Jump to content

Традицията в Космогонията на Учителя


Recommended Posts

ТРАДИЦИЯТА В КОСМОГОНИЯТА НА УЧИТЕЛЯ

В Космогонията на Учителя Битието се описва в три свята.37

Във ФИЗИЧЕСКИЯ (външен) свят има натрупани факти и се случват непредвидими явления - феномени.

Затова Учителят го нарича феноменален свят.

Този свят е кондензация на вътрешния, ДУХОВНИЯ свят -там са Силите и Законите, там са и причините (субстанциите) за явленията. Затова Учителят го нарича Субстанциален свят.

А тези Сили и Закони действат според вечни Принципи - есенции в БОЖЕСТВЕНИЯ свят. Учителят го нарича Есенциален свят.

Във физическия свят царува хаос и вилнеят бури.

Там се борят големи личности и форми.

Между физическия свят и Духовния свят има ЗАВЕСА. 3

Това е „Завесата на храма”, която (според Евангелието) се е раздрала при разпъването на Христос. Тя може да бъде премината само чрез безкористие и Колективно съзнание.

В Духовния свят махалото на живота се люлее между плюс и минус. Там е съдържанието на индивидуалностите, проявява се душата, индивидите имат и Христово съзнание.

Между Духовния и Божествения свят има БЕЗДНА. Тя се е отворила при падението на човечеството според Стария завет.

Тя може да бъде преодоляна само от тези, които могат да жертват своята индивидуалност в сферата на Духа.

Божественият свят е абсолютен и неизменен, без поляризация. Там е Същността - Царството Божие, в което царуват принципи на Божествена Любов, Космична Мъдрост и Абсолютна Истина в пълна хармония.

Тези принципи нямат своя противоположност. Оттам се спускат Божествените идеи в материалните светове.

Традицията се стреми да опази по същност Принципите на Божествения свят, когато се спущат в долните дуалистични светове.

Традицията пази Законите в Духовния свят, но поради неговата дуалност те се въртят алтернативно по съдържание;

Hristo_Madjarov_192.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Трите Свята в Космогонията на Учителя и

Дървото на Живота (на Бялото Братство)

в Тетрактиса на Елохим

Традицията пази във времето повторяемостта на явленията и правилата във физическия свят, доколкото те са опазени по форма.

Корените на Бялото Братство са в Принципите на Божествения свят. Те се хранят от Словото с Небесен хляб - Божествените Традиции.

Стеблото се крепи на Традиция от Правила в Духовния свят.

Плодовете на Бялото Братство зависят от опазените Традиции във физическия Свят.

Тук имах възможност да наблюдавам два варианта:

1. При преследвания и забрани на Бялото Братство - клоните се чупят; плодовете се унищожават (книгите се изгарят). На 6.12.1957 г. 16 камиона с идейна литература бе иззета от „Изгрева” и претопена. Тогава Окултното Братство се прибра в горните невидими светове и Работата продължи на чисто езотерично (тайно) ниво. Целта бе да се спаси Словото и в подходящо време да се възстанови Учението по холографския принцип - всеки да може да възстанови Цялото.

2. Дойде „Демокрацията” и извадихме спасеното навън. Учението е уж разрешено, но е регистрирано в Комитета по Вероизповедания, наред със стотици инволюционни секти и деноминации. Дейността му е регламентирана и ограничена с устав. Изискват се списъци на членовете и отговарящи за тях Управителни съвети. Неуспели в живота хора, непознаващи Традициите и Принципите на Учението, искат тук да се реализират, да ръководят, да сложат ред и канон, но по правилата и йерархията на Старата Епоха.

На това се радват първосигналните консерватори, те не разбират, че Живата Светлина е замъглена от стари формули, останали без съдържание, но пълни с многословни мъртви правила. Защото Канонът консервира Живата Традиция.

Неистинският учител не е преживял Учението - той преподава уроците с патос, но без дълбочина и разбиране, и те не откликват в душата на ученика. При екстрена ситуация „без маски” тази група, събрана уж „да помага на хората да се освободят духовно”, ще го види в абсолютна противоположност на неговите крещящи претенции и ще се окаже в психически затвор. И когато групата тръгне да излиза обратно от кьорсокака, нейният водач, който я е вкарал там, ще се окаже последен.

Тогава Черното братство изпраща нови лъжливи учители, настъпват хаос и борби на ега, характерни за физическия свят, където се вихрят празни черупки с гръмки табели и меркантилни групи с управители размахват устави, съставени според светски норми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...