Jump to content

Петър Дънов - Реформатор на българския духовен живот


Recommended Posts

Петър Дънов - реформатор на българския

духовен живот

Петър Дънов е роден в 1864 г. в селце близо до Варна, България, три години след Рудолф Щайнер. Неговият баща е бил православен свещеник, играл активна роля във възраждането на българската култура през 19 в., което предхождало религиозната и политическа независимост на България в 1870 г. Естествено било младият Дънов да желае да добави свой собствен принос за националното възраждане. Докато учил във Варненската гимназия, той се запознал с методизма в семейството на своята сестра и решил да стане методистки свещеник.

Американските методистки свещеници били дошли в България в 1857 г. като част от Протестантска кампания за реформиране и обновяване на Източноправославната църква. Протестантските мисионерски организации вече били организирали превода на Библията на модерен български език. В 1884 г. Дънов станал студент в Американското Научно Теологично Училище в Свищов, където е бил обучен за свещеник. Три години по-късно, през есента на 1887 г., той станал учител в едно Методистко основно училище и проповедник в малко местно Методистко общество.

Една година по-късно бил изпратен в Семинарията Дрю в Ню Джърси, САЩ, за да стане методистки проповедник. В 1892 г. се записал в Теологическия факултет на Методисткия Университет в Бостън. След година практика в методисткото общество и година медицинско обучение, той се завърнал в България в 1895 г. През тези седем години в Америка, той се запознал с нови духовни течения, като Трасцендентализъм, Утопичен социализъм, Теософия и с корените на методизма на Джон Уесли. Знаел, че методите на Уесли за развиване на християнско съвършенство били дълбоко повлияни от неговата среща с членове на Моравската Църква, страничен клон на Хуситите (християнско движение по ученията на чешкия реформатор Ян Хус в късния 14 в).

Като се върнал в България, Дънов бил поканен да стане пастор в Методистко общество, а също да чете лекции за Теософското общество, но той отказал. Искал да работи като пастор, само ако не му се плаща. Методистката църква била твърде тясна за него, за да работи по реформирането на българския духовен живот.

В 1896 г. той написал своята първа книга „Наука и възпитание“ и започнал да държи лекции по две направления - научно и духовно-мистично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...