Jump to content

КОНТАКТЪТ (ПОСЛЕСЛОВ)


Recommended Posts

КОНТАКТЪТ (ПОСЛЕСЛОВ)

„Не Ти, Който си направил от кал мъжът и жената,

а Ти, що си в мене, Боже, в мен - в сърцето и душата!”

Хр. Ботев, „Моята молитва”

Върти се земният пумпал... Отминават с тежка стъпка вековете, в мрака на които Великите Посветени носят своите факли с надежда да пробудят приспаното съзнание на жителите на Майката Земя и да им напомнят забравената истина за техния Небесен Баща.

Не успях тук да спомена двама други европейски окултисти: френския лекар Павел Седир и неговите учители и шведския учен - ясновидец Имануел Сведенборг, чиито дела, учения и школи кореспондират с тези на Българското Бяло Братство и поддържат връзки с него - те изискват специално разглеждане.

Не успях да опиша проявите на всички учения в последните 20 години. Не съм говорил и за друг велик син на Индия, чието име на посветен е Парамаханса Йогананда (1893-1952). Неговият живот е изтъкан от Божествени Реализации. Неговите храмове в Америка събират повече християни от която и да е христова американска църква. От него получих най-важните уроци по преданост, смирение, любов и обожание. След една дълга коледна медитация в един от тези храмове (Пасадина, Калифорния, 1991 г.), получих отговор и реално спасение от фатална пропаст в моя житейски път.

Оттогава зная практически, че съчетанията „смърт и Учител”, „гроб и Учител“ или .Божи гроб“ са несъвместими и показват само първо-сигнално материалистично съзнание. Само едната дума може да бъде вярна. Само дрехата (формата) на Учителя е смъртна (тя се датира). Учителите са живи, по-живи от нас и отговарят на тези, които се стремят към тях от цялото си сърце и душа, и с всичкия си ум и воля.

Тогава разбрах и че за Контакта не е важен националният език, а този на „сърцето и душата” (както казва поетът) - езикът на Любовта. А тя не може да бъде преподадена, нито изучена, нито повтаряна. Заучените молитви и формули са само за настройка на ученика за медитация, а не за пряк контакт. За Учителя, за Бога, те са само празнословие. Защото Висшата сила знае дали и доколко я обичаме не от думите ни, а по температурата на сърцето ни, по стремежа на душата ни и по интензивността на излъчваната от нас любов.

Hristo_Madjarov_146.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Който обича истински, не формулира обичта си, а я излъчва спонтанно. По тази еманация, когато търсещият преодолее голямото си Его и забрави своята малка личност, Бог се обръща към него и „вдига телефона”. Тогава търсещият усеща полъха на Истината.

Чрез този Контакт се сключва един двустранен Божествен договор. Ученикът получава нещо, което струва повече от всички ефимерни материални богатства - една Божествена протекция.

И Бог получава нещо, което не е притежавал. Той, Владетелят на Вселената, не притежава едно нещо - нашата безусловна обич. Нашият егоцентризъм (досега) ни е отделял от Него.

Затова този Контакт е върховен момент в живота на стремящия се ученик - момент на неговата Божествена Трансформация.

Ние, малките хора, не можем да сравняваме Великите Посветени един с друг, защото нямаме нито броя, нито качествата на измеренията на техните психохарактеристики, способности и сили. Най-правилното поведение е близо до тях да приберем мечовете на нашите атавистични ега, да коленичим и да ги изслушаме с кротост, смирение и търпение, нужни за нашата Трансформация. Със сигурност знаем само дългото време на езотерично обучение (18 и 20 години) на индуса с голямата аура и на българина при Учителя. Те, тримата, имат една цел - подготовка на човечеството за Новата Епоха. Понеже ученията на българите се издават вече тук, насочих вниманието на читателя повече по стъпките на третия посветен.

Кришнамурти е нямал намерение да развива идеи за Истината. Той изследвал и давал идеи относно естеството на ума, който цели Истината - триковете, които играе сам на себе си и техния контрол.

Колкото повече отхвърлял своето Его като Световен Учител, толкова по-дълбоки ставали неговите мисли и толкова по-ефективна - неговата освобождаваща от земните привързаности роля. За милиони мъже и жени, които гледат неговите лекции и интервюта по интернет, или го четат на някой от 50-те езика, на които са преведени книгите му, неговите идеи продължават да бъдат синонимни с вътрешно-психично и духовно освобождение.

Който слуша неговите вибрантни и магнетични беседи, се убеждава в неговото специално състояние на будност.

Той казва, че тази будност е есенцията на самото познание.

Когато се докосвам до неговото Слово и пиша тези редове, мога да потвърдя това освобождаващо въздействие върху себе си. Колкото повече това освобождаване върви към Абсолюта, толкова по-относително става времето и по-трудно - подреждането на хронологията. Това са надписи на чекмеджета, в които поставяме явленията от нашия феноменален свят. Затова, най-вероятно - не съм подбрал всички важни факти от тайните хроники на 19-20 век.

Може и да не съм ги дозирал правил но, но трудът е огромен.

А времето отпуснато е малко. И трябва да го запълним с по-съществени неща, отколкото да доказваме на слепите красотата на светлинните багри. А и това е не етично - те трябва да прогледнат!

Защото има четири вида хора. Така пише в Книгата на Мъдростта:

1. Които не знаят, че не знаят - те са глупави. Отбягвай ги!

2. Които знаят, че не знаят - разумните. Помагай им!

3. Които не знаят, че знаят - скромните. Слушай ги! И проверявай!

4. Които знаят, че знаят. Това са Посветените. Следвай ги!

Затова писах, че тази книга е за тези, които знаят, че не знаят.

След тези забележки, мисля че като цяло, описаното очертава траекторията, по която минава събуждащият Дух на Новата Епоха.

Независимо от монтажите на тъмната сила (по света и у нас),

Зората на тази Нова Епоха светлее на Източния хоризонт.

И предпролетните бури са фактически нейни предвестници.

Защото фактите са стъпките на неуловимата Истина.

А нейната траектория е величествена и недостижима.

Които могат да я съзерцават, са белязани с Божествен знак.

Изследването предхожда закръгленото Познание.

Познанието предхожда разумното Действие.

Практическата Реализация определя Посветения.

Само Посветеният може да действа разумно.

Останалите преливат „от пусто - в празно”.

Благословени да са тези Велики Посветени,

които насочват търсещите по верния Път към Твореца!

Желая озарение на всички стремящи се към Истината!

Варна, Великден - Коледа, 2010 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...