Jump to content

ХРОНОЛОГИЯ (продължение). 1922 г. Дънов-Беинса Дуно за Питагор-Щайнер


Recommended Posts

ХРОНОЛОГИЯ

(продължение)

Дънов-Беинса Дуно за Питагор-Щайнер

На „Изгрева“ Боян Боев правил преводи на Щайнер и писал много статии за неговия живот, идеи и творчество, за Антропософията.63

Минават години и броят на преведените лекции на Щайнер расте. Учениците забелязват, че и в тях се разглеждат, в друг стил и език, много от поставяните от Учителя теми относно древността. Те го питат за това и той дава многозначителен отговор:

Това е естествено - Щайнер не носи случаен дух.

Той си припомня древното познание от Школата на Питагор.

Днес той има специална мисия - да подготви европейския ум за възприемане на идващото в света Ново Учение.”

След това изказване в Братството започва проучване на живота и Школата на Питагор. Тогава излиза превод на трилогията на Едуард Шуре „Велики посветени“.64 В нея е дадена панорама на езотеричната доктрина, преподавана от Световните учители. Втори том е посветен на Патриарха на богопознанието Орфей и неговия по-късен духовен ученик и посветен - Питагор от Самос. Този труд става основополагащ в езотеричното познание на учениците от Изгрева. Чрез него те добиват представа за мисията на Учителите и получават необходими ключове за разбиране на Словото им. Всички окултни движения се атакуват от едни и същи сили - атеисти-материалисти и църковници-фундаменталисти. Докато Щайнер чете новогодишна лекция на 31.12.1922 г. пред 800 души, в другия край сградата е подпалена и изгорена. Подпалвачът е ревностен църковник и нацист.106 Затова писах в „Големият заговор...“, т. 2 (изд. Алфиола, 2004 г.). Питат Учителя за причината.

- Навремето Питагор допусна неподходяща жена в Школата, заради която гърците я изгориха. Тогава той не си научи урока. По същите причини сега изгориха Школата на днешния Питагор…“ 21

Този неочакван отговор разбунил духовете на Изгрева. Открили името на младата съпруга на Питагор - Теано, а Боян Боев казал името на спътницата на Щайнер - рускинята Мария Сиверс.

- Учителю, какво ще ни кажете за тези две жени?

- Това не са две жени, а една и съща - отговорил той. - Тази от времето на Питагор е същата, която е преродена сега при Щайнер.

При кардинални прераждания душите вървят заедно...

Hristo_Madjarov_074.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...