Jump to content

1938 г. Делото на М. Иванов в Париж и писма от Учителя


Recommended Posts

1938 г. Делото на М. Иванов в Париж и писма от Учителя

Хората, които идват да чуят ученика на Учителя от България, стават все повече. На 29 януари 1938 г. е първата му публична лекция в зала Люксембург на площада на Сорбоната - „Повторното раждане“. Тази успешна лекция е последвана от дълга серия от над 5 000 беседи.

Ученикът говори за своя Учител, за братството в България.

„Когато бях ученик на Учителя Беинса Дуно, аз бях много беден. Нямах нищо друго, освен едно легло, една цигулка и няколко книги. Но бях щастлив и се чувствах приказно богат, защото имах Учител... 112

За съжаление чувствата за дейността на Михаил от българска страна са раздвоени. Въпреки добродетелите, които се развиват в Школата, въпреки че според Учението негативни чувства като завист, ревност и др. подобни към изявилите се са атавизъм, останал от животинския етап на развитие, от България се чуват гласове, че Михаил е самозванец, че никой не го е пращал с мисия, че си позволява лични самоизяви и др. подобни инсинуации. По този повод Боян Боев му пише дълго писмо, от което ще цитирам няколко мисли.

Изгрев, 26.10.1938

Получих писмото ви и предадох веднага на Учителя и на другите техните писма. Четох на Учителя вашето описание на пътуването ви в Южна Франция и той остана много доволен от всичко направено.

Сестра Стела и брат Тевекелев писаха с огорчение, че някой на Изгрева изказал недоволство от вашата работа във Франция. Учителят каза, че това е частно мнение на отделно лице и няма важност.

Обаче Учителят напълно одобрява метода на вашата дейност, която е тъкмо подходяща за психологията на френския народ. Методът, който сте избрали, е най-разумен и най-подходящ.

Тъй че ще знаете, че имате пълното одобрение на Учителя.

И да не обръщате внимание, ако някой се отнася отрицателно. Всички тук се радваме на вашата дейност там и ви пожелаваме изобилни плодове и непрестанно чувстване от ваша страна на присъствието на Учителя и на цялото Бяло Братство при вас. И тъй е! Вашата работа е от такава важност, че във всеки момент сте подкрепяни ОТГОРЕ... Всички тук ви изпращаме своите най-добри мисли и пожелания във Вашата свята дейност за Славата Божия!

Не се безпокой за нищо! Бъди радостен!

Всички, с които съм говорил тук, говорят с голяма симпатия за вас!.

Поздрав от ... от ... от ... и всички други!

НАРОЧЕН ПОЗДРАВ ОТ УЧИТЕЛЯ!

Поздрав до ... до ... до... и всички други!

С братски поздрав: Боян Боев 134

Всяко от писмата, изпратени от Учителя чрез Боян Боев, показва това негово отношение на съпричастност и благословия към делото на Михаил, който прави там клон на Школата на своя Учител. Иначе не би могло и да бъде! Освен „частни мнения” на заинтересовани лица...

Hristo_Madjarov_114.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...