Jump to content

Цивилизация и варварство: Три причини за израждане


Recommended Posts

ЦИВИЛИЗАЦИЯ И ВАРВАРСТВО

Три причини за израждане

Нагоре по стълбата, която води надолу...

Сериозният и внимателен читател би могъл да зададе тук следния въпрос:

Ако наистина цивилизациите са поставени на такава съвършена основа, каква е причината за техния упадък и гибел? И... не може ли те да се избегнат?

Този въпрос е логичен и навременен и авторът ще се опита да му отговори, в рамките на това тезисно изложение и на равнището на сегашните разбирания. А на това ниво авторът вижда поне, обуславящи въпросния упадък:

Животът е едно многомерно матрично уравнение с много неизвестни. Школите знаят стойностите на много от тези неизвестни, но не на всички. Те притежават знанието и опита на Миналото (Зм и См), но не и този на Бъдещето. Следователно Разбирането на Школите (Рш) е по-малко от максималното възможно Разбиране (Р ) и пълната Истина (И) във времето, т. е.:

Рш = Зм + Сш < Р= З+ С= И

според това, което установихме в „Разбиране“ (брошура № 1). Това е Първата причина.

Всичко съществуващо е подложено на циклични промени, характерни за неговия вид. Растенето, апогеят и упадъкът на индивидите, обществата, народите и цивилизациите се извършват по цикли, кодирани и заложени още преди тяхното създаване. Както в кокошето яйце е кодирано развитието на пилето, във веригите на ДНК - генетичната програма за развитие на индивида, а в така нареченото от космолозите „Космично яйце“ - космичната програма за развитие на Вселената, така и в организма на един родоначалник на нация е заложен генетичният план за нейното развитие, И докато за разгръщането на всеки от Трите принципа в човешкото тяло - физически, емоционален и интелектуален - са необходими по 7 години, то за разгръщането на заложените емоционални качества, интелектуални способности и волеви сили в един народ са необходими по 7 поколения, А като се има предвид, че наследствеността се предава през поколение, т. е. - не от баща на син, а от дядо на внук - ключовата цифра за нацията е 14 поколения. Така, за пълното изпълнение на заложената Биопрограма, са необходими 14 х 3 = 42 поколения.

Нека вземем за пример патриарх Авраам - родоначалник на еврейската нация. Той е избран да създаде един благословен народ и да му предаде нов начин за контакт с Твореца, чрез вглъбяване в духа на народа - в онзи дух, който се предава в кръвта на поколенията,

И така Програмата за развитие на еврейския народ започва с Посвещението („Второ раждане“) на Авраам от Великия Учител Мелхиседек (Син на Бога), разгръща се на 3 етапа по 14 поколения и завършва с раждането на Новия Световен Учител Исус Христос (Син Божи), поставил основите на Нова Култура, Евангелист Матей пи дава ярка илюстрация за това (Ев. М. гл. 1:17):

Всичките родове от Авраама до Давида са 14;

от Давида до Вавилонското Преселение - 14 рода;

и от Вавилонското преселение до Христа -14 рода.

За 2000 години еврейските първосвещеници-фарисеи, са склеротизирали живата вяра и духовното слово в догми и обреди, поради което Новият Учител трябва да разчупи тези мъртви рамки.

Аналогично, след като отдадат своя културен принос в Съкровищницата на общочовешката цивилизация, нациите слизат от историческата сцена, отстъпват я на други, по-съвършени народи.

Законът на цикъла - това е според мен втората причина за падението на културите.

Третата причина е свързана с начините и средствата, използвани при основополагането на Новата Култура. За обуздаване на вълната на масова деградация, излъчените от Школата водачи с огромни волеви сили, често използват минимално необходимо насилие. Без него те не могат да спрат всеобщото израждане във всички сфери на живота. Колкото и малко да е това насилие, то си се развива по своите закони, създава негативни емоции и жажда за отмъщение, расте и чака своя час. Така то подхранва силата, образуваща антипода на цивилизацията - Варварството. „Насилието ражда насилие“, „Който вади нож, от нож умира!“ - учи Евангелието.

В нашата култура, както и във всяка друга, лесно могат да се разграничат тези две тенденции - тази на цивилизацията и другата -на израждане и варварство. Насилието във всичките му средства, както и да бъде именувано и оправдавано то - в името на народа, на царя, на правата вяра, на Морала или на Закона и т. н. - щом създава негативни емоции, съмнения, страхове, паники и др., то подхранва варварщината. Насилието, по силата на своята природа, не може да намалява, а само да расте; расте и варварството като митично чудовище и поглъща все повече плодовете на цивилизацията. Без морални задръжки и в служба на себелюбието, насилието покварява Душата, поробва Разума, потъпква Правдата, потушава Съвестта, създава Робството във всичките му видове, произвежда всички видове войни, изгонва Истината и заточва Добродетелта. Идва момент, в който силата на растящото варварство става по-голяма от тази, която твори цивилизацията, след което започва неминуем упадък. Нашата култура премина тази критична точка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...