Jump to content

Разгадката на Сфинкса


Recommended Posts

Разгадката на Сфинкса

Казано е, че Сфинксът е начало и край на нещата. Затова ние започнахме и ще свършим с неговото тълкуване. За това ще прочета част от словото, което е дадено до обкичения с кварц извор, водата от който се струи през белоснежен чучур - две мраморни шепи, даряващи живот. Намира се в Езотеричната школа до нейното второ езеро Елбур в мистичната Рила.

Върху гранитната скала отстрани на извора има издълбан надпис:

„Братя и сестри, майки и бащи,

учители и ученици, слуги и господари,

всички вие - служители на Живота,

отворете сърцата си за Доброто

и бъдете като този извор“.

Гласът на Учителя се носи тихо, ритмично и ненатрапчиво, сякаш през скалите се носи ехото но вековете:

Дойдохте при Извора, защото сте жадни. Вървите подире ми, защото сте гладни.

А хлябът е един: Словото на Вишния. Слуги или господари, вие ще срещнете един ден Сфинкса. И той ще ви зададе своите въпроси. И ако отговорите, ще имате всичките блага на небето и земята. Но, ако не можете - той ще сложи тежката си лапа върху ви.

И напразно сме слушали тогава!

Всяко начало на работа носи в себе си и картината на своя край — краят реализира възможностите: но плода човеците разбират стойността на работата, знанието на градинаря, качествата на дървото. Много са нещата, които ни заобикалят - и зад всяко от тях стои и но едно съзнание, но едно същество, което работи заедно с вас. И вие и те невидимо, но заедно, тегнете върху везните на действителността, сложен е светът за разумните, и прост — за простите. Мълчалива и загадъчни е природата за неразумните, но на разумните тя разтваря дори недрата си. С образи и символи пише тя всеки ден великата книга на Живота - книга на тайни и загадки... — за неграмотните.

И тъй , ще ви срещне Съдбата, миналото, любознанието, стремежът, жаждата — сиреч Сфинксът - и ще ви запита.

Какво ще му отговорите?

Когато пилето излита из своята черупка, то минава през мъчението докато пробие черупката — границата между два свята! Тогава миговете се виждат векове, защото интензивността, с която се движат нещата в съзнанието, определя дължината на времето. И в минута може да се преживее съдържанието на години и в чувства, и в мисли...

И тъй - нека счупим черупките! От всичките времена, всичките адепти търсят разгадката на Сфинкса. Намери ли се тя — и пътят на освобождението ще се открие.

Человекът, който се излюпва от звяра — едва що показал главата си — още облечен в тялото зверско, человек наднича вече в света, в своя си свят!

Главата му е само едва освободена. И мисли человекът право, а действа криво.

Затова се родихте на земята - да се освободите от влиянието на звяра! И когато се съблечете от него, Вселената ще ви проговори, превръзката от очите ви ще падне и символите ще ви поднесат свойто съдържание.

…..

И тъй, освободете се от звяра! Умът ви е вече свободен, остава сърцето и волята още. само главата на Сфинкса е човешка!

Нека Умът ви да нрави път на сърцето, а сърцето — път на Волята!

Сега на вас казвам: развърнете крилата на това Начало у вас, дайте му път да се прояви и ще паднат веригите, мъките ще станат спомени и препятствията - детски играчки!

И тъй, започнете е най-малкото добро - турете началото!

Съблечете дрехите на звяра. И когато излезете от тях, ще ви посочат и ще кажат:

- Ето Човека!

А вие ще знаете: Любовта ви роди.

Това ще е Ден ПЪРВИ!

Така, Сфинксът изобразява съсредоточието на всички елементи и на космичните творчески сили; представя издигането на човека над животинския свят и показва Пътя за неговото освобождение от веригите на материята. Затова „Той е алфата и омегата, началото и краят на нещата“, бил е в Началото на вековете и ще остане и след нас за бъдещи епохи и раси.

Той е едно величествено доказателство за това, че древните са поставили и по свой начин са разрешили великите задачи на живота, тайната на Времето и смисъла на Битието и са изобразили всичко това в едно Единство.

Изображението на това Единство е Сфинксът.

Той е жив Учител. И неговите уроци са насочени към нашето освобождение.

Лекция, изнесена в Центъра по релаксация „Арета“ на 12.04.1995 г. и пред клуб „Езотера“ - 15.05.1995 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...