Jump to content

Цивилизацията се руши


Recommended Posts

РАЗРУШАВАНЕ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА

Несправедлив ред или неуправляема

анархия - това е въпросът.

В трясъка на днешните събития се сриват из основа не само всички остарели политически, обществени и стопански системи, но също и митовете за „мъдростта на управляващата върхушка“, с нейните обещания за въдворяваме на социална справедливост и сигурен живот, Половинвековният тоталитаризъм, унищожаващ всяка проява на индивидуализъм, предизвика задействане на различни защитни механизми за оцеляване, Към тях спада и негативната подсъзнателна нагласа на личността. Последната има замаскирани форми на проява в периода на диктатура, но при демокрацията тази дълго подтискана негативна психична енергия се освобождава с взривове, изразяващи се в масово невротично психично поведение, разрушаващо основите на обществения ред и сградата на цивилизацията,

От друга страна, историята ни показва, че жизнената траектория на нациите и народите (както и тази на техните индивиди) очертава и следва последователно периоди на невинно детство и бурен растеж; на величие и господство, последвани от загуба на единство и светлина; и постепенно отслабване, вехнене и разрушаване, под напора на собствените им вътрешни противоречия.

Сега ние можем да прозрем и несъстоятелността на мита за „творческата роля на масите“, които правели историята. Защото социалният прогрес се прави от високо издигнати индивиди, а масите, без такова водачество и оставени сами на себе си, са аморфни, инертни и безсъзнателни, като тяхната „дейност“ е разрушителна за културата. Само в този аспект е тяхната „историчност“ и тя е характерна за днешния ден.

Само личностите могат да творят цивилизации.

Hristo_Madjarov_150.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...