Jump to content

Тълкуване на сказанието за тримата мъдреци


Recommended Posts

ТРИМАТА МЪДРЕЦИ

Сега, при наличие на такъв ключ на аналогии, можем да разгледаме по-успешно сказанието за Тримата Мъдреци, дошли да се поклонят пред люлката на Исус. Свещените книги са езотерични писания и използват символична терминология, разбираема само в Езотеричната Школа.

И така, Тримата Маги от Изток видели звездата на Царя Йудейски и дошли да му поднесат своите дарове.

Защо са Трима? Защото са представители на трите култури преди Исус: древно-индийска, старо-персийска и египетско-асиро-вавилонска.

Мъдреци - те са Посветените на тези култури, венецът им. Те пътуват с благоговение към люлката на най-Висшия, който сега се ражда.

Изток - това е светът на свръхсъзнанието, на Посветените, на будните, на знаещите, че идва Нов Спасител. От къде знаят? Старата Мъдрост винаги знае за раждането на Новото. Те виждат Звездата на Изток. Пътят на Звездата е път на живо познание, на Посвещение, а не - път на мъртви букви от прашни книги. Затова само те виждат звездата и нейната траектория от „далечен Изток“ до „Пещерата Витлеемска“.

Звездата е на царя Йудейски. Това означава, че Новият Посветен ще бъде най-висш сред избрания еврейски народ.

Вестта за звездата раздвижва целия Йерусалим с всичките му институции и хвърля властимащите в голям смут. И има защо: „ражда се Нов цар - заплаха за престола!“ ще викне цялата йерархия на насилие. Поради този страх Ирод не ще се поколебае да извърши страшното престъпление: да се убият всички деца от две години надолу във Витлеем и крайбрежието.

В човешкото царство царува аналитичният интелект и неговият статистичен метод на действие: ограничен кръг по време („от 2 години надолу“) и приблизително място („Витлеем и крайбрежието“). Аналитичният метод е инволюционен, метод на насилието, като вивисекцията и той не може да схване живота. Резултатите му са механични, схематични, голи факти и мъртви трупове. Мъдростта и вътрешното познание тук са непознати. Затова и Ирод не намира детето, скрито в Египет - страна па мъдрост и търпение.

С безкрайно благоговение Мъдреците поднасят своите Дарове. Това са най-ценните емоционални качества, интелектуални способности и волеви сили, придобити в цивилизациите, на които те са представители. Това са подаръците от Изток - плодове на Любовта, на Мъдростта и на Истината. Символизирани чрез материалните Злато, Ливан и Смирна, тези Добродетели дават нова насока на чувствата на човешкото сърце, на мислите в / човешкия ум и на силите в човешката воля, изразени чрез по-късното Учение на Христос.

 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...