Jump to content

Стъпки по Пътя на Ученика


Recommended Posts

Стъпки по Пътя на Ученика

В тайните ръководства за ходене по Пътя на Ученика се твърди, че „ако Ученикът желае нещо както трябва, то само ще му се яви.“ Винаги има нещо недоизяснено, което се декодира на следващото стъпало (ако кандидатът достигне да него).

В случая неизясненото е „както трябва“. Важно е Кандидатът да съзнава, че не знае и - да пита, за да му се отговори. Затова е нужно смирение. А смирението е ключ към света на Мъдростта. И така:

- Учителю, как трябва да желая нещо, за да го постигна?

- С цялото си същество - гласи отговорът. - А какво значи това? В първите стъпки на Пътя на Ученика се развива самопознание. В Школата той учи различаване на 4те слоя на своето същество: емоционално съзнание - „сърце”, интелектуално самосъзнание - „ум”, подсъзнателна душа и свръхсъзнателен Дух. Тогава отговорът гласи: „...С цялото си сърце, с всичкия си ум, от цялата си душа и с цялостния си Дух.“

А като се научи да зарежда тези съставки със съответните еманации и да ги синхронизира, отговорът на това ниво ще бъде: „С всичката топлина на сърцето си; с максималната яснота на ума си; с цялата информация на душата си; с всичката сила на Духа си.”

Разбира се, различните школи имат различен подход на обучение. И Макс Хайндел, и Беинса Дуно разказват история за един младеж с голямо Его, който три дни досаждал на един мъдрец с въпроса: „Какда стана мъдър?” На третия ден мъдрецът го завел до реката; потопил главата му във водата и го държал, докато той започнал да рита. Когато го извадил и нещастникът поел въздух, той го попитал:

- Сине мой, какво желаеше най-много под водата?

- Въздух!

- Не мислеше ли за богатство, сила, слава, любов?

- Въздух! Само въздух!!!

- Тогава, за да станеш мъдър, трябва да желаеш Мъдростта със същата сила, както сега - въздуха. Да се бориш за нея ден и нощ. като изключиш всичко друго! Ако я зовеш така, тя сигурно ще дойде!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...