Jump to content

Подготовка на Паневритмията


Recommended Posts

Подготовка на Паневритмията

След 1930 г. Учителят започва да изразява духовните идеи чрез синтез на музикални и физически упражнения, слово и ритъм по системата на френския посветен Сент-Ив д’Алвейдр. Тези упражнения се изучават в ранни зори на поляната на Школата на „Изгрева”.

После се комплектоват по хронология на идеи от денонощния и годишния часовник, като се образува първият цикъл от 28 упражнения. Учителят му дава името Паневритмия, като говори за древни храмове на Посветени, откъдето произлизат свещените мелодии и танци. Той казва, че Паневритмията отразява грандиозна космична симфония, за която говорят Орфей, Кришна, Питагор... Другаде ще пиша за това по-подробно.104

Разпространеното обяснение, че това е „Всеобщ космичен ритъм” скрива по-дълбокото й значение. Етимологичното разглеждане на тази дума разкрива трите й съставки: Пан-,-ев,-ритм. Гръцката дума Пан наистина означава „все”, но с това име древните елини наричали тракийския бог, който бил всеобщ любимец. Неговият камертон дирижирал движението и хармонията на планетите; той е творец на свещените танци, които символизират кръговото им въртене.

Космичната спирала изявява психичната еволюция на ученика от света на формите към Твореца. Целта на тези упражнения е бобинката на микрокосмоса-човек да затрепти в хармония с Космичния ритъм.

Думата ритъм има санскритски корен -рта, който означава едновременно музикален цикъл и управляващ Космичен закон.

Паневритмията е динамична медитация, метод за трансформация - разширяване на душата до обширността на Вселената и даване шанс на Духа да стане „мощен като Бога и едно с Бога“.104

Hristo_Madjarov_097.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...