Jump to content

50-годишнина на Теософското Общество в Адияр


Recommended Posts

50-годишнина на Теософското Общество в Адияр

Hristo_Madjarov_084.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Кришнамурти излиза от борбата с мъката си примирен, освободен от всички чувства и емоции. Обаче неговата вяра в Учителите и окултната йерархия е преминала през тотална промяна.

За да го върне в Мисията, на събора в Адияр на 28 декември Ани Безант обявява темата за скорошното идване на Световен Учител. По случай 50-годишнината на Т.О., там присъстват много членове на ордена от различни страни. (Делегат от България там са били председателят на Т.О. Софроний Ников и Моис Коен - член на Т.О.)

Като наелектризирала залата, Ани Безант дала думата по темата на Кришнамурти. Застанал под голямо бананово дърво, той говорил за слизането на Бодхисатва. Завършвал речта си с думите:

„Той иде да води всинца ни към онова съвършенство, при което цари вечно щастие; той иде да води нас;

Той иде и за ония, които не са разбрали, които са страдали, които са нещастни, които са непросветени; той иде за тези, които жадуват, които желаят, които чезнат по ... ”

Така говорел Кришнамурти и всички слушали с голямо внимание това, което жадували душите им. Тогава станало нещо неочаквано: младият индус позабавил хода на речта си, настанала пауза и после, вдъхновено и тържествено, започнал да изрича със съвсем друг тон:

Аз ида за ония, които се нуждаят от съчувствие, които търсят щастие, които копнеят по освобождение, които жадуват да намерят щастие във всички неща; аз ида да преобразувам, а не да събарям, не да разрушавам, а да изграждам...!“80

Когато завършил, стреснатите слушатели запазили дълбока тишина. После затърсили разумно обяснение.

Едни казвали, че самият оратор е този Спасител, когото очакват; други твърдели, че в този миг в него се вселил Бодхисатва, затова лицето му просияло, чертите и тембърът му се сменили и т. н.;

трети обяснявали, че обхванат от висшия характер на темата, ораторът пропуснал да каже: „Спасителят ще каже: „Аз ида да...“; четвърти казвали, че това е ораторски похват на умел говорител...

Тогава отишли при Ани Безант за обяснение. А тя не дала превес на никое мнение и казала, че всеки е свободен да си обясни факта тъй, както му се вижда най-разумен.

-А кое според Вас е най-разумното обяснение? - искали да знаят.

- Мисля, че в този миг младият човек е бил наистина вдъхновен от бдящия над него Учител. Съвременната психология познава много факти от този род и в това няма нищо свръхестествено.

Присъстващите журналисти отразили случилото се по своя си сензационен начин. Това било навръх Нова година.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...