Jump to content

Recommended Posts

Публикувано

1926 г.

За станалото в Адияр: Николай Райнов, Ани Безант

Жадна за сензации, световната преса сякаш това е чакала. Тя описва небивалици за събора в Адияр, за апостоли и др.

„Теософският Месия“ станал за известно време обща тема на всички хора... Рекламата помогнала на суеверието. От Индия започнаха да очакват чудо!“- пише Николай Райнов в сп. „Орфей“.81

Статията му завършва така:

Трябва да се махне всичко, що дели хората на враждебни лагери, що продължава днес да влошава всестранното робство на човека. Върху това се насочва проповедта на младия индус - проповед необходима, уместна, належаща. Дълг на всеки човек е да го чуе. Днес никой няма нужда от чудеса, но всеки има нужда от обич, от мир, от малко щастие, от чистота и кротост. Всеки чувства нужда да усеща Слънце над себе си, и още по-добре - ако едно и също Слънце свети над всички нас.

Над света се разнася вдъхновеното Слово на Избраника, в чието сърце пламти огънят на обичта и над чиято глава блести кротката звезда, озарявала пътеката на Вияс, Орфей, Заратустра, Гаутама, Исус, Данте и св. Франциск.

Добре дошъл, Ти, който носиш вест от светлата Нирвана!

Благословено - Твоето начало!

Париж, март, 1926 г.“

Но световната преса продължава да бълва небивалици относно „Теософския Месия”. Налага се Ани Безант да направи публично изявление. И тя го прави, а Николай Райнов го отпечатва в сп. „Орфей”.

„За станалото в Адияр

Ани Безант

Вестниците в Съединените Щати и Англия публикуваха много статии под заглавие „Теософът-месия“. Интересно е кой дава тия статии, които са съвсем неточни. От тях научавам да съм казала, че „Звездата на Витлеем ще изгрее твърде скоро“; че „Христос ще се прероди през идните няколко месеца“ и др. подобни.

Като последица на тези американски статии, от Лондон са запитали в Бомбай и Мадрас какво се е случило. Поискаха да напиша бележка за случилото се на 28 декември и моето отношение към Кришнамурти.

Преди много месеци се бяха появили статии в Англия, които твърдяха, че аз „ще проглася Месия” в определено време и когато не направих това, казаха, че съм „го отложила”. Не мога да попреча на репортерите да ми приписват недавани от мен изложения и след това да съобщават, че съм отложила да направя това, което те са измислили.”80

След кратък обзор на ролята й към двамата братя, тя напомня: „Миналото лято в Холандия споменах пред многобройни слушатели, вярващи в идването на Мировия Учител, че Кришнамурти е избраният проводник, факт отдавна известен на тях, благодарение на неговите речи и книги. Предполагам, че това е било основание за появилите се после неточни статии в Лондонския печат.

Аз никога не съм мислила да го „прогласявам за Месия”. Модерната психология признава някои възвишени и редки състояния на съзнанието, както при вдъхновенията на пророците, когато става временна пълна промяна на личността. Аз вярвам, заедно с много от ранните християни, че Мировият Учител, наречен от тях Христос, облада ученика Исус при кръщението, за да извърши своята земна работа в онова време.

Подобно събитие ще се случи и между нас. Без да съм в противоречие с основанията на вярата, аз държах много беседи по този въпрос. Сега ще разкажа това, което се случи на 28.12., когато г-н Кришнамурти говореше под банановото дърво...

Аз вярвам, че Мировият Учител изрече тези думи чрез оратора. От 1909 г. знаех, че той бе избраният за проводник и аз очаквам все повече и повече да се овладява избраното тяло от Този, за когото е било приготвено. Вярвам, че ние сме в началото на една нова ера, на една нова цивилизация, както се е случвало пет пъти вече в Арийската раса - в Средна Азия, Египет, Персия, Гърция и Палестина - както и много по-рано в човешката еволюция.“80

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...