Jump to content

Recommended Posts

СИСТЕМАТА НА ИСТИНАТА

Ученикът няма още теория, няма практика, няма още тази способност да може да приведе в категория или в степен работата на истината, да знае какво е това работа и то работа на истината, какъв пропее е работата на истината, дали е работа да отсечеш едно дърво и да направиш от него маса, легло или друг някой предмет, дали е работа да вземеш един камък и да изваеш една статуя, или да направиш някаква постройка, дали е работа това, да вземеш вода, да я нагорещиш, да се образува пара и да я приведеш в движение, или пък да я поставиш в положение на замръзване, да кристализира, дали е работа да обереш едно плодно дърво, и да изядеш плодовете му? Всичко това е механична работа.

Как може да бъде механична работа, когато от естествен вид се превръща в изкуствен вид, т. е. създава се едно художествено творение? Да, вярно е, но има ли живот в това творение? Къде е животът на дървото, което е отсечено? Къде е животът на водата, която е изпарена? Къде е животът на плодовете, които са изядени?

Работата на великата истина подразбира присъствие на върховната мисъл, на върховното дело, на върховната субстанция, на първичния прилив на Божия дух в сътворението, Там е Божественото съзнание, там е Божествената мисъл, там е Божествената светлина и сила, там е Божествената способност, там е Великото начало.

Когато се казва как да си представим истината, дали като някаква способност, дали като някакъв принцип, някакъв атрибут, някакво начало от първичния промисъл, трябва да се знае, че истината се определя от свещената работа. Няма ли свещена работа, няма истина.

Какво подразбира това? Това подразбира върховно творчество в миросъзданието.

Дали истината не предшества великата работа? Ако не би имало велика работа, не би дошла мисълта за истината, не би се говорило за някаква истина, за някакъв импулс, за някаква поляризация, трансформация или за някакви си притоци от енергии, от същини.

Истината е велика способност на Бога. Без тази способност ученикът не може да си представи истината. В момента на действащите сили, в момента на проявлението на Божията мисъл се е зарегистрирала онази велика абсолютна система, която е дадена като истина.

Бог система ли е? Док е истина, в нея са включени всички способности. Но ученикът не трябва да ограничава истината. Той не трябва да я поставя под или над, защото всяко творчество е истина. Понеже ученикът още не може де открие великото творчество, той все още не може да се включи във върховното дело на истината. Той не може да категоризира нещата. Има неща, за които трябват предпоставки. Тия предпоставки са, които внасят критичната мисъл, критичния дух в ученика да търси той категории, системи степени, да разбере дали работата на ума е по-висша, дали работата на мисълта или работата на сърцето, на волята или на Духа.

Ако наистина има една върховна система, това е системата на абсолютната истина, която провежда работата и на ума, и на сърцето, и на душата, и на Духа. Значи, във всяка работа е подчертана преди всичко системата на истината. Затова има и една строго абсолютна закономерност. В мисъл не може да се допусне, че може да бъде нарушена или изместена тази закономерност. Няма същества, няма сили, няма богове, които могат да изместят тази велика система - работата на истината. И когато казваме, че можем да улесним ученика в неговото размишление, да можем да го свържем с Върховния промисъл, то е, за да има онзи изтънчен нюх, онзи изтънчен критерий, да може да се вживява в детайлите на великата работа на истината.

Няма по-кристална, няма по-чиста работа от великата работа на истината. Следователно, чистотата е истина.

Ние засягаме въпроса за чистотата, като я даваме основа в работата на истината. Без чистотата истината не може да се разбере, не може да се открие. Чистотата е сърцето на истината.

Истината има ли сърце? Истината има система. Щом има система, значи има способност. Защото всяка една система е съвкупност от способности, от организирани действащи сили. Следователно, ако Божественият дух работи за организиране на действащите сили, то е, защото той няма да ги проведе чрез тази система на чистотата във великата абсолютна система на истината.

Истината е абсолютна система у Бога. Така ще разбирате. Няма да се питате дали тя е принцип, дали е атрибут и т. н. Истината е абсолютна система у Бога. Чрез тази система Бог се проявява в безкрайни форми, образи и същини, но всички имат началото, имат печата на системата на истината.

Там където има върховен печат на истината, там е Бог. Това е Божествена работа. Без този печат работата още не Божествена.

Когато ви навеждаме на тази мисъл, трябва да си зададете въпроса какъв елемент е чистотата. Способност ли е тя, качество ли е, възможност ли е, дух ли е, душа ли е? Кой може да говори за чистотата. Кой може да носи печата на чистотата. Само този който познава абсолютната система на истината.

Това е една нова мисъл. У Бога има милиарди и милиарди нови мисли, с които върховните сили си служат. Ето защо, не се чудете, когато ви изнасяме нещата в основни нови мисли. Те не са нови. Те са все от върховната система на истината.

Как се долавят тия нови мисли? Колкото повече прониква съзнанието за чистотата, толкова повече се разкрива една необятна система на абсолютни възможности.

Но да не би ученикът да се отегчи и да каже: „Толкова много форми, толкова много образи са, че как можем да се коригираме, как можем да тръгнем в онзи трасиран път, който да ни отведе в абсолютната система на истината? Не бой, се ученико. Ние знаем на кого говорим сега. Ние познаваме един, който ще ни разбере. Той прониква през вас. Той е извън вас, но той прониква през вас.

Ние на него говорим, на него спомняме за отдавнашното минало. Ние му разказваме за историята на великата система на истината. Ние ще настояваме до тогава, до когато той така се систематизира, че чрез очите на чистотата и чрез печата на истината да се домогне до по-висшите сфери на абсолютната система на истината.

Не можете да откриете Бога без тази абсолютна система на истината. Вие може само да мечтаете, или да си го представяте като някакво небитие, което се е преляло като битие. Колкото и да си го представяте, не де можете с вашата мисъл и с вашия ум да направите това.

Какво е това небитие? И небитието е една абсолютни система на истината. Как мислите, абсолютните неща битие ли са? Те още не са битие. Те са абсолютни системи.

Това е един философски поглед. Философията идва на помощ да улесни критичния ум, да улесни неорганизирания човешки дух. Има неща в ученика, които не са още в известна връзка, които не са още организирани. И когато говорим за система, то е да могат да се систематизират тия сили или този поглед, над който да владее погледът за върховната система на истината. Вие казвате: „Бог е истина.“ Но Бог е истина само тогава, когато има върховна чистота. Няма ли чистота, и никаква истина няма. То е хаос. Само посредством системата чистотата може да стигне до прелелите на съзнанието и мисълта и да се овладеят някои способности от абсолютната система на истината.

Виждате, ние ви провеждаме системите на Божественото присъствие чрез една велика система на абсолютната истина.

Ето какъв дух трябва да владее у вас, ето какво съзнание трябва да се пресъздаде, за да може, когато гледате на . формите на нещата, когато живеете с образите на нещата, когато се въплътите в подобието на нещата, пред вас да има такава мирова светлина, която напълно да ви уедини, да ви въплъти във върховната система на истината.

Истината е, която дава най-верните идеи както за провидение, както за присъствие, така и за сътворение. Ученикът трябва да знае за началото на сътворението. Той не може да бъде бос, неук, незнаещ. Той трябва да знае за началото на сътворението. Това начало се съдържа в абсолютната система на истината чрез абсолютната чистота.

Всичко в ученика трябва да стане вече истина. И то е истина. Щом съществува, то е творчество на абсолютната система. Ако би ученикът осъзнал себе си като истина, ако би осъзнай себе си като система, той никога не би се делил от абсолютната способност на системата на истината,

Това е трудното сега за ученика - как да се преведе от един процес към една система, т. е. как да въплътим ученика в първичното състояние на Бога, как да му внушим, че той никога не трябва да бъде извън Бога и как да го научим да работи вече с великата система на истината. Научим ли го това, запознаем ли го с това, осъзнае ли това, работата е свършена, т. е. великата работа е започнала.

Сега ученикът още не е в процес на велика работа. Той е още в процес на подготовка. Той е още в процес на виждане, на чувстване, на обоняние, на слух, но когато дойде до онова абсолютно уединение, до онази абсолютна кристална чистота, тогава той ще може да заработи с абсолютните сили на абсолютната система на истината и ще се запознае с върховната система на великата работа.

Когато ви говорим за тази системна работа, ние не се правим илюзии, че вие ще станете най-осъзнатите и пробудени същества, но такъв е методът на нашата работа - да кажем истината, да свидетелстваме за абсолютната система на истината, защото свидетелството за абсолютната система на истината е отъждествено с великото творчество на абсолютния Бог. Не могат абсолютни неща да се създадат от неабсолютни сили.

И тъй, цялото миросъздание е едно абсолютно творчество. Следователно, неговият творец е една върховна система на истината. Щом ученикът се проникне от тази велика светлина за абсолютната система на истината, той ще има вече едни нови възможности, чрез които ще се добере до най-актуалното, до най-абсолютното, до най-вярното, до най-чистото, до най-великото.

Това е работа. Ще работиш в този дух, за да знаеш и да правиш разлика между работата и процесите.

Ние загатнахме преди малко, че не е работа да осакатиш едно дърво, да го отсечеш, да го лишиш от живот. Това дърво вече не е истина. То е истина дотогава, до когато расте и се развива. Щом отнемете тия възможности, то вече не е истина. То е само един бездушен предмет, с който хората си служат, улесняват се, удоволстват се. Но на ученика не е позволена да се удоволства с истината. На ученика не е позволено да отсече това дърво, защото то е символ на велика система.

Виждате какъв разум има в тази велика природа. Каква велика система е вложена и хроникирана. Когато ученикът осъзнае тия състояния, той ще се намери в сред един абсолютен свят на истината. Всяко дърво ще му говори, всяко цвете ще му пее, всяка мравчица ще му разказва, всички насекоми, всички животни ще го гледат с очите на истината,

Къде ще намери несъвършенството в тях? Само ако липсва чистотата. Където липсва чистотата, там животът е още в процеси.

И тъй, когато се включим във великата работа на истината, тя трябва да имаш дадената способност, дадените качества, дадените сили, да имаш и светлината, да имаш и способност за работа.

Всички клетки в ученика трябва да бъдат способни за работа. Ако наистина всички негови клетки са способни за работа, неговият организъм никога няма да страда. Там където се провежда една велика система на истина, клетките ще чувстват пластичността и действието на тази истина. Истината ще ръководи, истината ще пласира, истината ще акумулира дадените сили в организма.

Какво зависи сега от ученика? От ученика зависи да провежда специално чистотата. Виждате каква роля играе чистотата по отношение действащите сили в организма на ученика. Ако би имало чистота, поне относителна чистота, има изключени всякакви заболявания. Ако би имало абсолютна чистота, ученикът би придобил качества и способности да има възможност да се излъчва, да обхожда пространството, да посещава планетите и слънчевите ядра и пак да се завръща в своето чисто тяло. Щом едно същество е чисто, никога не могат да го опетнят или да си послужат с него. Тогава ученикът ще се изкачи на най-високото чисто място, където никакъв поглед няма да го види, ще се излъчи със своето лъчисто тяло, ще премине през пространство и време и ще навлезе в ония абсолютни системи, които са системи на истината.

Как мислите: малко ли е да посетиш една слънчева система? Необходимо е за ученика, това е негов дълг да посети една слънчева система. Той не трябва да чака да напусне тялото си, да го погребе и тогава да посещава слънчевите системи. Това е слабост, това е неорганизирани система. Това е нечистота. Чистият ученик е прозрачен. Той минава както вирусът през най-голямото сцепление. Никакво препятствие не може да го спре. Той е такова проникване, за което на земята не са дадени още мерила, с които могат да го измерят. Ученика още търсят. Те чувстват, че има някаква си специфична сила, някаква неизвестна тайна.

Да, има такава. Това е абсолютната кристална чистота, чистота на пластична душа, чистота на пластичен дух.

Виждате до каква степен, до какво проникване трябва да се домогне човешкият дух. Каква система трябва да се въплъти в човешката душа. Това е новото очакване. Всички ученици от древните школи са очаквали това събитие и сегашните школи го очакват. И Върховната вътрешна школа е все в очакване.

Прекроено е да очаквай, да очакваш всеки даден миг, но трябва да се осъзнае, че всеки миг очакваш. Значи, трябва всеки миг да имаш посещение, да имаш връзка. А сега ученикът чака да има посещение само, когато е в Школата.

Ние сме на принципа да не се изнасилват нещата, но колкото и да не се изнасилват, идва вече едно ново давление. То няма да изнасили, но ще проведри, ще разкрие, ще осъзнае.

Това е Духът на Върховната вътрешна школа. Това е работа на Върховното ръководство. Това Върховно ръководство има високата Божествена задача да запознае ученика с абсолютната система на истината.

Нека тази свещена мисъл прониква във вашето съзнание, във вашия ум и винаги, във всички моменти, ако не във всички моменти, то във всички часове, ако не във всички часове във всеки ден да имате една положителна връзка. Чрез вашата чистота, чрез вашия финес, чрез вашето цъфнало цвете - вашия лотос да се свържете, да се домогнете до посещението на тия абсолютни сили от абсолютната система на истината.

Ние ви запознаваме, представяме ви абсолютния свят на чистотата. Минали през света на процесите, през света на трансформациите, през света на акумулациите, на сцеплението, влизате вече като свещени царски синове, като велики посветени във великото царство на свещената истина.

Това е нов зов, това е ново послание за вас. Това е новото откровение. Има един нов печат, с който е запечатано царството на абсолютната система на истината. Сега Върховното ръководство разпечатва този печат. Върховното ръководство провежда една специфична система - по характер, по възможност подобна на абсолютната система на истината.

Върховното ръководство никога няма да се отклони от тази система. Тя е резервоара, тя е съкровищницата. Без връзката с тази система и Върховното ръководство е в мълчание. И Върховното ръководство може да бъде в абсолютна тайна.

Потекоха кристалните чисти сили от този свят на абсолютната система и проговориха езиците, проговориха душите, проговориха духовете на върховната мисъл, на върховното знание, на върховните светлина и сила.

Води се, ученико, от приливите на тази върховна мисъл, защото върховната мисъл е съчетание, афинитет на абсолютната истина. Не може да се разбере истината без този афинитет. Трябва едно кристално чисто трептение, което да проникне през тъмните гъсти сфери и да достигне до съзнанието на ученика.

Ето какво давление се прави от висшите светове заради ученика. Нека в тия знаменити минути, в тия знаменити часове, в които Върховното ръководство разказва, провежда, систематизира, дава едно знаменито откровение за бъдещето на ученика да се влее абсолютната мисъл, да се внесе абсолютната. способност. Без способност и мисъл е застой.

Кой ще внесе тази способност в ученика? Единствено чистотата.

Като как да вземем чистотата? Някакъв индивидуален фактор ли е тя? Висше произведение е тя. Ако търсим произхода на чистотата, ще го намерим в абсолютната система на истината, Всяко едно същество, което е кандидат да се посвети в абсолютната система на истината, трябва да мине през света на чистотата.

Светът на чистотата е идеала. Ако ученикът има някакъв съвършен идеал, това е света на чистотата. Да имаш идеята да се очистиш, т. е. да светнеш така, както едно слънчево ядро свети, това е идеал. Всеки го вижда и познава, на всеки разказва, че е една велика работа на истината,

И тъй, опознайте се по-специално, по-достойно, по-съвършено със свещената работа на истината, за да можете да внесете в себе си абсолютната чистота на Божия дух,

Когато абсолютната чистота на Божия дух се въплъти в ученика, в него проглеждат вече други очи - очите на истината и той става пълен ясновидец. Няма явление в природата или битието, което той да не съзерцава. А колко велико е това да съзерцаваш върховните явления в миросъзданието. Тогава ще станеш приятел на всички ония висши същества, които провеждат системи от абсолютната система на истината.

Ето къде сочи геният, творчеството, съвършенството, Колкото и да е трудно да се добере ученикът до тия области, щом има връзка, щом има проникване, щом има светлина и сила, щом има импулс за свещено творчество и работа, той ще превъзмогне трудностите и ще дойде до някои абсолютни истини, които ще го освободят, ще успокоят неговия дух и ще организират силите на неговата душа.

Така организирана душата ще проведе една Божествена система и във физическото тяло и то ще придобие облика на духовното тяло, защото там където живее импулсът на Духа, радиацията на една голяма душа, това тяло не може да бъде грубо, не може да бъде болно, не може да бъде тъмнина, изопаченост. То ще съдържа най-кристалната материя, то ще притежава най-художествената форма. Всички посветени ученици са минали през тази алхимическа аудитория. Няма да кажем реторта. Ретортите са в процесите, а аудиторията е Върховно присъствие.

Нека да проникнат тия сили, за да може успешно, положително, абсолютно Върховното ръководство да извърши, да проведе една от положителните системи на развиете и съвършенство, което произхожда от абсолютната система на истината.

Нека залегне тази мисъл у вас и когато правим срещи да не ви занимава абсолютно нищо друго. Нека да бъдете преизпълнени с тази гениална мисъл, с тази гениална идея, идеята за свещената работа. Ние искаме да се проведе тук една наистина свещена работа, работа която да ознамени както времето и пространството, така и битието, и небитието.

Нека това, което Ръководството е проектирало му се, дадат условия от ваша страна да се представите тук с една степен по-висша чистота. Ученикът трябва да бъде чист и външно и вътрешно. Това е едно от условията. А условията са важни, за да има условия, трябва да има живот. А животът трябва да бъде чистота.

В миналото ние говорихме за живота, вие си спомняте те това, но сега говорим за живота с абсолютна чистота. Вие още сте кандидати за прекрасното, за хубавото, за светлото, за идейното, за Божественото, за абсолютното, за онова мирово съчетание, за оня миров поглед. Вие сте кандидати да пребродите земята, планетите, цели слънчеви системи и да са запознаете с всемирното творчество, което представлява от себе си една съвършена система на истината.

Така ще познавате Бога. Бог ще ви говори чрез абсолютната система на истината. Тогава ще се осмислят всички явления, които ви заобикалят. Тогава ще се пробудят вашите сили, които се ръководят от съзнателната система и във вас ще се отбележи отпечатък на чистотата.

Чисти бъдете, за да може при превеждане на тази система да се хармонизират вашите вибрации, защото у вас има известни вибрации, известни трептения, които са акумулатори на светлина и на живот. Да могат да се организират те в една обща система, да може това ядро да се чувства като едно слънчево ядро, което да препраща своите лъчи из царството на съзвездията. Така ще обхождате съзвездията в необятността и ще се запознаете с най-сложните системи на истината.

Всички слънчеви системи, всички планети са все системи от истината. Това са все истини. Тогава ще имаме един общ нюх за нещата, една обща способност, едни общи качества за нещата, едни общи възможности.

Чрез нас ще можете да се запознаете по-подробно с някои явления от другите планети и по-специално от системата на слънцето.

Трябва да бъдете абсолютно чисти, да бъдете леки, за да можем да ви отнесем някъде. Сега сте много тежки, с много килограми. Но за да стане това, у вас трябва да остане само тялото на душата, материята на душата, формата и образът на душата.

Да не би да се уплашите, че трябва да се стопите? Няма да се стопите, но ще се пречистите. Чистотата е, която дава законното тегло. Тя е, която тегли. Тя тегли с милиграма,

Това е система на Върховното ръководство. Дали ще се отчаете, дали ще съжалявате, но това е система на Върховното ръководство.

Варна, 29.12.1958 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...