Jump to content

Мисията на Традициите


Recommended Posts

МИСИЯТА НА ТРАДИЦИИТЕ

Учените-атеисти заменят понятието Бог с „Природни закони”. Но всеки закон си има законодател. Космичните закони си имат Космичен Законодател, Който притежава Космичен Разум. Пред нашествието на властващия атеизъм, Учителят каза така да се сменят термините, когато се говори на новите учени-атеисти.

При сътворяване на Битието, Космичният Разум е въвел ред, йерархия и План, които да управляват живота на земята. Изпратените водачи на човечеството имат за задача да напомнят на готовите за еволюция тази Космична повеля. Така Ману дава в Индия кастовите закони на живота според Синархията; Патанджали дава там осморния път на йогите; Мойсей - 10 Заповеди на евреите; Христос - 9-10 Блаженства за християните, а Учителят разкрива Божествените Завети във формули.

Изписва три формули в кръгове около свещения Пентаграм:

В най-външния кръг (за външни хора):

Търсете първо Царството Божие и Неговата Правда и всичко друго ще ви се приложи!”

В средния кръг (за вярващи):

Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине никой, който вярва в Него, но да има Живот вечен.“

Във вътрешния кръг (за ученици):

„В изпълнението Волята на Бога е силата на човешката душа.“

В „Завета на Цветните Лъчи...“ Учителят дава шест утвърждения, дадени в голямата книга40 като Завет на Учителя:

„Обичай съвършения Път на Истината и Живота!

Постави Доброто за основа на Дома си!

Правдата - за мерило! Любовта - за украшение;

Мъдростта - за ограда и Истината - за Светило!”

Учителят обещава, че само с изпълнението на тези Традиции ще се разбере Неговото Учение и Той ще се яви в помощ на търсещия:

„Само така ще Ме познаеш и Аз ще ти се изявя!”

А на подготвения ученик разкрива лично Третия Завет на Духовете Божии за Новата Култура:

„Злото ще стане служител на Доброто”.5

Значи съществуват Системи, които направляват изпълнението на Космичния ред чрез информациите и енергиите във Вселената. И тъй като човекът е проектиран „по образ и подобие Божие”, като Бог в развитие и бъдещ негов Сътворец във Вселената, той притежава потенциална творческа сила да използва природните и жизнени енергии според епохалния План на Космичния Разум.

Hristo_Madjarov_176.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Защото Човекът е принцът-наследник в царството на своя велик Баща и е в правото си да използва жизнените и природни сили на Вселената според установения от „Царя на света” ред. Целта не е за самоизява чрез демонстрация или за лично развитие, а за усъвършенстване на съзнанието за завръщане при Създателя. Това се постига чрез самопознание и очистване на сърцето („като кристал”); с просветяване на ума („като Слънцето”); с разширяване на душата („като Вселената”) чрез превръщане на обширните несъзнателни зони в съзнателни; чрез усилване на мощта на Духа („като Бога”).

Само така Ученикът може да бъде едно с Бога и негов Сътворец.

Задачата на Традицията е да опази Божествения Път или да възвърне към него отклонилите се от миражите във физическия свят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...