Jump to content

Recommended Posts

БОЖЕСТВЕНАТА МИСИЯ

Боговете бяха хора смъртни

Хората ще бъдат богове безсмъртни

Хермес Тримогъщи

В днешната материалистична епоха връзката между тези две съществувания - божествено и човешко - е почти напълно прекъсната.

А някога, в епохата на забравената Атлантида тези светове общуваха помежду си безпрепятствено. Тогава ролята на посредници между двата свята играеха жреците. Въплътени в тях висши духовни същества разкриваха себе си; отговаряха на въпроси и даваха свръхчовешки наставления за духовния и културен живот на хората. Под влияния на тези именно наставления е създадена Световната Атлантска култура и нейната по-късна креация - Великата цивилизация на Египет.

Египет организира Големите мистерии, а древна Гърция -Малките мистерии, чрез които Духовният свят все още можеше да говори на потъващото в мрака на материята човечество. Мистериите показваха Бременността на видимото и вечността на невидимото, а също и спасителната пътека на развитие, по която кандидатите се подлагаха на дългогодишни очистване и обучение. Чак след това ученикът беше в състояние да премине бариерата между физическия и духовния светове.

Разцъфтяването на култа към материята и плътта в древна Гърция неминуемо влечеше другия край на везната в обратна посока - упадък на духовността, девалвация на сакралността и прекъсване на мостовете към духовните светове.

Последни изчезнаха от древногръцката историческа сцена оракулите в Делфи и Донона, чрез които в тези времена Аполон се свързваше с хората. Тези оракули бяха ученици на тракиеца Орфей, а самият той - син на Аполон (или негово въплъщение).

В самия залез на древногръцката цивилизация по Пътеката на Посвещение се отправиха учениците на Великия учител Питагор. Ученик на тракиеца Орфей и сам получил египетски посвещения, той чу хармонията на небесните сфери и разбра цикъла на световния развой. Питагор се помъчи да спре деградацията и да спаси страната, но израждащата се тълпа разруши школата на неговия университет в Кротон. Човечеството все повече пропадаше в мрака на деспотизма и насилието и все повече се отдалечаваше от своята небесна прародина - Божествения Свят.

Тогава Творецът изпрати своя първороден син сред човеците („Словото стана плът” - Йоан).

Чрез вселяването си в тялото на смъртен, чрез преминаването през човешка смърт и чрез свръхчовешко Възкресение, Христос показа спасителната Пътека към безсмъртния живот („Аз съм Пътя, Истината и Живота”). Така Той изпълни своята божествена мисия - да спаси човечеството, като му покаже отново Пътя към Света на Твореца - неговия Небесен Баща.

Бъдете съвършен ни

както е Отец ваш на Небеса!

Христо Маджаров

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...