Jump to content

Научно и езотерично познание


Recommended Posts

Научно и езотерично познание

„Кой ще ми покаже синур

 между истина и лъжа?“

Иешу Бар Йосиф

Търсенето на Истината днес допълнително се затруднява от шумно рекламираната и натрапвана (с търговски цели) псевдоезотерична литература. Претенциозни автори, набързо нагодили се към изискванията на пазара, с ефектни „доказателства“ и тежка („санскритска“) терминология, могат бързо да вкарат неопитния читател в различни сокаци. Читателят може например „да научи“, че древното познание е просто едно по-развито научно познание. Например - както в древността отделни индивиди са познавали и използвали електрическите или хипнотичните явления като магии, а сега това са познати сили, то аналогично: необяснените още възможности на днешните Духовни Учители или хора с паранормални способности, утре ще бъдат научно обяснени. Това показва неразбиране на същността на духовните сили и е един пореден интелектуален капан за бедния човешки ум. Трябва да се прави разграничение между научно и Езотерично Познание, между познание и виждане и между виждане и възможности за намеса.

Докато научното познание в своя традиционен вид оперира в рамките на 3-измерния континиум, използвайки апаратури, които са продължение на 5-те човешки сетива, плюс аналитичен блок, то Езотеричното Познание си служи с възприятия по други канали и измерения, самото съществуване на които се отрича от материалистичната философия. При това - може да знаеш, а да не можеш да виждаш; може да виждаш в Пространство и Време, а да не можеш да се намесваш в причинно-следствените зависимости и т. н. Докато билкарят разчита на своя натрупан опит, а лекарят - на своите знания, то никакъв опит или логика не могат да помогнат на един човек да вижда събития, отдалечени по пространство и време, или на един Учител, променящ детерминираността на света по свое желание. Никаква логика например не може да обуслови виждането на бронираните танкове и самолети с пречупени кръстове, както и името на Хитлер - 5 века преди тяхното съществуване - от ясновидеца Нострадамус. В свят, в който превозните коли се движат от коне, а оръжията са ками и препасани мечове!

За да не се каже, че ползвам недоказани истории от твърде далечна епоха (15 век), ще дам два съвременни примера с Учителя Беинса Дуно, разказани ми лично от участниците в тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...