Jump to content

Инволюционно и Еволюционно познание


Recommended Posts

ИНВОЛЮЦИОННО И ЕВОЛЮЦИОННО

ПОЗНАНИЕ

(четене, разбираме)

В „Новата Култура през епохата на Водолея“, т. II, изд. Алфиола, 1992 г., стр. 47-58, загатнах за тези два вида познание с диаметрално противоположни методи, зависещи от посоката на развитие.

При Инволюционния метод се прави безкрайна класификация, анализ, разделяне, вивисекция, „интелектуално четене“ — сравняване на цитати, повторения, трупане на справочници и доказателства. Тук най-важна е формата на думите. От много четене и фразеология човек става „начетен“ и придобива знание, което раздува паталогично неговия ЕГОЦЕНТРИЗЪМ — той може да доказва, без да може да убеждава.

При Еволюционния метод се възприема директно съдържанието на думите и се прави синтез, който води към едно Живо Знание. Последното е пряко свързано с начина на съществуване, със степента на Самопознание и с благородството на отношенията (семейство, колеги, приятели) и наличието на обич в тях.

Ето, че Обичта подобрява Отношенията, извисява Съществуването, увеличава Само-познанието и води към Живо Знание.*

Не може да се самопознаем само от механично, инволюционно четене на книги. Последното води до Идентификация с прочетеното и до увеличаване на нашето ЕГО. Самопознание можем да постигнем само в ежедневието (в Съществуването). Всяко отклонение от това правило, води до духовна смърт.

А степента на себепознание определя и нивото на Живото Знание, което е начало на Мъдростта. За Себепознание е нужно Самонаблюдение и наблюдение върху всяко наше действие, хранене, всеки жест, дума, мисъл, чувство и обратно. Пречистването на чувствата, осветяването на мислите и хранителния режим автоматически променя цялата ни личност, начинът ни на съществуване и светът около нас. Яснотата и Освобождението, които настъпват, възнаграждават многократно положителните усилия. Конфликтният ум е несвободен и не може да възприема, защото човек е затворен в клетка от собствени отношения. Ум, скован от догми (на наивно вярване или безплодни хипотези), е инволюционен и също не може да възприема, да открива, да твори. Само свободният от конфликти и ограничения може да твори и разбира пълноценно!

__________________________

* Ключовите думи и понятия в езотеричната школа са писани с главни букви.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...