Jump to content

София. Айтозлии строят лекционен салон


Recommended Posts

София. Айтозлии строят лекционен салон

През месец май същата година в Чикаго, САЩ, се печата италианско списание „Il Messaggero della salute, в което се говори за нашата страна и за посетилия я световен Учител. В началото на август у нас се появява превод от д-р Иван Жеков - ученик на Учителя - малка брошурка със заглавие „Учителят Петър Дънов”. 132 Авторът на материала Алдо Лаванини пише как

 днешната така наречена цивилизация като библейския гигант с глинени крака има за основа сляпото невежество и най-свирепия егоизъм и е предопределена да загине“. Той предрича една „световна криза, в която всички ценности ще бъдат ликвидирани от острата коса на времето... Европа, която унищожи цели народи, се разпокъсва от вътрешни войни и в скоро време ще загуби престижа и силата си, за да бъде на свой ред поробена...

В буйното огнище от народи на Балканския полуостров, българският народ се отличава от другите славянски народи. Днес този народ получава едно всемирно послание за Мир, Любов, Братство и Единство, което да подготви душите за великия преход, който ще отбележи края на днешната цивилизация и началото на на една нова ера - Ерата на Водолей. В нея ще царува нова раса, определена за въплътяване и реализиране на Любов, Братство и Единство - култа на Бялото - изражение на култа на Истината.

Посланието за тази нова ера се носи от Петър Дънов.

Както всички велики Учители, той не пише, но говори и учениците събират словата му, печатат ги и ги превеждат, защото макар и да говори той на български език, неговото послание е всемирно и се отнася за всички народи.

Той не философства, но обяснява принципите на Духовната Наука, която днес е най-необходима на човечеството.

В неговите слова най-чистата доктрина на Евангелието се слива хармонично с чистите доктрини на Индия: той е свещеник на Всемирната Религия на Мъдростта...

От следващия брой на списанието ще почнем да печатаме статии из беседите на Учителя.“

Hristo_Madjarov_089.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

От месец юли, по покана на Учителя, на Изгрева работят трудолюбиви братя от Айтоския край за строеж на лекционен салон. Те работят с голяма любов и всеотдайност и за събора на 19 август, макар и без дограми, салонът е готов. В този салон Учителят изнася беседи 17 години - до края на 1944 г. После Бялото Братство го ползва до 1958 г., след което властите го изземват и предават на телевизията за склад. Разрушен е през юли 1971 г.

В същия месец август на Изгрева започва един свещен събор, на който Учителят групира хората според нивото на съзнанията им.

В тези първи посещения през 1927 г., гостите от провинцията пристъпват боси по покрития с дюшеме под, а софиянци слушат отвън, наредени край прозорците. Отново са над 1000 души.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...