Jump to content

7. . Върховните добродетели


Recommended Posts

ВЪРХОВНИТЕ ДОБРОДЕТЕЛИ

Да може ученикът да се запознае основно с великата върховна история на Божественото начало, той трябва да придобие основни отношения или да стане истински приятел на цялата онази йерархия, която борави с тия върховни сили в сътворението.

Необходимо е ученикът да се запознае с великата върховна история, защото историческите данни ще му дадат такива знания, такива откровения, такива свръхестествени изживявания, че ще се почувства не само приятел, но напълно единен с мисълта, с чувствата, с духа на тия светли йерархии, които провеждат историческия план на Божественото сътворение.

Необходимо е да се знае тази върховна история, защото по начало тя е пропита все с върховни начала. Когато ученикът открие едно такова върховно начало, когато влезе в унисон със силите на върховната история, той става син на битието, син на необятността, син на Бога. Това е да бъдеш съвършен, както Отец е съвършен, да придобиеш пълната синовност, голямото внимание, голямото предпочитание и голямата охрана, голямата окрила.

За да може да борави с тия върховни начала, в ученика трябва да залегнат добродетели от върховен характер, от върховна същина. Без тия добродетели той ще бъде излаган на ония неизвестности, които се явяват като страшни, непроходими пропасти. Това се дължи все на неговото незнание, на неговата несъобразителност, на неговото невиждане.

Върховните начала трябва да се видят. Без да ги види, ученикът не може да ги определи в съзнанието си. Той трябва да има вече една върховна мярка, един върховен тласък, който да тласне всяко явление, което е като начало в неговите подвизи, в неговия живот. Върховните мисли, върховните чувства, върховният стимул в ученика са възвишени по качество добродетели. Да имаш една такава върховна мисъл, е висша добродетел. Да имаш едно такова чувство е висша добродетел.

Може ли ученикът да притежава тия върховни добродетели? Единствено ученикът може да ги притежава, защото той всецяло се отдава на Божествената наука, на Божествената мисъл, на Божественото трептение. Само той е, който може да внедри тия сили в себе си и да бъде техен представител, да представя най-висши върховни добродетели.

Това е висше призвание. Не само висше призвание, но и висша мисия. Да представляваш върховния свят, с всичките начала на Духа, наистина е върховна мисия.

Когато застъпваме върховните добродетели, ние не разбираме ония добродетели, с които хората правят добро. Не, те са за хората, да се упражнява, да се респектират, да се дресират и т. н. Но когато ще се говори за върховни добродетели, ние разбираме висшата способност, която е преобърнала необятната тъмнина в светлинни полета. Това подразбира творчески акт.

Защо казваме добродетели, а не способности? Добродетелите и способностите се покриват. Ако ти не си добродетелен, ти не можеш да развиеш способности. Способността се обуславя от дадена добродетел. Колкото добродетелите са от по-върховен характер, толкова и способностите са от по-върховна степен. Тогава казваме: какво в същност ще представлява ученикът? Ще представлява едно върховно олицетворение, едно върховно въплъщение, едно върховно откровение.

По форма какво ще представлява ученикът? Една симетрична красива фигура, която ще има изображението на творческата сила, на творческата магия, на творческото изкуство. Тогава той няма да носи сенките със себе си. Ще напусне този тъмен излишен товар, защото ще преценява вече кое е върховно и кое е нисше, по дадените закони на великото върховно изкуство ще се освобождава.

Докато дойде до това съзнание, ученикът винаги ще изпитва бремето на нисшите светове. А време е вече да се освободи от това бреме на нисшите светове, да приеме върховното в себе си и да проникне в света на великите върховни идеи. Цялото сътворение, от самото начало, е все върховни идеи. Ако ученикът се вглъби в тази върховна идея, ще има пълно преобразяване. Неговият нисш мир, неговият физически мир ще придобие една изящна повдигнатост, една красота, един трепет.

Чрез силите на върховната магия, чрез силите на духовния свят, на Върховното ръководство, ученикът ще бъде като едно централно ядро.

Това е магията, това е силата на ученика - да стане централно върховно ядро. Като ядро той ще заема място и пространство, ще бъде състояние, подобие сред големия необятен свят на върховното творчество.

Запознавайки се с върховния закон на хармонията, ученикът става вече едно прекрасно, блестящо око. Няма да има явления в битието, които той да не знае, които да не съзерцава. Няма да има движение в битието, в което той де не вземе участие.

Ученико, велика, божествена служба ти предстои - да бъдеш върховен гадател, да бъдеш върховен тълкувател на Божествените прояви, да влезеш в най-скритата област, в най-скритата необятност, в най-скритата съкровищни а на Божия дух. която провежда мисълта, деятелността, способността на Бога.

Когато засягаме областите на тази дейност, ние съвсем не искаме да съблазним ученика, че той е едно такова състояние. Ние искаме да го откъснем от нисшите светове за малко макар и да го отведем далеч, т. е. близко до системите на истината.

Истината има системи. Тя е най-системната деятелност в битието. Няма друга система, която може да изрази пълнотата на всички начала у Бога. Следователно, най-системният свят това е светът на истината. Том ученикът се добира до трептенията на този свят, у него вече заработват нови сили, нови трептения и приливи, които пробуждат неговото съзнание, неговия дух, осеняват неговата душа и той става вече един върховен трепет, който изпитва най-върховните състояния и моменти на Божествено движение.

Прегърнал вселяло това Божествено преливане, осъзнал голямата деятелност, голямото внимание, голямото съсредоточение на тия върховни сили, ученикът е напуснал нисшите полета, нисшите светове и е вече един нов трепет сред сътворението.

За да може да се издигне до тия висини, той трябва да познава законите на върховната история, той трябва да бъде един от най-големите историци, да знае кога е започнал света на сътворението, на Божествения прилив, на Божествения поглед и кога е започнал върховният закон на хармонията. От тия знания, от тия познания ученикът може да се почувства като съграждаща сила, сила която взема участие във всяко ново предприятие, във всяка нова идея, която се изнедрява от глъбините на Творческия дух.

Това знание е необходимо така, както е необходима за обикновеното око светлината, за жадния водата, за гладния хляба. Това е копнежът на ученика. Той не може да има мир и спокойствие, когато пред неговия поглед, пред неговото осезание, пред неговите чувства се прожектират вече върховните мисли, строежи и трепети на Божествения дух. Той не може да бъде спокоен. Колкото и да се прави на хладнокръвен към нещата, в неговия дух оперират вече едни особени преливания, които имат качество, светлина, живот. Тия преливни мисли са, които ще събудят всички спящи сили в ученика. Няма да има нито една сили, която да бъде в състояние на забрава, на ленивост, на инертност.

Това е върховен момент. Да имаш тия върховни преливни сили, това е върховен момент. Когато ученикът се добере до този момент, тогава той ще се почувства способен ученик за великите тайни, за великите скрити начала. Нали трябва да има предметно обучение, нали трябва да му се представят тия върховни начала във вид на елементи, във вид на скъпоценни камъни, на алхимически продукти, на светлинни елементи?

Кой ще му ги представи? Кой ще го занимае? Кой ще го упътва? Когато ученикът има вече този Божествен прилив, в него настава състояние на стабилност и той получава едно ново вдъхновение. А това вдъхновение го свързва с присъстващото Върховно ръководство.

Ученикът не се нуждае от външните човешки ръководства и убеждения, защото факторите на които той служи, са Върховно ръководство. Те са, които ще прокарат чрез него висшите Божествени идеи. Той вече ще знае, защото присъствието в него е знание. Той вече ще може, защото присъствието в него е възможност. Той вече ще сътворява, защото присъствието в него е творчески елемент. Ще има ли нужда тогава от външни фактори, от особени учители, от алхимици, от астролози или астрономи? Цялото това върховно знание е складирано в мисълта на Върховното ръководство. Тази върховна мисъл е склад на Божествения разум, на Божествената способност.

И тъй, единствените най-верни, положителни сили, които могат да упътят ученика да се добере до ония тайни области, които ги наричат скритите сфери, тайните сфери, за които се казва, че трябва да имаш върховен ключ, т. е. да имаш еликсира на живота са, да владееш кабалата, да владееш тайните сили.

Най-верният, най близкият приятел на ученика е Върховният учител, Върховното ръководство, което го поставя в тия възможности, за да може да разреши правилно всяка една задача. От правилното разрешение на задачата ученикът може да засвидетелства способността си пред Върховното ръководство.

Може ли обикновеният ученик да направи това? Няма вече обикновен. Този който е получил върховен прилив, той вече не е обикновен. Не може да се светотатства с върховното и да се нарича обикновено. Всяко едно присъстващо явление трябва дълбоко да се прецени, правилно да се прецени, да се не подценяват неговите възможности.

Ето къде е красивото място, прекрасното състояние, от където ученикът вече разбира ума Господен, чувства сърцето Божие и изживява трептенията на Божествената душа.

Има един трепет. Има един трепет на Божествената душа. Кой ще може да долови тази висша еманация? Това е присъствието на Божествената душа в ученика.

Така, ученико, познавай Бога, така служи на Бога, така се учи от Неговите върховни начала, за да имаш правилна ориентировка, защото Духът е такъв ключ, че разключва всички тайни в сътворението. Той отключва даже най-скритата съкровищница на на Божествената същина. Ако Бог се страхува от някого, то Той се страхува само от ключа на Духа, защото само Духът е, който може да отключи истината, само той е, който може да отключи дълбочината и широчината на Божествената същина.

Колко е ценно, колко е мило и сладко, когато ученикът заработи със способността и началата на Божествения дух. Няма сила в света, няма сила в слънчевите системи, която може да попречи на ученика, притежаващ този магически ключ на Духа. Всичко тогава в природата, в планетите, в слънчевите системи е така открито, така близко, така познато, че ученикът не се чуди вече, но тържествува. Едно е да се учудваш, друго е да тържествуваш. Учудва се този, който се намира в неизвестност, а тържествува този, който живее в същините на истината, който познава света на истината.

Когато се борави с тия върховни начала, когато се борави с мисълта на Върховното ръководство, тогава върховните възможности стават в достояние. Те са вече път, те са вече цел, състояние, просвета и светове, където ученикът може да провежда своята дейност.

Ученикът има и своя дейност. Каква е тя? Той придобива вече изкуството, маниера на Духа и провежда в съгласие с върховните сили своята дейност и своята система.

Необходима ли е системата на ученика? Щом е една способност, защо да не е необходима? Колкото повече способности бъдат в колектив, толкова повече светът се разхубавява, разкрасява, оживява. Светът на ученика е най-прекрасен, най-силен, най-светлинен. Светът на ученика е олицетворение, е отражение на Божествената зеница, на Божествения дух. Светът на ученика е вече закон на хармония. Най-порядъчния свят, най-украсения свят, най богатия свят това е светът на ученика. Там няма вече съблазни и пертурбации, бури и несъвършенства. Защо? Защото там присъстват излъчванията на Божествената зеница, излъчванията на Божествената светлина. Разумът, умът и сърцето са във велика хармония там.

Когато застъпваме тия дисциплини, когато въвеждаме ученика в тия възможности, то е да подчертаем, че той действително е една ценност, че той е една висша възможност, която е подпомогната от висшето строителство, от строителните фактори, от строителните елементи, които провеждат системата на съвършенството.

Няма други школи на Върховното ръководство. Единствено тя е, която се занимава специално с великите посветени, която им е определила пътя, целта, работата.

Велика система е възможността на Върховното ръководство. Нека тази възможност да легне в духа, в ума и сърцето, за да почувства ученикът, че е в унисон, че е в трепет с тази върховна възможност.

Това е култура, това е просвета, това е новото, новата зора, новия изгрев, новата епоха, новата раса, новото същество, което трябва да се насели за в бъдеще по лицето на земята.

Култура, просвета, чистота, светлина. На няма несъвършенства. Всичко да бъде така построено, че да се чувства присъствието на върховно бдение. Да има такава красота, такава пластичност, че при погледа на върховната зеница всичко да бъде трепет, да бъде в яснота, всичко да бъде хоризонт, прекрасни полета.

Ученико, запознавай се с тия възможности, за да можеш да виждаш света не така, както досега си го гледал, а да го виждаш като върховен порядък, като възвишена система, която ще ти даде пълното прозрение. Ще се отворят очите ти тогава, за да видиш истината, за да станеш най-после син на истината и светлината. Тава са най-добрите условия за теб. Светлината ще ти открие света на истината, а истината ще те запознае със сложността на светлината.

Работи с тия сили, възлюби ги с цялата си душа, съхранявай ги в себе си, пази ги като богато съкровище.

Светлина и истина. Да бъде твоето движение светлина, а твоето състояние истина. Тогава ще разбереш що е това магически ключ на Духа, Тогава ще оперираш със съвършените възможности на този Дух, който ще те превел от нисшите във висшите полета сред светлите същества, сред светлите посветени, сред Великия учител, сред ангелската йерархия, за да вземеш участие в тържеството на Божествения прилив.

Готви се за това. ученико. Всякога имай предвид, във всички твои нужди на живота, че си тръгнал по пътя да стегнеш в света на учителите, за да можеш напълно да изживееш Божествената същина.

Украсявай себе си всеки ден, слагай по една перла, по елин скъпоценен камък върху своята глава. Нека се сплете един светещ венец от скъпоценности, които да дават светлина и всичко около теб да бъде видело.

Всеки ден слагай. Не закъснявай. Не отлагай. Колкото повече си работил в това отношение, толкова повече светлината е в изобилие. Дълбоко се замисли. Не ходи по повърхността. Тя не е вече за теб, но влез в ядрото на същините и оттам тръгни по пътя на Абсолютното.

И тъй, ръководейки се от тия начала, като се добереш до дейността и способността на върховните начала, ти ще бъдеш вече ученика на посвещението, ученика на великото откровение, ученика на великото познание и ще бъдеш ръководство на много същества, които се нуждаят от повече светлина.

Съхранявай тази светлина в себе си, светлината за върховните начала. Съхранявай в света на истината тия начала, за да могат да останат чисти и да ти бъдат най-близките приятели.

Трябва да имаш приятели, близки на твоята душа, близки на твоя дух и на твоето сърце. Никога не тръгвай без приятели, защото много са неприятелите. Където са двама или трима, там е Върховното ръководство. Следователно, уповавай на тия приятели. Нека първият ти приятел бъде светлината, а вторият - истината, за да проявиш всемирната Божествена любов. Колкото повече се вглъбяваш във всемирните устройства на живата, толкова повече светли сили се преливат в твоята мисъл и става тя динамична, магнетична, мистична, светлинна. А това е най-върховното състояние.

Заглушавай нисшия свят. Нека произведените светкавици от твоя вътрешен свят заглушат външния свит, да имаш едно тържество, което да те представи пред върховните същества.

Бъди съвършен. Обичай съвършенството, обичай науката, обичай изкуството, обичай познанието. Нито минута не изпущай. за да не се заблудиш някъде, било в себе си или извън себе си. Имай винаги предвид светлината и истината.

Обичай светлината. Живей по истината. Обичта ти към светлината да представлява истината.

Знаете ли какво е лицето на истината? Лицето на истината е олицетворение на светлината.

Познай Бога като светлина и истина, за да се прояви през тебе любовта. Не можеш да свидетелстваш за любовта, ако отсъства светлината и истината. Имай пълното свидетелство, че наистина си любим, че има един, който те обича, че има едно същество, което те откъсна от себе си, което мисли за теб, което работи за теб.

Обичай светлината, живей за истината, за да се прояви това същество в пълна, върховна любов.

Това е нов свят, нова наука, нов ден, нов изгрев.

Обичай светлината, живей в истината и прояви любовта.

Това не са ли добродетели, не са ли фактори на възпитание? Не, това са върховни начала. Светлината е върховно начало, истината е върховно начало, любовта и мъдростта са върховни начала. Те представляват Божественото начало, Божественото чувство, Божествената способност и деятелност.

Ако ти повече се съсредоточиш, би открил Бога. Не е мъчно да откриеш Бога, щом обичаш светлината, щом живееш в истината и щом проявяваш любовта. Цялото миросъздание ще ти бъде така ясно и открито, че никога няма да се учудваш, но ще тържествуваш. Пълното съвършенство на ученика се състои в това, да изживее едно Божествено тържество. Това са ония тайнствени истини, които в миналите школи са били във вид на мантри и т. н. Но ти, ученико, който си прегърнал присърце светлината и истината, ти който ги обичаш, показва, че факторът любов е вече е теб.

Цени този фактор, това Божествено присъствие в теб. Това е роденият Христос в теб, който иде да те възкреси, който иде да те изведе от Голгота и те въведе в царството на светлината, в царството на свободата.

Никога не отпадай духом. Пази се от това зло. Не допущай неизвестността в себе си. Нека всичко бъде за теб известно. Нека твоята зеница да вижда вече нещата и твоят ум да ги тълкува, защото от правилното тълкуване ще зависи и твоето разбиране.

Научи се да говориш със своя поглед. Когато погледнеш което и да е явление в битието, всички да те разбират. Най-голямата тишина се съдържа в погледа. Говорът е гръмогласен. Говорът често пъти е нарушение, а погледът е тишина, дълбока тишина, непреривна тишина.

И тъй, обичай светлината на очите, за да може тази светлина правилно да говори, правилно да се проявява. Това е обичта - състояние на световете. Това е обичта - състояние на ангелите. Това е обичта - състояние на посветените. Това е техният образ, тяхната възможност, тяхната деятелност и любов. Тяхната наука и тържество.

Ако би могъл да се издигнеш в ангелския свят, ти би видял този образ и това подобие, ти би чул тяхното слово. Те биха те погледнали така, че всичко у теб да заговори, да затрепти и да свети.

Така гледат ангелите, тия любими същества на Върховното ръководство, същества които са олицетворение на светлината, истината и любовта. Ето защо, светът на ангелите е светлинен свят. Там няма сенки, няма залез на слънце. Там вечно е виделина. И понеже вечно е виделина, те никога не попадат под ударите на някакви си сътресения, бури и т. н.

Любими същества са те, най-любимите в йерархията на сътворението. Щом една душа мине през света на ангелите, тя идва на земята не вече като обикновена душа, не като обикновено същество, но като озарено, като посветено същество.

У тъй, ученико, в своите подвизи добери се до ангелския свят, за да изпиташ тяхната действителност, да изживееш тяхната обич, да минеш през тяхната светлина и да опиташ тяхната душа, за да можеш да се ползваш от тяхната култура, от тяхната просвета, от тяхната система. Ще имаш тази възможност да опиташ някои от сферите на ангелските светове.

Достатъчно е за теб това, ученико, да опиташ някои от сферите на ангелския свят. Тия хармонични сфери, където ще чуеш песента на ангелите, където ще чуеш тяхното слово чрез погледа им.

Колко мили са те. Колко сладко ще те гледат, колко мило ще се докоснат до теб и богато възнаградят с перли от светлина, от скъпоценни неоткрити тайни на девствената съкровищница.

Предстои ти ангелска култура, ангелско възпитание, ангелско посвещение, ангелско присъствие и ангелска среща. Щом мислиш за светлината на истината, непременно ще се срещнеш с ангелите. Те са първите сили, които ще те въведат в сферите на хармонията. Всички други духове, които са по пътя на съвършенството, изживяват трудност. Единствено ангелските сили са, които ще внесат в теб пълно спокойствие и ще се почувстваш като син Божи, като същество, което е поставено да изнесе една висша мисия, да проведе една висша мисия.

Колкото и да ти говорим за ангелския свят, ти още не можеш да почувстваш това. Но идва ден, идват скъпи минути за теб, идват скъпи моменти, когато едно от тия светли същества ще се докосне до твоята особа и ще изживееш това велико тържество, за което говорихме.

Ние искаме да те запознаем с това състояние на ангелите, за да можеш да придобиеш вече състоянието на великите учители, на великите богове, на Върховното ръководство, което има за задача да те издигне, да те освободи.

Научи се да бъдеш нежен, толкова нежен, като нежна песен, нежен като прекрасните цветя, защото ангелите обичат най-много нежността. Внасяй в себе си и свежестта, защото ангелите обичат свежестта. Внасяй в себе си и чистотата, защото ангелите обичат чистотата. Внасяй в себе си усмивката, защото ангелите обичат усмивката. Най-после, внасяй в себе си радостта, защото ангелите обичат да се радват.

Такива същества са те. Те присъстват, тъй както присъстват слънчевите лъчи. Те присъстват там, където има чистота, светлина, нежност, усмивка и свежест. Ако бъдеш такъв, не е чудно да те посети ангелско същество.

Както виждаш, трябва да правиш усилия, да бъдеш напълно издържан, за да можеш да привлечеш тия сили, които внасят благородните мисли на Бога, които внасят великото изкуство на неговия Дух.

Ние много можем да ти говорим за ангелите, за техния порядък, за техните учебни заведения, за тяхната система, за тяхната култура, за техния начин на хранене, на обличане, с всичко онова, с което си служиш, но ние искаме да те запознаем с най-основното - какво те обичат и когато дойдат при теб, да почувстваш цялата им дейност. Ти ще знаеш за тяхното възпитание, за техните университети, за тяхната музика, за тяхното изкуство и наука, за тяхната цел, но обърни внимание на това, за което ти говорихме: какво те обичат.

Те обичат да ти бъдат приятели. Ти си интересен за тях. Те непрестанно следят за твоето усъвършенстване. Те минават през теб и ако има някъде малка нередност, някои кармични предстоящи събития, те правят усилие да ги премахнат.

Така работя те върху теб. Те те обичат, защото обичат както казахме светлината, чистотата, свежестта и красотата, Нека човекът животно в теб вече напълно се представи в човек – ангел. Когато дойде ангелът в света, тогава човекът ще знае с какво да се храни, как да са облича, какво да изучава, на какво да се надява, на какво да се радва.

Бъди вече човек ангел. Тогава ще познаеш всички влияние, въздействията на всички планети, на всички слънчеви системи. Тогава ще бъдеш един истински астролог, истински пророк, истински светец, защото присъствието на ангелите ще създаде у теб една светеща аура.

И тъй, мисли за тия същества. Колкото повече мислиш за това, толкова повече си във връзка с тях. Когато мислиш за ангелите, ти непринудено се освобождаваш от нисшите влияния. Когато мислиш за ангелите, тяхната светлина се прелива в теб и ти започнат вече да мислиш като тях, да се стремиш като тях, да работиш като тях, да чувстваш като тях.

Те са света на песента. Те са света на музиката. Всеки един голям музикант, всеки един голям композитор има приятел ангел. Ако няма приятел ангел, не може да преведе Божествената хармония.

И тъй, ученико, имаш най-милите, най-богатите, най-чистите, най-любимите същества за приятели. Нека твоята усмивка бъде свят на ангелите. Нека твоята радост, твоето вдъхновение, твоето откровение бъдат дейност на ангелите.

Обичай светлината, живей в истината, проявявай любовта, за да имаш добри приятели от ангелския свят. Ако има от нещо да се съблазняваш, от нисшия свят е съблазънта. Ако има нещо в което да вярваш, да се надяваш, това е света на ангелите, целият твой свят, т. е. твоите възходящи мисли, твоите възходящи чувства се дължат на ангелите.

Ние ти представяме тия същества като една най-близка йерархия до теб, която иска да бъде вече тон в теб, свят, система в теб.

Обичай този свят на ангелите, за да бъдеш вече човек ангел, ученик ангел. Опитай тяхната светлина, тяхната чистота, тяхната радост и тяхната песен, за да не настава в теб момент на скука, на отчуждаване, на самота. Когато мислиш, плеяда ангели да вземат участие в твоята мисъл. Когато работиш, плеяда ангели да вземат участие в твоята работа. Това е Божествена работя, Божествено дело, Божествено слово.

Украсявай се всеки ден, украсявай се с нови скъпоценни камъни, с нови скъпоценни светила, за да бъдеш едно прекрасно светило, което да изрази светлината, истината и любовта.

Ние не искаме да ти говорим за друга култура, за някаква си друга раса. Ние искаме да те запознаем с ангелската култура, с ангелската раса, е ангелската просвета и с ангелския живот, защото от тях ти ще научиш повече отколкото от която и да е друга раса. Всяка една раса е ангажирана с нисшия свят. Ангелският свят е трансформирана раса, трансформирана йерархия. Следователно, обичай този свят, за да слушаш света на ангелите. Те са най-милите същества за теб . Наистина, има и други духове, които ти шепнат, но те винаги ще те спъват, Единствените същества, които не ще те спъват, а ще ти дават вдъхновение, това са присъстващите ангелски сили.

Отстранявай тъмните мисии. Как ще ги отстраняваш? Много лесно: чрез песента само. Когато ученикът запече да пее, когато той провежда тайнствените хармонични тонове, тогава тъмните сили, тъмните чувства веднага отпадат.

Правете този опит. Колкото повече размишлявате за светлите сили, толкова повече се ограждате и около вас не може да се създаде гнездо на тъмни сили. Такива са обстоятелствата, такава е системата, че тъмнината не може да вирее при светлината.

Защо има тъмнина на земята? Понеже земята са изпречва пред погледа на слънцето, има тъмнина. Така и в мисълта на ученика идват често пъти такива сили, които засенчват светлината и около ученика настава тъмнина. Но изкуството на ученика се състои в това, че той има вече Върховно ръководство, което веднага може да го измести от засенчваното.

И тъй, не сте само вие, които ще разрешите въпроса, но дръжте винаги връзка с Върховното ръководство, със светлите сили. Така ще разрешавате въпросите. Вие мислите сега за своите неща - за съдбата, за бъдещето. Ще оставите тези въпроси. Ще мислите всеки даден момент да бъдете във връзка със светлите сили. Колкото повече мислите за светлите сили, толкова и бъдещето ви ще бъде по-светло.

Не поставяйте завеса между светлината и вас. Всички неразрешени въпроси са все завеси. Един е въпроса, който трябва да разрешите - въпроса за светлината, истината и любовта. Разрешете ли този въпрос, всички други въпроси ще бъдат разрешени по Дух и и светлина.

Поддържайте връзката. Връзката и съгласието да дадат в резултат едно ново представителство, едно ново отношение, една нова епоха. Когато се говори за нов свят, то това е новото - новите отношения, новото присъствие, новата връзка.

Вашите отношения и вашата връзка ще дадат един такъв резултат. Ще държите здраво, за да не се подавате на външни влияния. Ще дойдат известни същества, които ще ви обвиняват. Те така ще поставят въпроса, че да ви обвинят. Това винаги е ставало и става, сега трябва да се издържа.

Бялото братство има за задача да прояви своята дейност в отношение и във връзка. Бялото братство иска да изяви другите светове посредством съществата, които са в такава връзка и отношение.

Бъдете вие тази връзка и отношение, за да могат Белите братя, силите от Всемирното братство да имат контакт с вас. Това значи връзка. Всички сили от ангелския свят или от друга някоя йерархия са от йерархията на Бялото братство.

Вие често пъти казвате: „Какво ли е това Бяло Братство?“ Вие мислите, че това което е на земята, то е Бяло братство. Не. Бялото братство не е още напълнел слязло на земята. Тепърва Бялото братство ще слезе на земята. Имате негови представители, Христос беше един от първите представители. И Учителят също е представител на Бялото братство. Христос и Учителят - това е един и същ Дух. То е едно и също начало, което има за задача да проведе системата на Бялото братство.

Бялото братство живее в белите полета, в белия свят, в белите дворци, в белите градини, в белите състояния. Ако някои представители са дошли на земята, то е за да кажат, че земята не е изоставена от върховния план, че белите братя ще посетят земята, ще внесат идеите на Бялото братство, ще внесат култура, знание, изкуство, поезия, музика, паневритмия и т. н.

Бъдете послушни на този Дух, който е началник на Бялото братство, ръководител на Бялото братство. Той е син на Бога, представител на Божествената способност. Черното братство ще употреби всички усилия, ще ви представят всички съблазни, но вие не се подавайте. Мислете за светлината, за истината и за любовта и винаги ще бъдете във връзка с мислите на Белите братя.

Белите братя, това са все посветени същества, които са завършили своята еволюция на земята и другите планети и живеят във вътрешните върховни светове.

И тъй, ще знаете, че Христос е глава на Бялото братство. Той е, както го наричат, началник, представител на Ръководството на Бялото братство. Като такъв той се реши да слезе на земята. На земята става обратно. Началниците се пазят в закрити крепости и изпращат малките началници, малките редници да се бият с противоположните сили. А тук е обратно. Началникът на Бялото братство, Ръководството на Бялото братство слезе на земята за да се бори с тъмните сили. Благодарение на тази борба, на тези усилия, на тази светлина има вече условия Бялото братство в голям колектив да дойде като нова раса, за която се говори, която ще внесе нови принципи, нови ритми в живота.

И тъй, имайте отношение, имайте връзка, за да може да се радвате на хубавото бъдеще, което ще настане за вашата душа. Много сили от различни страни ще потърсят присъствието на Бялото братство. Това ще бъде знамение за всяко едно същество. То ще се чуди, че някъде на земята има присъствие на Бяло братство. Силите ще се устремят към това място да издирят присъствието не това Братство.

Бъдете готови. Имайте предвид това, което има да става. То няма да стане от един път. Бавно, но сигурно ще се реализира. Защо на земята да живеят само черни братя? Защо да не заживеят бели братя? Защо черните братя да не станат бели братя? Бог е решил всички черни братя да се преобразят и да станат бели братя.

Вие сте една от тия мисионери, които ще помогнат на тия бели братя да извършат операцията, т. е. да внесат своите лекарства, за да ги дадат на всички болни същества.

Наредете се и вие поне като милосърдни помагачи, да помогнете на белите братя. Не забравяйте свещения съюз с белите братя. Не забравяйте, че сте Божествен аромат, Божествени сили. Това е новата ви обстановка, новия ви лагер. И Господ ще ходи в този лагер, ще се отбива във всяха хижа, във всяка палатка, за да види дали всички са будни.

Трябва да бъдат всички будни, защото плеяда сили, плеяда бели братя са тръгнали да посетят земята. С тях ще дойдат и много ангелски сили. Те ща бъдат като охрана. Те ще охраняват тази важна експедиция. Вие сте на едно такова място, подобно на Монблан или на Хималаите, и трябват охранители. Трябва да плащате и за тях. Не стига за експедицията, но трябва и за охраната да платите.

С какво ще платите? Кое е вашето богатство? Само любовта ви към светлината и истината. Вие ще трябва да знаете да говорите е тях.

Как ще се разбирате? Чрез погледа само. Когато видят лъчите, излъчени от вашата зеница, те знаят какво отношение имате към тях, колко ги обичате и колко се интересувате от тяхната наука, от техните способности. Затова подгответе вашия поглед да бъде той една приказка, една чудна, прекрасна приказка.

Ако говорите повече с устата, вие се свързвате със стомаха, с нисшия свят. Така няма да имате поетично слово. Но ако говорите с зеницата на очите си, ще бъдете сдържани, защото ще сте свързани с умствения свят.

И тъй, упражнявайте езика на очите. Това е единния език, чрез който всички същества се разбират. Пазете този съюз. Ние направихме съюз с вае. Нарекохме ви божествени. Следователно, запазете съюза. Пазете здраво връзката, за да бъдете дясната ръка на силите на Бялото братство.

Знайте, експедицията на Бялото братство идва от висшите светове към земята, охранявана от ангелски сили. Ще трябва да се подготвите да ги посрещнете, да им дадете обяд и да им платите труда.

Ще има плащане. Нали всичко се придобива с труд, с мъка, със средства. И тук законът е същия. Ще трябва да платите.

В какво се състои вашето плащане? Във вашата готовност, искреност, чистота, чистосърдечие, благост, нежност, свежест, мил поглед, мила усмивка.

А какво те ще занесат обратно? С голяма тържественост ще разказват, че на земята са срещнали наистина същества, човеци-ангели, които са готови да преведат философията, знанието, опитността на Бялото братство по лицето не. земята.

Така ще платите. Те нямат нужда от вашите пари, от вашата храна и облекло. Те се хранят със светлинни елементи, обличат се със светлинни дрехи. Така, че те нямат нужда от вашите пари. Те няма да им помогнат.

Щастлива ще бъде земята. Тя влиза въз връзка, в контакт с една друга слънчева система, съседна на слънчевата система от която е и земята. С идването на Учителя на Бялото братство е започнала връзката с тази слънчева система. Тя се отразява в на другите планети от нашата слънчева система. Навсякъде се чувства вече това влияние.

Никога бог не е дошъл да се подчертава и да се нагажда към човека и към природата. Така и слънчевите лъчи са едни и същи. Следователно и човешките същества трябва да имат отношение към тях. Така и ученикът трябва да бъде фактор. Да бъде прям, откровен, а се чувства силата и всяка друга сила да отстъпва.

Варна, 8.7.1957 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...