Jump to content

Recommended Posts

Едно ново начало

Когато Дънов починал в 1944 г., той не посочил приемник. Неговата мисия била изпълнена. Учениците на Бялото Братство трябвало да намерят свой собствен път при трудните условия на комунизма. Един върховен братски съвет поел ръководството. Членовете на този съвет се избират за три години и никой не получава заплащане за каквато и да е функция.

Комунистическият режим признал Бялото Братство в 1948 г., обаче в 1956 г. това признаване било анулирано и цялата собственост на Братството била конфискувана. Било забранено да се притежават книги на Дънов, а когато се намирали такива, те били унищожавани. Някои лидери на Братството били затворени и сградите на Изгрева били национализирани (и унищожени в 1970 г.). Братството минало в нелегалност и възвърнало своята публичност едва след падането на комунизма в 1990 г. След това новопоявяване, Бялото Братство намира ученици сред всички социални групи на българското общество и името на Петър Дънов става отново известно. В началото на 2008 г., Българската телевизия организира национално допитване, за да определи десетте най-важни българи в историята. Дънов излезе на второ място, след героя революционер Васил Левски.

Още през 1937 г. Михаил Иванов, човек от хората на Дънов с независимо мислене, бил напуснал България и основал школа във франция, която нарекъл „Универсално Бяло Братство“. Върху основата на учението на Дънов, той създал свое собствено учение, което показва някои съществени разлики. Въпреки че следвал свой собствен път, той същевременно направи името на Дънов и Паневритмията известни в много страни по света. В последните години много хора, свързани с това френско Братство, дойдоха в България да търсят източника на тяхното учение.

Една международна проява е преводът на лекциите на Дънов на чужди езици, които са достъпни по интернет. Той заслужава да бъде известен като един от основателите на съвременната Християнска духовност и като начало на съвременната световна общност, която работи за практическата реализация на Христовия импулс на Любовта. Заедно, Рудолф Щайнер и Петър Дънов, отворили портите на съзнанието към Новата Ера на Светлината от 1900 г.

Hristo_Madjarov_217.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Хари Салман е датски писател и лектор, живеещ в Нордвик, Холандия, който много пътува и е често в Източна Европа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...