Jump to content

„Знание и Действителност” - беседа в Бомбай.


Recommended Posts

Знание и действителност

(из беседа на Кришнамурти в Бомбай)

ВЪПРОС: Като Ви слуша, човек чувства, че сте чели доста много, а също, че сте непосредствено съзнателен за действителността. Като е така, защо осъждате придобиването на знания?

К.: Ще Ви кажа защо. Това е пътешествие, което човек трябва да предприеме сам, а не може да сте сам, ако Ваш спътник е знаенето. Ако сте чели „Бхагавад Гита”, Упанишадите, съвременна психология; ако сте събрали информация за себе си от експерти относно това към какво трябва да се стремите - такова знание е пречка.

Съкровището не е в книгите, а е скрито във Вашето собствено същество и единствено Вие можете да го откриете. Да притежаваш собствено знание означава да познаваш пътищата на своя ум, да си съзнателен за неговите тънкости с всичките им подтекстове, а за това не е нужно да прочетете дори и една единствена книга.

Всъщност, аз не съм чел нищо от този род. Може би, като момче или младеж, случайно да съм хвърлял поглед в някоя от свещените книги, но аз никога не съм ги изучавал специално. Не искам да ги изучавам, те са отегчителни, защото съкровището е другаде.

Съкровището не е нито в книгите, нито във Вашия гуру, то е във Вас самите; и ключът към него е разбирането на Вашия собствен ум. Трябва да разберете Вашия ум не според Патанджали (автор на „Йога сутра” - първия и най-авторитетен трактат по Раджа йога, б. а.) или според някой психолог, умел в обяснението на нещата, но чрез наблюдаване на самия себе си: как работи Вашият ум - не само съзнателният, но и дълбоките пластове на безсъзнателния ум.

Ако наблюдавате Вашия ум, играете си с него, поглеждате го, когато е непринуден и свободен, той ще Ви разкрие неизказани съкровища и тогава Вие сте отвъд всички книги. Но това изисква твърде много внимание, вътрешна енергия, интензивност на търсенето - не дилетанщината на мързеливите обяснения.

И така умът, запълнен със знания, не може да открие това, което е.

25 март 1956 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...