Jump to content

Калифорния - Американска виза за Кришнамурти. ЦРУ забранява на Кришнамурти да държи речи в САЩ. Бележити хора около Кришнамурти


Recommended Posts

Калифорния - Американска виза за Кришнамурти

ЦРУ забранява на Кришнамурти да държи речи в САЩ

Бележити хора около Кришнамурти

На прага на Втората световна война, Кришнамурти се оказал в Охай, където прекарал осем години в релативна изолация, в компания само с Раджагопал и неговата съпруга.

- Вие искате да ви издадем Виза за постоянно пребиваване, но не искате да карате военна служба. Защо така? - питат емиграционните.

- Войната, която ви засяга, е в главата ви, а не на друг континент. Лесно е да се говорят лоши неща за Хитлер, Мусолини и други такива. Но желанието да доминира и да има сила живее във всяко сърце.

Въпреки неговото досие в ЦРУ, Кришнамурти успял да продължи своята виза. Обаче поради неговия пацифизъм и лансиране на темата за Обективното съзнание, му било забранено да държи речи в САЩ.

Опустошението от атомната бомба го изпълнило с неописуем ужас, но му донесло и интензивни усети за природата на насилието и злото.

Кришнамурти обичал да се разхожда в тишина в планините, които заобикаляли долината на Охай. Той ходел много; по цели дни прекарвал сам, дори забравял да яде, като изследвал и слушал своя вътрешен свят и този, който го заобикалял... Той споделя: „Когато се разхождам, аз не мисля. Просто наблюдавам. „Той се грижил за градината, отглеждал рози и зеленчуци, разтребвал и почиствал къщата. Всеки ден медитирал, докато слушал 9-та симфония на Бетховен. След обяд той пеел химни на санскрит, които помнел от ранното си детство.

Когато пише в своя Jurnal, той говори за себе си в трето лице: 114

„Той откри, че по време на тези дълги разходки из шумните улици или на уединените пътеки, той нямал никаква мисъл.

Така било от неговото детство, никаква мисъл не влизала в ума.

Той наблюдавал и слушал и нищо повече. Никога не се появявала някаква мисъл с нейните асоциации. Нямало създаване на мисъл-форми.

Един ден той разбрал колко изключително било това; той се опитвал често да мисли, но никаква мисъл не идвала на тези разходки с хора или без хора, всяко движение на мисълта било изключено.

Това било неговото значение да бъдеш сам.

Винаги чувствал единството с дървета, реки и планини.

Тази връзка не била изкуствено създадена.

Нямало стени между него и другите.

Което му правеха и казваха, не го наранявало, нито го ласкаело.

Сякаш той бил недосегаем. Бил като водите на река...

Той имал много малко мисли и съвсем никакви мисли, когато бил сам.

Неговият ум бил активен, само когато говорел или пишел, иначе бил тих и активен без движение.

Движението е време, а активността не е“- говори той за себе си.

Често го посещавали и се събирали около него Бъртранд Ръсъл, Грета Гарбо, Чарли Чаплин и др. актьори, изследователи и философи. Но Кришнамурти установил искрено приятелство само с един почти сляп английски биолог - Олдъс Хъксли.

Те двамата изучавали условията, при които умът става творчески.

- Моето познание е облечено с много символи... Те спъват моето влизане в твоята „будна пасивност“- говорел Хъксли.

- Когато умът не съди и не сравнява нищо... когато напусне системата на двойственост, той разбира, че от примиряването на противоположностите... идва Любов - отговарял Кришнамурти.9

По семейна традиция Хъксли бил „генералист” - той знаел много за всякакви неща, но можел да достига състояния на Единение с Висшето само чрез използване на определени наркотици. И бил готов да смени цялото си знание за мистичната опитност, каквато имал Кришнамурти!

Когато Хъксли ставал много интелектуален, Кришнамурти стоял близо до него и комуникирал мълчаливо, без да каже нито дума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...