Jump to content

Външна изява и вътрешна Традиция


Recommended Posts

ВЪНШНА ИЗЯВА И ВЪТРЕШНА ТРАДИЦИЯ

Всяко Учение има външна изява и скрита вътрешна страна.

Проявеното се наблюдава в света, в храмовете, в каноните и ритуалите на всяка религия и социална организация, в писаните правилници и в делата и заповедите на техните лидери.

Ако Учението създава независими мислещи индивиди, това засяга управляващите авторитарни режими на диктатура. Те внедряват в него платени активисти, които скоро стават шумни водачи и започват да командват последователите. Така те изопачават Учението, отблъскват от него интелигентите, ликвидират мислещите ученици и ги заменят с послушни, невежи биороботи. В последната фаза на упадък те изсмукват тяхната жизнена енергия и отбелязват планирания край на идейния живот на това общество.

Но душата копнее за справедливост и скоро Съдбата наклонява другата везна. След мъчителното мракобесие нов импулс съживява Традицията и тя възкръсва като феникс от жертвен огън. Розенкройцерите обясняват своя символ така:

„Върху кръста на страданието възкръсва Розата на Нов живот”.3

Откъде е дошъл този нов импулс? От Скрития аспект на Учението, чиято цел е да запази същността на Традицията. Нейните корени живеят в скритата (окултна) или езотерична (тайна) част от Битието, недостъпна за външна намеса.9 От тази вътрешна страна се завръща Светлината на Учението, понякога в нови форми, но с еднакви по същност Традиции. Ако креациите на богомилството в Европа бяха с българските им имена, те щяха бързо да бъдат разпознати и ликвидирани от Католическата църква, преди да успеят да дадат своя плод.10

Но и противната страна прави своята дяволюция.10

Дори и Библията е цензурирана и пренаписвана, като са изхвърлени от нея ученията за прераждането, за вегетарианството и за трезвеността, за да се нагоди тя към езическия култ на Митра.

Вътрешната Традиция е постоянна и непрекъсната по същност. Тя може да се предаде само устно, за да се избегне догмата и неразбирането поради архаизми и ново мислене. Кабалистични легенди говорят как човечеството е обучавано чрез велики Учители: през библейския Енох, мистичния Божи Син Мелхиседек, Авраам, Исаак, Яков/Израел. Леви, Мойсей, Исус Навин и старейшини...11 Благословията на Давид над Соломон показва, че той притежава Традицията. Алегорията, че цар Соломон започнал да почита други богове, показва, че той изгубил Традицията, което предизвикало гибелта на Царството и разрушаването на свещения Храм, чиято архитектура символизирала Учението.

С изчезването на това външно проявление Учението продължило на окултно ниво при изгнанието във Вавилон. После то съществува успоредно на външния ортодоксален юдаизъм, но вече езотерично (тайно) кодирано. Дори и някои текстове да ставали известни, те не говорели нищо на незапознатите с ключовете и с йерархиите на висшите светове.

Постепенно около Традицията се натрупало погрешно разбиране от тези, които се смятали за духовно оторизирани и в суеверно невежество те започвали да отстраняват знаещите като конкуренти. За да се защитят и оцелеят, някои, като есеите, създали толкова затворени общества, че дори не са споменати в Библията.

Описаният процес е общовалиден за всички учения. Така Йоан Кръстител е безмилостно притискан от Църквата; Исус е разпънат като престъпник; суфите са преследвани от ортодоксалния ислям; богомилите са измъчвани и изгаряни от „Светата Православна” Църква; а техните европейски креации - от Католическата й сестра; Бялото Братство в България бе преследвано от същото „православие” и по-късно - от комунистическата диктатура...

Докато има външно насилие, ще има окултни (скрити) школи.


 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...