Jump to content

Божествените състояния


Recommended Posts

БОЖЕСТВЕНИТЕ СЪСТОЯНИЯ

Ще изредя накратко няколко стъпала от тази стълба: Размишление, Концентрация, Съзерцание, Медитация, Озарение, Обожание, Служене, Общение с Бога...

РАЗМИШЛЕНИЕТО е неволеви съзнателен процес на мислене, насочва мисълта в определена посока. То може да преведе ученика във Вътрешния свят, да обогати ума му, да уплътни мисълта му и да разшири съзнанието му, за да обхваща все повече време и пространство и да му покаже високите върхове на Посвещението.

За тази цел Учителят дава всекидневни размишления в 3-те свята с по едно изречение от книгата „Светът на Великите души”. Резултатът е разширяване на съзнанието, просветление и обнова с нови идеи. „Размишлявайте за Бога, колко е Всемъдър и Всеблаг и ще дойде Светлина бумовете ви, Чистота в сърцата ви и Истина в душите ви. Светлината носи знания, Чистотата - сила, а Истината - Свобода.”

С размишления започват беседите от последните Школа на Учителя - „Утринните Слова“.

СЪСРЕДОТОЧЕНИЕТО е волево отхвърляне на странични фактори и навлизане в дълбочина, междинна фаза между Размишление и Концентрация.

„Сутрин, преди да е изгряло Слънцето, ще се съсредоточиш няколко минути, ще мислиш само за Единния и, че си между ангелите.”

КОНЦЕНТРАЦИЯТА е волеви процес, вниманието в една идея, както при лещата - лъчите на светлината се събират в една точка. Не се усещат дразнителите „нито топ да гръмне, нито игла да ви боде”.

„КОНЦЕНТРАЦИЯТА е едно тайно средство за черпене на информация от подсъзнанието” - говори г-н Маждалани, основател на Първия езотеричен Университет в Ливан.

СЪЗЕРЦАНИЕ. След съсредоточение и концентрация върху обект, човек се оставя на неговото пряко въздействие върху душата му. Това е емоционално състояние, при което той наблюдава пасивно какви мисли, чувства и преживявания ще породи обектът върху него. Добре е той да бъде добър, красив, силен, вдъхновяващ.

Съзерцанието е тайната на прякото разбиране на подсъзнанието.

„Р. Тагор всяка сутрин прекарва по два часа в размишление и съзерцание и в това е силата му. Така се разтоварваме от грижи. Съзерцанието не е механичен, а вътрешен процес - метод на Вътрешната Школа. При него мисълта ни трябва да е насочена към Бога, Ангелите, звездите, Слънцето” - говори Учителят.

„Т. М.” от Специалния Окултен Клас означава затваряне на връзките към света.

„Да станеш глух за всякакъв шум, за всички звуци вън и вътре в теб, за да не те смущават.” Ученикът затваря 9-те отвора на сетивата за външни впечатления и се вглъбява в Съзерцание в 10-я (3-то око), откъдето призовава Бог. Тъй започва Медитацията.

МЕДИТАЦИЯ. Тя е по-висш аспект от молитвата - безмълвно общуване с Бога. „Медитиране трябва, а не мечтание.

Труден е пътят за еволюция, но сега е по-приятен.”

В пълна пасивност, без умствено усилие; без спомен за мястото, времето и личността, която сме били, чакаме какво ще ни се представи. То не винаги отговаря на очакванията ни (веднъж при медитиране вместо Учителя ми се яви Михаил Иванов).

Медитацията е изкуство да бъдеш бдителен и спокоен пред входа на съзнанието. Тя е инфраструктурата на Езотеричното познание и крайъгълен камък на всяка окултна или мистична работа.

Тя пази Тайната, която позволява да се надникне в подсъзнанието.

ОЗАРЕНИЕТО е висша октава на съзерцанието. Съпроводено е с брилянтна светлина, в която се виждат ясно причинно-следствените връзки и целият пъзел на феноменалния свят. Озарението е достигане до самото Разбиране - ключът към съкровищницата на Познанието - цел на работата на всяка Школа. Медитацията и Озарението дават разбиране и за неща извън нашата компетенция и опит. В полусънно състояние слушах да говори Йогананда на място с много хора от един храм със снежна белота. По-късно ме заведоха в същия храм, който се казва „Lake shrine”...

Hristo_Madjarov_197.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

... Озарението предизвиква дълбока Радост, възторг и висше Вдъхновение. Етимологията на българската дума, това е отговорът на Духа на зова на Молитвата на медитиращия.

Вдъхновение, вдъхновение, вдъхновение - ти си благословение“ - се пее в песента - мантра, дадена от Учителя в Общия Окултен Клас.

След като получим Духовния Контакт и Небесното Благословение, изразяваме нашата благодарност и преклонение пред Висшата сила с ОБОЖАНИЕ. То не се изявява с красиви думи и обещания за вярност, а със Служене на Висшата Сила и с поддържане на Общение с Бога. Свързани сме с Бога както реката - с извора си. СЛУЖЕНЕТО на Бога при Учителя няма нищо общо с църковната догматика. Служенето разбира изучаване и спазване нададените правила. То е метод за окултно развитие, при което се организира Духовното тяло и се създават нови органи.

Затова са необходими специални познания и компетентно ръководство.

Като служим на Бога „в ДУХ и ИСТИНА”, имаме единение и хармония.


 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...