Jump to content

1930 г. Кришнамурти - събори без Теософското Общество


Recommended Posts

1930. Кришнамурти - събори без Теософското Общество

От тази година нататък, годишните лагери в Оумен и Охай били отворени за публиката. Но тя вече била различна от преди: идвали хора, които се интересували какво има да им каже Кришнамурти, а не - кой е той и какво той не е. Може да се види на фотографиите и рисунките от него време, как той се е облегнал в свободна стойка на едно дърво и споделя своя опит и мнение.

„Когато умът измете всички представи, ритуали, вярвания, символи, мантри, молитви, страхове... тогава можеш да видиш новия, истински, вечен, неизменен, безкраен... вечно съществуващ, който може да бъде наречен Бог. Останалото са просто думи, орнаменти, декорации, суеверия без покрития. 9

Доброволните суми за неговата работа продължили да пристигат. Неговият секретар, съветник и отличен организатор Раджагопал управлявал финансите му, уреждал неговите пътувания и публикувал неговите лекции.

Несъмнено, Кришнамурти имал сила да лекува, но се държал резервирано относно използването на тази сила. Той не желаел никой да го търси като физически лечител.

„Интересува ме лечение на ума и сърцето,... не - на тялото.

„Много от моите приятели са духовни лечители.

Но, макар че лекуват тялото, ако не включат ума и сърцето, болестта ще се върне.“9

Кришнамурти практикувал това лечение върху себе си, като постоянно поставял всичко под въпрос, включително и своите собствени мисли и учения.

Той се отказал също и от силата на ясновидство, която притежавал в младостта си - не желаел да помни нищо от миналото и искал да се освободи от тежестта на паметта. Той пребивавал за дълги периоди в състояние на „будност в тишина”.

Ани Безант не могла да превъзмогне шока от развоя на събитията. Махатма Ганди бил елиминирал политическите й амбиции. Тя запазила майчински чувства към Кришнамурти, но се оттеглила от обществена дейност. А това за нейната активна натура било равносилно на смърт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...