Jump to content

РЕКАПИТУЛАЦИЯ. „УЧЕНИЦИ НА ИСТИНАТА“. Нова култура


Recommended Posts

РЕКАПИТУЛАЦИЯ. „УЧЕНИЦИ НА ИСТИНАТА“

Нова култура

Какъв е резултатът от делото на „Пророка, който работи сам”?

Имаше ли смисъл от жертвата на този самотен живот?

А - от тази на другите Учители, работещи за Новата Епоха?

Каква жизненост могат да имат думите, казани преди 50 години?

А тези на другите Учители, казани преди 100 години?

Могат ли да бъдат те адекватни на динамиката на новия живот?

Не носят ли само сантиментален архаизъм? - така питат хората.

Холандският социолог, писател и лектор Хари Салман говори: „Антропософията е един път за разширяване на съзнанието.

През XX век... бяха открити и други пътища за... духовно развитие. Един от тях е Бялото Братство на българския духовен Учител..., което прави връзка с пътя на българските богомили и гностичната школа на „Златния розенкройц“ на холандците Ян Ван Райкенборг (1896-1968) и Катароз дьо Петри (1902-1990).”147

Г-н Салман разбира Бялото Братство в тесен смисъл на думата и го вижда като един от пътищата за душевно (духовно) развитие. Неговата компетентност съм разгледал в друга брошура.148

Тук допълвам неговото мнение с мисъл от Методи Константинов. Той цитира един квакер, който е заявил по френската телевизия, че „Връх на познанието на Изток е достигнат от маздеизма, на Запад - от розенкройцерите, а Учителят е над тях и оформя бъдещето.“2

 По този въпрос ще дам и извадка на интервю с Учителя, правено от швейцарец - гост на Изгрева. Млад човек, той се интересувал дали имат бъдеще езотеричните учения и дали си заслужава те да се изучават след заминаването на техните основатели:

„Мислите ли, че духовното движение в съвременния свят, както това движение в България, така и движението на Кришнамурти, на Рудолф Щайнер и др., ще имат голямо влияние в света или, че те са малки изключения, които ще изчезнат?”

Великият Посветен отправя проникновен поглед в бъдещето и отговаря убедително:

„Няма да изчезнат, а ще играят важна роля.

На човечеството предстои една духовна епоха и това е един естествен процес в развитието му.

Душата ще се пробуди, ще се развие вътрешното й зрение..

И всички стари форми ще си отидат, защото са непригодни към изискванията на новия живот.

Едни окултни движения вървят по пътя на Любовта, други - по пътя на Мъдростта, трети - по пътя на Истината.

Школата на Бялото Братство съединява трите пътя в едно.

Аз съм в духовна връзка с всички мистични движения в света, но не искам да вляза в механична връзка с тях.“146

Тук публикувам снимка на Хималаите, която е била окачена в стаята на Учителя - една жива връзка.

Hristo_Madjarov_145.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Снимка на Хималаите, която е била окачена в стаята на Учителя Беинса Дуно

Тези учения имат вечна жизненост, защото са насочени към съдържанието и смисъла на живота, а не към неговите временни форми на битови, религиозни, научни или философски условности.

Кои са хората, които днес се интересуват от техните Послания?

Кои ги интерпретират и базират живота си върху тях?

Много от тези, които търсели смисъла на живота на тази планета, които очаквали да намерят в Кришнамурти Световния Учител - бъдещия Христос - и които го следвали през целия си живот, разбрали след време, че не е той Източникът, но че нещо вечно се е проявявало чрез него.

В училищата на Джиду Кришнамурти Учението му продължава по неговите изисквания за премахване на условностите. Децата от тези училища показват, че разбират по своему истината. От тези деца израства поколение с ново мислене, водещо към новата парадигма. Те се наричат „Ученици на Истината“.

Неговите беседи и дискусии, станали материал за изучаване, се излъчват редовно по телевизионните канали, определени за култура. Той възвестява Нова Култура, а не религия, философия или наука.

Най-известните издателства печатат книгите му на всички езици.

Неговите приятели отчитат този повишен интерес и съзнание:

„На времето Кришнамурти бе удивен как никой не го разбира, а днес би бил повече учуден да види колко повече го разбират сега.“

Хора от целия свят се обръщат към фондациите за ползване на събраната информация от видео и аудио записи от неговите беседи, интервюта и дискусии с учени, философи и религиозни водачи.

Хората знаят, че той никога не е повтарял себе си и че е важно да го разберат, а не - да запомнят литературния му израз.

Неговите думи възвръщат съзнанието отново и отново към винаги актуалните теми: страх, страдание, осъзнаване, интелигентност... Може да изглежда, че той говори абстракции на високо ниво, но в Словото му има нишани, по които този, който слуша, чете или учи, разбира неща, необходими за освобождаване на своята душа.

Този феномен е характерен за Словото не само на Кришнамурти, но и за това на всички Учители на Бялото Братство. Докато популярните лектори адресират помпозните си речи за избран кръг интелектуалци, свързани с конюнктурата на деня, тези Учители говорят директно на душите на всички човешки същества. Защото Истината, която те изричат, е кодирана дълбоко във всяка душа.

Един публицист бе изразил удивление от това, че на беседите на Учителя Беинса Дуно седят един до друг проф. Радев и неграмотният бай Ради и притихнали, всички слушат в концентрация.

Всеки възприема свои истини и ги интегрира в себе си без догма. Те знаят, че Истината не се ограничава в никакви формули и никое Общество или личност не може да замени работата на тяхното собствено съзнание. То само трябва да достигне до Истината.

Така им говорят тези Учители:

„Истината не се формулира, формулираното не е Истина.

Истината не се съдържа в съзнанието, но то е канал, който Води към нея.”

Учителите показват, че много възприети по-рано „истини” са само проекции на минал опит, остатъци от минали мисловни идеи, надежди и страхове. Те знаят, че колкото по-силна е матрицата - фамилна, социална, религиозна, културна - толкова по-трудно е за нас да приемем живата мистерия, която всеки момент ни предлага.

Затова Учителите не държат Истината в консервни кутии, но освобождават душите от предварителни концепции и страхове, за да имат възможност за свободен полет по нови техни траектории. След този полет нищо вече не изглежда нито абстрактно, нито абсурдно.

Когато това се разбере, няма вече да се чака отгоре откровение, но - дълбоко освобождение. Истината отмахва булото на илюзията пред готовите души и всичко придобива съвсем друг вид и значение.

И Новата Култура показва своя блестящ силует на хоризонта...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...