Jump to content

1923 г. Кой губи главата и кой - ръката


Recommended Posts

1923 г. Кой си губи главата и кой - ръката

В България Учителят Беинса Дуно хармонизира своята Школа, - като създава голям брой т. нар. от него „музикални упражнения” -песни и мантри с вибрации, които събуждат духовни сетива.

Министър-председателят Александър Стамболийски въвежда твърда политика срещу тези, които не са от неговата земеделска партия. Заканва се, че „ще скъса главата на царя като на пиле”.

В края на май, под натиска на църквата, търновските властници пишат петиция до Стамболийски да не разрешава събора на Бялото Братство в Търново и той се поддава на тези злословия. Кара делегацията, която отива при него за разрешение за събор, да пише писмена молба и ги отпраща. После отхвърля молбата - забранява събора, а на секретарката си казва:

- И друг път тези откачени хора със загубени глави да не ги пускаш тук!

А тази секретарка се оказва, че познава Учението и някои негови ученици, на които предава отказа и мнението на Стамболийски. Когато предават на Учителя тези думи, той отговаря:

- Ще видим кои са загубени и кои ще си загубят главите!

Седмица по-късно Учителят чете нещо у свой ученик в Търново и изведнъж обявява:

- Убиха Стамболийски!

- Във вестника ли пише? - пита домакинът.

- Не, в момента се извършва престъплението - заявява той.41

На 9 юни 1923 г. в България е извършен държавен преврат и

Стамболийски е свален от власт. Той прави безуспешен опит да вдигне земеделските маси на борба. Но е заловен във вилата си, главата му е отсечена и в конска торба е поднесена на цар Борис.

„Който вади нож - от нож умира!” - цитират хората Евангелието.

„Със спиране на събора тук дойде земетресението в Япония. Всякога, когато се пропусне една Божествена идея, в противоположната страна на физическия свят се появява реакция“- така обявява Учителят21 и съветва учениците си:

„Бъдете като течащата вода! Спират я тук, тя протича оттам...“

На 17 юни в Общия Окултен клас Учителят изнася 30-та лекция

„Вяра и съмнение”66, в която говори:

„Във Всемирното Бяло Братство употребяват 3 метода за работа. Единият е на Любовта, по който Христос сега работи, вторият е методът на Мъдростта, третият е този на Истината.

Християните боравят само с Любовта, теософите - с Мъдростта, а йогите употребяват Истината в услуга на волята за нейното физическо проявление. Това са три метода, три школи, които Бялото Братство употребява едновременно. Ние боравим едновременно и с Любовта, и с Мъдростта, и с Истината.

Тези методи са нужни, за да се образуват духовни връзки за служене на Бога. Вие трябва да казвате: „Ние се готвим за ученици, да влезем в туй Всемирно Бяло Братство, на което Христос е глава и в стремлението си няма да отстъпим нито една крачка, няма да се отречем от принципите Любов, Мъдрост, Истина. Само така ще станем негови членове. И тогава ще започнем истинския живот.“

От 1 -5 юли в София започват годишни Младежки събори (1923-1930 г.). Учителят дава простор за изява на младите академични сили. Изнасят се доклади относно Новата епоха от гледище на Теософията, окултизма, анархизма, учението на Толстой и др.

„Намирате се пред една от най-великите епохи - говори Учителят - Разцъфтяване на човешката душа. Бих желал да схванете, че сте живи души, които имат да свършат една велика работа в света.“67

Отприщва се творческият потенциал на младите хора. Впоследствие те развиват богата научна и културна дейност в страната - стават известни писатели, поети, музиканти, учени, мислители и социално будни хора. На тях се базира Учителят, за да одухотвори съзнанията на хората и да ги подготви за Новата епоха.

През септември започва да излиза месечно сп. „Орфей” - за окултизъм, книжнина, изкуство и духовен живот. Издава го комитет с главен редактор Николай Райнов. Посветено на Патриарха на богопознанието - Орфей - то помества статии от представители на езотерични школи и учения от цял свят. Втори брой започва с ..Християнство и славянство“ - статия от Р. Щайнер. Той предсказва, че Новата Култура започва от духовни кълнове от Източна Европа 68

Hristo_Madjarov_075.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...