Jump to content

429. Вътрешната постройка


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 429-то

ВЪТРЕШНАТА ПОСТРОЙКА

Докато ученикът не се научи да прави разлика между външните и вътрешните сили, той ще се колебае, ще бъде в противоречие, ще бъде в неизвестност и всички неща ще бъдат несистемни, незавършени за него. Но този, който е тръгнал по пътя на ускорената еволюция, той използува богатите вътрешни сили, които го освобождават от тази съблазън или това отклонение. Няма по-богати сили, които могат така да организират вътрешната система на ученика от вътрешните сили. Само те са, които знаят що е това вътрешен живот, що е това вътрешно чувство, вътрешен стимул и вътрешен ритъм на Духа. Колкото и ученикът да се мъчи да наблюдава външната природа, да се организира с нейните похвати, нейните методи, колкото и да се ръководи от нейните давления, които очертават един мир на сериозна, на неизчерпаема система. Все пак във външния мир, външните сили има нещо незавършено, има неща които не са сложени точно на място, те, поставени са разхвърлено. Силите които са ги разхвърляли не са се ръководили от принципите на вътрешното строителство.

И така, целият външен мир представлява едно голямо неустройство. Следователно, всички ония души и духове, които оперират с тия сили, винаги са в противоречие. Започват въпроси: това защо е, не можеше ли иначе да стане, защо трябваше на Бога да допусне това, така да станат нещата, не можеше ли по друг начин да бе наредят и т. н. За да се освободи един път завинаги от тия противоречия, за да може да влезе в унисон със съграждащите сили, ученикът трябва да организира своя вътрешен живот, защото силите са в живота. Отсъстват ли силите, няма живот, т. е. отсъства ли животът, силите ги няма. Следователно, по каква линия, по какъв път се развива животът, т. е. каква същини е живота, външна или вътрешна? Животът е вътрешна същина, както в човека, така и в животните, и в растението, й в минерала, живота дълбоко е скрит вътре. Следователно, за да се разкрие тази вътрешна същина необходими са сили, защото силите са творчески фактори, творчески възможности, силите са вечните идеи. За да може да се освободи ученикът от външния проявен свят, той трябва да съсредоточи своите духовни сили към своя вътрешен свят, за да могат тия сили, влезли във вътрешния свят да придобият призванието творческите вътрешни сили,

 Ученико, колкото и да ти се говори за вътрешния живот, ти не така лесно можеш да разбереш тази система. Но настанаха дни, минути, епохи, когато те ще се наложат. Тази Система ще се наложи, защото ученика ще бъде здраво притиснат. Той трябва да се определи, дали трябва да заема онова място на външния свят или да се определи към стройната система на вътрешните сили. Няма друг път. Пътят е към вътрешния живот, към вътрешния дух, към вътрешната светлина, към вътрешната любов. Следователно, като има един институт, който да изнесе вътрешните неща, за да ги осмисли и приобщи към голямата дейност на външния свят, то това е вътрешната школа. Защото тя борави с вътрешните магически сили, които са Дух, душа, живот. За да носиш името посветен, за да носиш името съвършен, името откровение, цялото твое съдържание трябва да бъде вътрешен трепет. Докато не почувствуваш, докато не изживееш този вътрешен свят, ти ще бъдеш във външния свят. Каква е загубата ако си във външния свят? Все едно ли е да се живее в един свят на безпорядък или в един свят на порядък, на смисленост, на разумност, на съвършенство?

Когато засягаме дълбочините на вътрешния живот, за същините на вътрешните сили, ние имаме за задача да обновим вашата душа, която най-добре ще ни разбере, която най-добре ще схване основната мисъл, която е продиктувана от главното върховно ръководство. Ученико, с теб се занимава вече върховното ръководство, затова твоето положение е най-критично. Ти трябва да се самоопределиш, а едно самоопределение изисква доста голяма работа, доста голям ангажимент, доста голям труд. Защо е трудно? Защото си сраснал с всички прийоми на външния труд, на външната система. За да може тази вътрешна система да прекара една любовна, едва мъдра линия през теб, трябва непременно една вътрешна ръка да се занимае специално с това. Ние искаме, а това е желание на цялото посветено небе, да бъдете вече представители на една такава небесна сила, която да очертае тази линия, която има свойства, съдържание на вътрешна сила. Трябва ви една вътрешна сила. Само така ще ознамените вашия живо. Само така ще оправдаете вашето присъствие както на земята, така и в небесните сфери и в светлите простори. Когато в нашето размишление засягаме вътрешния свят и вътрешните сили, то е да дадете място на тази вътрешна сила да приеме ръководството, да приеме вашето възпитание, да създаде у вас едни духовни културни прийоми, които да бъдат гаранцията, знамението пред всички ония души, които копнеят за съвършенството.

Ученико, макар и да си се отклонил от пътя на съвършенството, вътрешна та сила която ти ръководи, ще ускори твоя темп. Тя ще е направи да бъдеш едно далечно настояще и бъда ща древност, която да съдържа цялото миросъздание, цялата интимна Божествена способност, за да могат по тази земя да ходят вече тия Божи представители.

Ето каква е задачата на школата: Тя има за задача да проведе, да изпълни, да въплъти, да прероди цялата система на Бялото братство по лицето на земята. Ученико, щастие е това за земята, защото много планети, даже с по-напреднала култура, още няма тази привилегия. Но ще кажете: защо земята да има тази привилегия? Благодарение на присъствието на великия Учител, благодарение на присъствието на Божия пратеника на Земята. Това е едно особено събитие, което е много древно. Земята е рожба на една доста сложна слънчева система. Благодарение на това слънчево ядро се е укрепила и организирала една от вътрешните школи на светлите сили. Затова и тяхната дейност и влияние се е проектирала доста осезателно върху планетата Земя.

И тъй, ако ученикът има да изучава някаква си реална астрология или линия на дадените планети в пространството, то това е основната негова работа. Възприемайки тия влияния, това давление на Вътрешната школа на слънцето, то е все едно да бъдеш възпитаник на слънчевото ядро. За да може това слънчево възпитание да бъде внедрено в духа и душата на ученика, той трябва да има една ръководна вътрешна сила. Сега, в този момент, тази ръководна вътрешна сила е между вас. Тя действува колективно, но идват дни и минути, когато тази вътрешната сила ще действува и индивидуално, но при условие, че ученикът ще хвърли поглед вече във вътрешната система, във вътрешния свят, за да може да опознае отблизо и реално вътрешните сили. Там където има вътрешни сили, там се крие тази вътрешна върховна сила.

Но ще кажете: какъв посредник е тя? Тя ли ще ни отведе в царството на Бога, в царството на Духа? Тя ли е, която ще ни вземе под свое покровителство, под своя охрана и ще ни води към безкрайните полета, към безкрайните пространства? Ученико, ние не говорим за посредници. Ние говорим за присъствие. Щом има присъствие, много правдиво е да кажем, че и ученикът е вече присъствие. Къде присъствува ученика? Във вътрешната организация, във вътрешната система, във вътрешната мисъл, във вътрешното сърце, във вътрешния Дух, във вътрешната светиня. За да може така да се изградиш с ония богати наследства на вътрешния свят, ученико, приеми като завършен акт, правилната цел, да бъдеш вече вътрешно присъствие. Няма друг ръст, няма друга физиономия, друг образ, който така да се представи, че да бъдеш пълно олицетворение на Вътрешната школа на слънцето. Единствено вътрешната система е, която ще те отведе, която ще те преведе, която ща те запознае със сложния промисъл, със сложната възвишена върховна деятелност на Божия Дух. Ще има ли тогава въпроси незасегнати, ще има ли полета неоткрити, ще има ли светове незнайни? Ученико, когато тръгнеш от земята за слънцето, ще минеш много полета, много сфери, много царства. И навсякъде ще видиш тази строга вътрешна система.

Но ще кажете: дали някъде в пространството, в слънцето ще намерим тия неща? О, не, ти ще имаш тази върховна способност да изживееш всичките мислещи мирове на всички планети, които са от дома на слънцето. Знаеш ли каква сложна организация са те, каква сложна наука, каква сложна математика, химия, алхимия. А ученикът се стреми към сложното, към силното, към вътрешното, към върховното. Това е красивото; това е хубавото, това е делото това е копнежа, това е духа на Учителя, който иска да представи красивия Божи свят пред погледа на ученика. Следователно, мисията на Учителя ще бъде завършена тогава, когато ученикът придобие вече способността и възможността да се движи безпрепятствено между земята и слънцето. Дотогава ученикът не може да се откъсне от останалия свят. Но щом придобие системата на вътрешния живот, той ще проучи всички вътрешни системи, защото те са вътрешни. Колкото вътрешни сили съществуват, толкова и системи съществуват. Но ще кажете: защо не е всичко еднакво? В съвършенството няма предели. Съвършенството е безпределно, вечно, безгранично, абсолютно.

И тъй, остава сега на ученика да разгърне себе си, да анализира себе си, да коригира себе си и да намери рязката граница между външния и вътрешния свят в себе си. Тогава ще направи преценка кои сили са по процент повече, дали външните или вътрешните. Това е една астрологическа задача, за да може ученикът да намери онова съединение, онова обединеше между конструкция и постройка, между дадени външни сили и вътрешните сили. Когато намери тази разлика, той ще прецени колко процента е вътрешна сили и колко процента е външна проява. А това е необходимо да стане. Защо? Защото колкото-повече вътрешно се организира ученика, толкова повече неговата физиономия, неговото тяло и неговото обаяние се изменят. И тогава, когато се казваме някой ученик е цял светец, това подразбира силното влияние на вътрешните сили върху организма, върху образа, върху тялото

Ето как ученикът ще се посвети. Той трябва да бъде светлина. А това подразбира, че светлината е вътрешен стимул, вътрешен устрем, вътрешна идея, вътрешен свят, вътрешна сила. Ако не би имало светлина, не би се говорило за нещата. Но благодарение, че има светлина, то по необходимост, под давление се говора за нещата. Следователно, ученикът трябва да свикне в своите размишления да прозира най-ефирните предели на светлината, за да може да прониква все повече и повече в своето вътрешно съзнание, което да обхване и осъзнае творческите сили в него. Ученико, ти си продукт, ти си явление на известни творчески сили. Знаеш ли ти тези сили? Познаваше ли ги до сега? Ти си нямал тази възможност, защото твоето съзнание а било напълно погълнато от външните фактори, от външните сили. Но сега, влизайки във вътрешната светиня, отваряйки книгата на вечните правила на върховните скрижали, ти имаш да изучаваш върховната система на действуващите мистични сили. Необятни са теб пространствата, необятни са теб световете, безпросторни са за теб съзвездията, какво велико бъдеще имаш ти, какво велико постижение стои пред теб, какви моменти на очакване са пред теб! Следователно нека се укрепи една такава вътрешна сила, която да държи в контакт, в пряко отношение с цялата строителна вътрешна система. Тогава словото ще бъде огнен лъч, тогава мисълта ще бъде огнен прилив, а чувствата ще бъдат необятна топлина. А колко са необходими тия приливи на топлина и присъствие, за да може да стане пълна обнова и да се дойде до състоянието на съвършеното откровение. Теб и трябва откровение, теб ти трябва една ръководеща сила, която да те въведе до положението на откровение. Ти вече имаш случай от където да се учиш. Любимият ученик Иван Богослов на остров Тасос е паднал в изстъпление и е открил стройната вътрешна система на цялата слънчева система. Следователно и ти трябва да бъдеш такъв ясновидец, ти трябва да се запознаеш с тия тайни, защото вътрешната школа ти дава вече ключа на тайните. Следователно Вътрешната система е школа. Тя те въвежда във вътрешния свят и вътрешните сили.

Колкото и да ти говорим за вътрешната система, ти все още не можеш със своя разум и със своята мисъл да я обхванеш. Нека обаче твоята мисъл привикне да размишлява. В процеса на размишлението тя ще се добере до идейното, красивото, абсолютното. Единствено правилният метод на вътрешната система е методът на размишлението. Размишлявай, за да можеш да влезеш в контакт със силите на размишлението. Няма пространство, няма и предели, които да те делят от света на размишлението. Близо е този свят, близо са тия сили. Те са великата хармония в природата, в сферите. Все пак трябва да има същества, сили, които да подържат тази системна хармония. Ако не би било така, земята би се разтърсила ветровете биха я отвлекли и слънчевите лъчи биха я отопили. Но благодарение на тия действуващи хармонични сили всичко се движи, всичко действува, всичко се усъвършенства със строгия Божествен план.

Ученико, ние тук не ти говорим за религии, не ти говорим коя религия е права и коя не, ние не ти говорим за някакви социални системи, за художествени, поетични и т. н. системи. Ние ти говорим за една върховна система, която е реалния стабилитет на твоя дух. Само чрез нея твоят дух ще укрепне и ще може да превъзмогне всички трудности и противоречия, които досега ба го възпирали.

И тъй, засягайки този важен проблем за вътрешния живот и вътрешните сили, ние имаме да изпълниш една задача, едно поръчения от върховното ръководство, да ознаменим неговите идеи, неговия замисъл по лицето на земята. Това ще опитате, това ще знаете, когато вече пораснете, когато вашето съзнание добре се опече, добре се обгори от Върховното съзнание и който и да ви запита тогава какво има на Слънцето, на Марс, на Юпитер, Сатурн, Венера, Уран, Плутон, Луна и т. н., вие веднага ще отговорите, защото ще имате телефонна връзка. Този именно вътрешен представител, тази вътрешна сила ще бъде връзката, която ще, ви запознае с тази сложна система на общение. Трябва да стане общението. Може би няма да стане така, както е станало с Йоан Богослов. Този начин не е най-съвършения. Най-съвършеният метод е този, при който като попаднеш в размишление, веднага да се скачиш с този магически телефон, с тази магическа радиостанция и да доловиш най-интимните светли мисли както на слънчевите същества, така и на различните планетни същества. Това е възпитание, това е наука, това е астрология. Ти сега изучаваш астрология, намираш многото дефекти в себе си и казваш: понеже открих тия дефекти, аз трябва да се стремя да ги ликвидирам, да се освободя от тях. Това е труден процес. Ние те въвежда ме в най-лесния процес. Той е дълбокото вътрешно размишление. Това е Божествен авторитет. Има и други авторитети на известни посветени духове, но те представляват доста сложна система, както за изучаване, така и за ориентиране. До когато имаш връзка с тази върховна вътрешна сила - Духа Божий, ти ща имаш най-реалната и най-светлинната система за откровение.

Както виждате, вашето положение се доста усложнява. Ние късаме доста много връзки, които имахте дори като свещени. Не може с вашата закоравяла мисъл да минете пътя на посвещението, както искахте досега. Ние почти я отрекохме. Какво ще правите сега? Дръжте я, опитайте я, но вее пак специално за Вътрешната школа най-върховната идея е вътрешното присъствие, това присъствие, което е било от самото начало. То знае и познава всякаква Божия мисъл, то знае всяко движение и всеки образ на организмите на Духа. То знае за първата семка, която е дала-признаците за развитието и усъвършенстването на външния свят. Следователно, ще бъдете ли подценени, ще бъдете ли неуки по отношение външния свят? О, не. Цялата философия, цялото съдържание на миросъзданието се съдържа в вътрешната способност, във вътрешната сила, във вътрешния свят

И тъй, както виждате, съществата от висшите светове се интересуват и се радват, на вашия, макар и малко неоформен вътрешен свят. Те го наричат света на душата, а ние го наричаме света на вътрешните способности, на вътрешните сили. Вие виждате, че ние оперираме с вътрешните сили. С тях, чрез тях, ние градим вътрешния свят у вас. Понеже вие ще завършите вътрешната школа, вътрешната светиня; необходими са резултати. Те ще се изразят във вашите устни, във вашето ухо, във вашето обоняние, осезание; интуиция, ясновидство. Ето колко много предели на възпитание, на усъвършенствуване, на познание. Нека вашето съществувание в бъдеще стане само вътрешно устройство. От вътрешното устройство ще зависи външното устройство. Ако имате вътрешно усъвършенстван свят, то и вашите очи ще се изменят, и вашият поглед ще се измени, Ако имате добре организирана дихателна система, то и вашата мисъл ще се измени и ще придобие необятна възможност на проникване.

Ученико, всичките неща, дадени от провидението, от Божия ум и Дух, са пред теб, стига да ги намериш и осъзнаеш. и да можеш да ги възприемеш.

Но ще кажете: ние искаме да стане това с нас, но защо още не става? Тепърва ти предстои да размишляваш, да влизаш дълбоко и дълбоко във вътрешния свят, в света на своята душа. Тепърва ти ще почнеш да чувстваш как прииждат тия вътрешни сили и как една ръководеща вътрешна сила подрежда, организира, създава цялото твое битие. Ти си в процеса на подготовката, но ще дойде ден, когато ще завърши този процес и ще дойде озарението. А дойде ли озарението, двадесет и пет на сто въпросите са вече разрешени. След това ще дойде прозрението, след това ще дойде присъствието на Духа и светлината, докато достигнеш до пълното безмълвие. Това е задачата на Вътрешната школа, която е резултат на Всемирното бяло братство, което присъства на земята. Едва тогава ще ти стане ясна идеята на Всемирното бяло братство. Тогава ти ще можеш да откриеш върховната мисия за идването на Учителя на замята. А сега какво знаеш? Сега ти казваш: трябва да бъда добър, да не греша, трябва да се очистя, за да ми се простят греховете, трябва да вярвам и най-после трябва да любя. Това знаеш ти. Едва това си научил, отчасти и се стремиш да приложиш тия неща и по отношения на твоя външен живот. Колкото повече правиш усилия, толкова повече твоя външен живот се обърква. Защо? Защото нямаш вътрешна система. Трябва обратно - да обогатиш вътрешния си свят, да овладееш вътрешната система, на Духа, за да можеш да се справиш с външните противоречия. Иначе още дълги векове ще се отвличаш, ще се влияеш, а всичко това колко страдания и изпитания ще ти донесе. Макар и да се казва, че страданията и изпитанията са стимул за повдигане на човешката душа, ние казваме, че без страдания, без изкушения може, стига ученикът да започне да размишлява върху проблема на вътрешния свят, на вътрешната система и на вътрешните сили.

Откри е пътя към вътре, ученико! Помни това и размишлявай дълбоко, за да можеш да ти се открие напълно светът на душата. Колкото и да изнемогваш, колкото и да се чувствуваш изморен, обременен от влиянията на външния свят. поне в момента да се откъснеш от тия влияния и да съсредоточиш своята мисъл в способностите на вътрешните сили. И един ден, ти ще станеш самият вътрешна способност, защото вътрешните сили ще претопят твоя външен свят и ще го преобърнат на чистота, на светлина. Тогава няма да говориш за грехове, за опасение, за молитва и т. н. Великата молитва на ученика е тогава, когато вглъбен дълбоко размишляващ. Иначе, колкото и да роптаеш от външния свят, законът на кармата, на строгостта, ще те мачка, тъй както мечката мачка мечкаря. Защо мечката мачка мечкаря? Мачка го, защото мечкарят си е позволил да й тури брънка на устните. Докато мечкарят не се възпита и се махне тази мисъл от него, дотогава мечката ще го мачка. Така е и с ученика. Докато не съсредоточи своите вътрешни сили в размишление, животът ще го мачка. Той е силна мечка която мачка по всички правила и не си дава сметка, право ли е или не. Външната природа мачка. Тя е строга. Тя не си играе. Нейната работа се състои в това именно - мачкането. А вие знаете, че когато се мачка тестото, то става на хляб. Но защо по този начин да ставате на масло или на хляб? Защо вашият хляб да не бъде светлината?

Ученико, сега ние ти даваме една специфична способност, която, ако можеш да употребиш, всички тия външни митарства, всички тия външни процеси ще бъдат отстранени. Кой ще ги отстрани? Ти ще ги отстраниш до известна степен. Останалото ще отстрани оная вътрешна духовна сила, която държи телефонната слушалка между теб и слънчевото ядро, между теб и слънчевите същества. Бъдещият твой свят е слънчевия свят, светлинния свят. Ако досега никой не ти е казал това, имало е дълбоки причини. Ние смъкваме като черно наметало тия причини, за да видиш реалността.

И тъй, не се заблуждавай от миналото, не плачи за миналото, а прегърни с всичката си душа и с всичкото си сърце своето настояще и бъдеще. Когато изнасяме в известна стройна система даден морал, ние не те морализираме. Ние само ти подхвърляме за тия неща, които са извън периметъра на твоята деятелна мисъл. Ние искаме да бе разшириш с този периметър, да обхванеш повече време, повече пространство и повече вечност. Така ще израснеш и пораснеш, и цялата вселена ще бъде за теб едно Божествено откровение. Познай вселената, вгради се във вселената, прероди се във вселената и възкръсни във вселената. Така ще научиш творческия принцип и ще знаеш за великите безсмъртни майстори и върховни духове, които ръководят, които изпълняват всемирния Божествен план. Сега ние ти говорим от едно място, което сме заели на земята. Ние не пропускаме нито за миг връзката си с ония вселени, с ония предели и царства, които ни възложиха тази мисия, да можем и теб да свържем с тия предели. Ето защо, ние ви казваме, че вашето положение е доста критично. Вие може би се съблазнявате, може би се надценихте и приехте тази максима-посвещението. Не сте направили лошо, но от вас се иска да си изпълните обещаното, да възкресите вашия вътрешен живот, за да може да се възпламени атмосферата около вас, да се получи така, че да се измени образа на цялата земна атмосфера. Вие идвате в помощ на земята. Вие помагате вече на земния дух да може той да устройва земята, докато напълно се усъвършенства живота в нея.

Привилегия е да слушате слово от висините, привилегия е да слушате мъдрост от висините, но щастие е за вас, че вие имате вече тази възможност да влизате във връзка. Макар и по телефонен начин, все пак това е щастие. Много от миналите посвещаващи се ученици, са желали това, но па-слабо е било размишлението у тях. Сега размишлението е порой и ако вие не можете да го обработите, има опасност да нанесе той някои повреди. Но това няма да се допусне. Развитието тук ще върви по един еволюционен върховен начин. Следователно, не се страхувайте от порои и наводнения. И наводнение да мине през вас, и порой да мине през вас, и разтърсване да стане с вас, не се плашете, защото вашият вътрешен свят е неуязвим. Никаква сила или отрова, никакво атомно ядро не може да го разруши. Този свят е по образец на Божия Дух. Той бди над него, той го украсява, той го надарява. Следователно, Духът Божий ще бъде връзката между вас и Всемирното бяло братство на Слънцето. Най-напред планетно ще се свържете, след това слънчево ще се свържете и най-после ще се свържете върховно с всемирната върховна причина. Трябва да се развърже езика. Често пъти той е бил бързай от външните фактори. Често пъти е бивал парализиран, но дойдоха слънчеви енергии, които разкъсаха тия връзки и той се раздвижи. Дойде Божественият Дух, развърза го той и го освободи, като във форма на Божествено слово, провежда Божествената система.

Изграждайте се всеки миг, всеки час, всеки ден. Изграждайте се, но едно имайте предвид: не злоупотребявайте със своята нервна система. Уединявайте се напълно в себе си, за да може да подобрите своята нервна система. Тя е доста изтощена и вие мъчно понасяте неуредиците и незнанията. Колкото повече обогатите с магнетизъм, със слънчева енергия вашата нервна система, толкова повече и вашата мисъл, и вашите способности ще имат възможност на вглъбено размишление. Размишлявай. Цялата твоя наука се състои в това, да размишляваш. Колкото повече размишляваш, толкова повече се вживяваш. Знаеш ли какво значи вживяване? Това значи върховно присъствие, да присъстваш във всички мирове на живота, да присъствуващ във всички мирове на движението, във всички мирове на Върховното трептение. Да вживееш най-красивото, най-божественото, най-културното и най-научното в себе си. Това е вживяване. Вживявай вътрешния свят, вживявай вътрешната система и вътрешните сили. Те са, които ще те организират, те са които ще те представят пред онова същество, което има за задача да те свърже посредством телефонна връзка, с бялото братство на слънчевия свят. Идват дни, когато Духът дълбоко ще преобрази твоите способности и ти с огнен дух ще защитиш Божествената кауза. Словото така ще се излее, че няма да има сила, която да противодейства. Вие може да опитате това дори и в братските общества. Но това сега не може да стане по единствената причина, че външните давления са доста силни, че външният свят затъмнява хоризонта на вътрешния свят. Но вие ще кажете: нямаме условия. Това не е вярно. Имате всички условия, но едно нещо трябва и то е много малко. Трябва да се освободите от ограниченията на стария свят. Да имате съвършено нов поглед за нещата. Тогава бихте разбрали великото Божествено слово на бялото братство. Досега вие сте скривали погледа си надолу и сте казвали: аз имам особено мнение. Да, погледът към земята е поглед към външния свят. А за да имаш върховен поглед, ти погледни нагоре, погледни в ширините и безкрая, за да може да се отрази една свежа Божествена усмивка на твоето лице. Тогава никой не може да те спъва в живота. Всички възможности ще бъдат на твоя страна.

И тъй, красивото Божествено бъдеще е пред вас. Ние няма да се препоръчваме като авторитети, така както човек разбира; Ние ще се стремим да провеждаме вътрешната стройна система, за да може да се получи едно стройно ядро, което напълно да въплъщава всемирното учение на бялото братство на Божия Дух.

Да, мъчно се слуша, мъчно се издържа, мъчно се прилага, мъчно се разбира. Защо а мъчно? Защото е атмосфера на външния разхвърлен свят. Ние ви въвеждаме в един свят, където няма мочури, няма усои, няма условия където да съществува мечка. Там съществуват само слънчеви трепети, слънчеви същества. Нали искате спасение, нали искате възкресение, необятно съзнание? Елате с нас, да вървим. Къде ще вървим? Да научаваме тази необятност, този върховен промисъл, който за всички е промислил и за всички е дал като възможности, които са в достояние на всеки човешки дух, на всяка човешка душа.

Ние дълги години чакахме този момент и най-после дойдохме. Досега ние се занимавахме с оформяването на вашия нос, на вашето ухо, на вашите дробове, крака, пръсти и т. н., занимавахме ви с въпроса как да се храните, какви отношения трябва да имате и т. н. Но от сега нататък вътрешния свят, вътрешната система и приливът на вътрешните сили е ваше за конна право.

Бъдете светло утро, светъл изгрев, светло откровение.

19 Януари 1956 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...