Jump to content

Фигури на житейски траектории


Recommended Posts

Фигури на житейски траектории

В света на геометричните символни аналогии старозаветните живеят в квадрата на физическия свят, новозаветните се движат между двата полюса на елипсата, праведните учат тайната на кръга, а учениците разгадават великата спирала на Живота.

Квадратът е символ на слизането на човешкия дух в материята. Той има четири страни, които символизират чувствата, мислите, действията и волята на човека. Символ е на техните големи противоречия, които се разрешават по диагоналите му. Синоним на квадрата е кръстът на страданието. Страданието е един от етапите на посвещението. Като основа на пирамидата Учителят го използва като изходна точка и врата към Мъдростта. Диагоналите прехвърлят енергиите на четирите елемента в центъра и чрез тяхната синхронизация обединената енергия минава на по-високо поле. Когато човек тръгне от квадрата на старозаветния, трябва да мине по диагоналите, които го разпъват на кръст. Сред кръста на страданието разцъфва розата на Новия живот. Влизането в Царството Божие зависи от знанието и мъдростта на Ученика, а не от неговата любов. В Царството Божие по благодат не се влиза.

Кръгът е символ на Вечното. Той се вписва в квадрата и изразява разрешението на проблемите на кръста. Този кръг е символ и път на издигане на човешката душа. Тук се крият дълбоки мистерии, когато човек ги разкрие, може да опише и външния кръг около квадрата и да се освободи от кармата си и от живота на старозаветните.

Елипсата е символ на новозаветните, които се движат между двата й полюса. Двата полюса изразяват два центъра - поляризацията на живота. В единия стои Слънцето, т.е. Висшето съзнание, а в другия е планетата (материята), нисшето съзнание. Затова Учителят нарича новозаветния свят свят на съблазните, където се борят две сили -Божественото и човешкото.

Тези категории съзнание са застъпени във всеки човек различно и се движат и променят алтернативно с течение на времето.

Квадратът е символ на миналото; елипсата - на настоящето, кръгът изобразява вечността, а фигурата на бъдещето е спиралата. Нейните начало и край са неизвестни на двете ложи - от Ляво и от Дясно - с тях борави само Космичното Братство.

Като велик теург, Учителят дава шанс на старозаветните за покаяние; на новозаветните дава правила и методи, за да се справят със съблазните на живота; на праведните дава сила, за да помагат на първите две категории души, а на учениците непрестанно разкрива тайните на Великата Божествена Мъдрост, за да станат добри проводници на трите принципа в Битието, символизирани чрез равностранния триъгълник в Есенциалния свят - Любов, Мъдрост и Истина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...