Jump to content

Кандидат-ученици и Ученици


Recommended Posts

КАНДИДАТИ ЗА УЧЕНИЦИ

Макар да се стремят към Школата, масата от Обществото още не са ученици, защото нямат духовен ценз да приемат и да умножават Словото-семе.

Някои идват в Обществото по мода, парадират с това и искат да се виждат - както зърното по пътя от Христовата притча.32 Те чуват Словото, но не Го разбират и черните врани (дяволът) го изкълвават от сърцата им.

Други приемат Словото емоционално, но нетрайно - сърцата им са плитки, зърното не хваща корен и житейски бури го отнасят лесно. (Зърното на каменисто място.)

Трети идват по личен интерес, но са много заети със светски приоритети, които задушават Словото, като зърното, паднало в тръните - то не дава плод.

Само тези, които са го търсили и намерили, които идат по убеждение, го оценяват, разбират и прилагат. Те са „добрата почва”, която принася много плод. Като осъзнаят своята механичност и преодолеят своите ега, те могат успешно да кандидатстват за Ученици. Всички други отпадат в света.

В кабалистичното Дърво на Живота кандидат-учениците са в 9-та сфера Йесод със съответстващо й Божие Име Ел Шадай. Така Учителят нарича лагера на Витоша, където подготвя ученици (1926 г.).

На събора в 1927 г., при заключени врати, в продължение на 3 часа, Учителят разкрива четири типа хора и Пътя на Ученика.55

Hristo_Madjarov_181.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Кандидат -ученик. Върху това Дърво на Живота е показана връзката между Кандидата, идващ от света и неговия духовен Учител (Магид). От двете страни са пътищата (колоните) на Строгостта и Милостта, а средният път е на Познанието (Святостта).

Hristo_Madjarov_182.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Дървото на Живота с метода към Пътя

Дадени са: Групата кандидати, Учителят (Магид) и обучението по Теория и Практика; необходимите качества за кандидатстване за Вътрешния кръг. Надежда, Милосърдие и Вяра са необходими за директен контакт с Бог

„Пътят на Ученика е новото, което Бог дава днес.

Него го няма ни в Стария, ни в Новия завет.

Там са само вашите възгледи за живота като Старозаветни и Новозаветни хора.“

„Учениците ще реализират Доброто тъй, както е в Божествената книга, която още не е напечатана...”33

„За да станете ученици, ще минете през ред изпити и тогава ще се произнесат дали сте готови за това.“29

Кандидатът трябва да бъде искрен и постоянен в търсенето, независимо от външните условия и протестите на нисшия „аз”.

Той е осъзнал илюзиите и недостатъчността на материалния свят за еволюцията и минава към нов ритъм и ново битие.

Кандидатът, който се стреми към Истината, не трябва да търси рекламиран и оторизиран водач, а да усети кой ще го включи в директен контакт със Скритата Традиция. Затова е нужно Различаване с натрупан опит и развито сетиво, което логиците не разбират. Традицията играе ролята на кабел, предаващ Познанието, Този смисъл съдържа и думата Кабала - предаване на Традицията от Учител на ученик.

Истинската устна Традиция е „от уста на ухо” и „очи в очи” с резонанс на душите на ниво предаване-приемане.

Hristo_Madjarov_187.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...