Jump to content

България. Методи Константинов, „Учителят“


Recommended Posts

България. Методи Константинов, „Учителят“

През 1947 г. Методи издал „Учителят” (460 стр., формат А4). 118

Hristo_Madjarov_124.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

След 1945 г. е забранено издаването на книги, освен с партийно разрешение. Но д-р Методи Константинов е неслучайно на висок пост (директор на едно от министерствата). Той взема необходимите подписи, кара ангажираните приятели да обещаят пред „мястото на Учителя”, че ще пазят пълна тайна и, след денонощна конспиративна работа с Боян Боев, книгата излиза от печат след една година.

Този фундаментален езотеричен труд се състои от седем части.

Първата част е въвеждаща - дава се характеристика на епохата при идването на Учителя; традициите на Бялото Братство; живота в Школата; характерологичен портрет на Учител, ученик и др.

Втората част дава йерархията на видовете съзнания - от първобитно до Космично и Божествено съзнание в цикличната схема на инволюция - еволюция.

Трета, четвърта и пета части описват трите принципа на Битието: Световната Любов - източник на живота; Мъдростта - носителка на Светлина и знание; Истината и Свободата - идеал за човека. Дават се методи и правила за тяхното проучване и прилагане.

Шеста част „Живот за Цялото” изучава живота като единство...

Седма част разглежда историческата мисия на Бялата раса; откровения и предвестници на Новата Епоха и Шестата раса.

Днес когато след отдалечеността на времето, могат да се отсеят личностните елементи, изпъква все по-ясно връзката между отделните детайли на житейската драма на Методи Константинов. Тя започва от люлката, когато Учителят го посочва за негов бъдещ ученик, спасяването му от анархизма, от покалугеряване, пращането му да следва философия и да завърши четири факултета в чужбина (17 години!), препоръчването му на работа в министерствата, езотеричното обучение и подготовка за издаване на няколко труда за Школата, адаптирани към различни видове съзнания... Всичко това е при осигуряване на такава невидима протекция, че някои от тези, които се занимават с неговия живот, ходят да проверяват дали не е работил за тайните служби! В замисъла на тази човешка драма прозира нейният гениален режисьор - Учителят...

В този труд се усеща специалната подготовка на съставителя по международни отношения и езотерично обучение.

При излизането му в комунистическото правителство настъпила паника; Министерският съвет се ангажирал на заседание...

(Този сценарий се разиграл и при издаване на другите му книги.)

Антон Югов, министър на вътрешните работи, ги поставял на банките на министрите, за да вземат отношение. Сложил книгата на катедрата пред министър-председателя Георги Димитров с думите;

- Вижте, др. Димитров - ние нямаме хартия за вестници, а те какви книги издават...

Но Димитров, който живял в една къща с Учителя и бил няколкократно спасяван от него при преследване от полицията, неочаквано отклонил въпроса:

- Това са добри хора, аз ги познавам. Имат мрежи из цялата страна... Малко врагове ли имате, че искате да си създадете нови? Каква е следващата точка от дневния ред?

Психически Методи се бил приготвил за концлагера в Белене, но се отървал само с уволнение. После той - докторът по философия, с няколко висши образования - си вадеше хляба в бригада за мозайки на италианския майстор Бертоли (също ученик на Учителя).

Балтонът и благословията на Учителя го пазиха дълги години, за да изпълни мисията си. Без да напуска страната, той създаде центрове във Франция, Аржентина, СССР и други страни. Явно, че му е помагала и бялата френска връзка, която Учителят му подарил: отвори се път за книгите му към Франция.

Там се издадоха редица фундаментални трудове като „Учителят”118, „Новата култура в Ерата на Водолей“116 (1963 г.), „Освобождение чрез Космично съзнание”119(1968 г.), „Световната астросоциология”117 (1972), върху които после заедно продължихме работа за превод и допълнено издание.

Тези книги предизвикаха голям интерес. Пристигаха чужденци, за да се срещнат с него и да получат допълнителна информация по Учението. Въпреки комунистическата цензура, получаваше много писма от чужбина. Имаше и такива, които бяха адресирани само: „София, д-р Методи Константинов”. И го намираха!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...