”

И така, „оправни” обещали на братята 9 милиона $. Дотогава в Братството са спазвали условията за безплатно даване на Ученията, завещани от Макс Хайндел и поставени му от Старшите Братя:

„даром са ви дадени, даром ги раздавайте”.

Затова кореспондентските курсове и дейностите на лечителския департамент бяха безплатни. Както е отбелязано в Космогонията, нямат и членска такса. Издържат се от доброволни дарения.

Hristo_Madjarov_066.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Затова решенията на новото ръководство им дошли добре.

А от управляващата фирма премълчали, че те вземат 50 милиона.

Тук му казват далавера, а в САЩ такива се наказват много строго.

Hristo_Madjarov_067.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

И когато братята усетили какво става, са ги дали на прокурора. Сега са под следствие. Това обясни странното им поведение през последните години. Където има имоти, има и далавери и разбойници.

Останалите започват всичко отначало.

Hristo_Madjarov_068.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...