Jump to content

Реализация. Учителите градят цивилизации


Recommended Posts

РЕАЛИЗАЦИЯ

УЧИТЕЛИТЕ ГРАДЯТ ЦИВИЛИЗАЦИИ

Да бъде ден!

Еволюцията на един Духовен Учител е от порядък, недостъпен за разбиране от нивото на диваците - към което, за съжаление, се оказваме и ние спрямо Него. При тази постановка стават ясни твърденията за легендарната Помощ на такива същества спрямо раси и народи, изпаднали в някакво варварско състояние. Притежаващи такива свръхчовешки знания и способности, те изграждат нова цивилизация върху пепелищата на старата. Прийомите и методите, използвани за този грандиозен строеж, не са тайна и могат да бъдат публикувани.

За фундамент на Новата Култура те полагат основите на едно здраво Възпитание и Образование, пропити с добродетели и издигнати до ниво на Свещеност.

„Единственото място, където доброто може да се роди и култивира, е домът - пише Учителят Беинса Дуно в първата си книга.* - Той е първото светилище на човечеството, в което майката и бащата са първите свещенослужители при олтаря на човешката душа. С камъните на този Храм - домът, Природата започнала да изгражда основите на целокупното повдигане на всички разумни същества...“

При изграждането на цивилизациите, Езотеричните Школи използват принципите, по които е изградена човешката същност. Така например:

- за изграждане на интелектуалния принцип, за развитие на ума, те дават нова наука, която разкрива неизменните закони, по които се развиват светът и човекът;

- за изграждане на емоционалния принцип („сърцето“), те развиват Ново Изкуство, което ни води към Световна Хармония, по законите на Красотата;

- за да се покаже на човешката душа пътя към нейния Създател, по законите на вярата, чрез съвременни пророци, се дават нови Откровения, върху които се изгражда нова Религия.

- за изграждане на единен устойчив Мироглед (силен Дух), се дава нова философия, която прави синтез между Наука, Изкуство и Религия, изучава причинно-следствените връзки и показва мястото на всички факти и явления, според закона на световната справедливост. Върху тези четири стълба се изгражда всяка нова цивилизация. На тяхна база се създават нова писменост и закони, строят се храмове за новата 30 религия или дори дял народ се преселва в нова страна, ако това е необходимо.

Hristo_Madjarov_157.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

В изграждането на всяка нова култура или цивилизация стои Езотерична Школа, ръководена от Учител със свръхчовешки способности.

Библейските истории около Абрам, Мойсей, Исус Христос и други са все примери, илюстриращи горното. Други исторически персонажи - принадлежащи към Езотерични школи - са тези, които са построили Колосите на Великденския остров, а също и: Хермес Трисмегист в Египет; Рама, Кришна и Буда в Индия; Орфей в Тракия; Питагор, Сократ и Платон в Гърция и други.** Езотерични школи строят Пирамидите и Сфинкса в Египет; организират Мистериите в Египет, Тракия и Гърция; строят средновековните готически храмове; създават глаголицата или дават еретични учения като Богомилството и Розенкройцерството, от които се запалва огънят на Ренесанса, или „еретични“ науки като Алхимията и Астрологията.

„Чукайте, и ще ви се отвори, искайте, и ще ви се даде“ - обещава Христос. Тестовете и изпитите обаче по пътя към Тайното знание, както споменахме преди, са много трудни. Преданост, жертвоготовност, упоритост, търпение и добър шанс са между необходимите качества на кандидата. „Мнозина са звани, малцина призвани“ - предупреждава Евангелието.

__________________________

* Виж „Наука и възпитание“, Сф. 1990 г.,второ изд, към книгата „Новото човечество“ под редакцията на Емил Елмазов

** Виж Едуард Шуре, „Велики посветени“, изд. Евразия Абагар, Сф - Плевен 1991 г.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...