Jump to content

Конфликт. Способност да общуваш. Интелигентност. Живот и смърт. Истина. Едно с човечеството. Братство. Медитация. Страдания. Любов. Интегрално действие


Recommended Posts

Конфликт. Способност да общуваш. Интелигентност

Живот и смърт. Истина. Едно с човечеството. Братство

Медитация. Страдания. Любов. Интегрално действие

Разделителното естество на мисълта може да доведе до отчуждение и насилие. Затова Кришнамурти отхвърля всякакви акции на насилие, било войни или някакъв конфликт между хората.

Способност да общуваш

Разбирането на себе си става от тоталното обединение на физическо и психологическо. Мисълта унищожава отношенията. Последните могат да бъдат запазени живи само с пълно съзнание.

Интелигентност

Способността да разбираш някого и нещо не е свързана с рационалното мислене, с мисълта. Истинската интелигентност съществува само при постигната хармония и тишина на ума. Тя дава възможност личността да бъде свободна от мисъл, без да създава конфликт или насилие.

Смърт в живота или живот без смърт

Смъртта означава край на привързаността. Трябва да умрем, докато сме живи, без да чакаме някоя болест да направи това.

„Ако аз живея със смъртта, тя не е нещо, което ще срещна след време на края на моя живот. Тя е финал на всички неща в паметта.“

Тя е край на събитийността - опит, привързаност, психични рани...

Да живееш, означава да можеш да намериш Истината.

Само когато може да се радваш на Свободата, тогава може да намериш Истината, при постоянна революция дълбоко в теб.

Истината, независимо дали е Бог или Любов, може да бъде намерена тогава, когато човек постоянно се учи, като наблюдава и си задава въпроси.

Тогава Истината - Бог или Любов - ще му се разкрие.

За сравнение ще покажа две сентенции от Учителя Беинса Дуно:

„Ге рой в света може да бъде само онзи, в когото живее Истината!

Вложи Истината в душата си и ще придобиеш търсената свобода!“

Едно с човечеството

Съдържанието на нашето съзнание е общо за цялото човечество. Ние не сме индивидуалности, не сме отделни души със свои различни психологични елементи, борещи се да придобият нещо.

„Всеки от нас е цялото човечество. 9

Човешки отношения и Братство

Да предаваш идеи е относително лесно. Но да реализираш братско отношение над нивото на думите е извънредно трудно. За да комуникираме, ние трябва да бъдем отворени и възприемащи - не да приемаме или да отричаме безкритично, но да изследваме.

- Как да наблюдаваме вътрешните процеси?

- Дръжте се като цяло и не се разделяйте!

Ние сме свързани - не живеем в изолация. Истината не е нещо отделно от взаимоотношенията. Те изграждат общността. Ако разберете вашето отношение към вашия партньор, ако разбирате отношението между вас и обществото, вие ще намерите Истината.

- Дали взаимоотношенията в една двойка я обединяват?

- Как може да има взаимоотношения, ако всеки преследва своите собствени желания и амбиции с алчност и лакомия?

- Помага ли й общата медитация?

- Взаимоотношенията са най-трудното нещо в живота.

Медитацията е метод за премахване на условностите на ума. Тя означава да разбираш себе си - без осъждане, без съпротивление -да знаеш всичките си мисли, сантименталности или фантазии, които могат да възникнат. Това е процес на очистване на ума от миналото.

Медитацията не е край. Тя не се състои само от дисциплиниране на ума и сърцето според някакъв определен модел, тя е процес на безкрайно разбиране от момент към момент.

„Разбирането се проявява само тогава, когато има възприемане, не на някаква абстрактна истина, а на съществуващата истина. 9

- Но кой сред нас може да възприема правилно? Това е въпросът.

- Няма целенасочена медитация - твърди Кришнамурти.

- Може ли да медитираме със съзнателно желание за мир, тишина и други такива?

- Ако можеше така, как ще се различава това от човешкото желание за богатства, успех и сила?

Интегрално действие („Синтезно”, по Учителя Беинса Дуно)

Човечеството живее на различни нива на съзнание, които са в изолация помежду си. Активността е плод от идея, която изолира.

Интегрираната акция не е родена от идея. Тя се проявява, когато разбираме живота като пълнота. Разбирането на индивида е изискване той да е способен да реагира по интегрален начин.

Страдания

- Не може да се прави медитация дори и за облекчаване на страданията ли? - пита един разочарован глас.

- С желанието да избягваме страданията, развиваме култура на разрушение, на организирана религия, на диверсии, илюзии и т.н. Страданията ще те оставят, само ако престанеш да им се месиш.9

Той говори, че страданията са нашата обща съдба. Няма смисъл в решенията да навлизаш дълбоко в страданията. Не може да бъдат разбрани и не може да избягаш от тях, без да ги обичаш.

За личността, която е щастлива, няма разделяне между ума и сърцето. Когато сърцето е пълно, проблемите на ума отшумяват.

Любовта няма нужда от философия.

„Когато някой може да обича, животът е по-естествен.

Сърцето му отива до всяко нещо и до всекиго...

То се намира в състояние на чувствителност и гъвкавост.

Любовта е нещо, което може да бъде култивирано. Тя се появява пряко и бързо, когато умът не е затормозен. Тя се съпровожда от добра воля, съчувствие - няма нужда от философия, от обучение...

За да разбираш, трябва да имаш любов в сърцето си. Любовта е състояние, в което мисълта се проявява във времето, докато затихне напълно. Където има Любов, там има трансформация.

Любовта не е по-различна от Истината. Отричането на Любовта е деструктивна тенденция в човечеството. То може да процъфтява, само когато умът и сърцето са в хармония и когато има пълно отричане на егоцентричните активности.

- Защо поддържате, че където има любов, там има революция?

- Защото Любовта е трансформация от момент към момент.

Обичащите хора са опасни. Ние не искаме да живеем опасно, а ефективно в организирани в рамки дейности, защото сме излъгани да вярваме, че организациите ще донесат мир и ред в света.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...