Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 481-во

ВЪВЕДЕНИЕ

Започваме нашите размишления. В тази среща ще има само едно въведение за предстоящата работа. Казваме това, като едно предупреждение. Това предупреждение е на своето място. То има да разреши една важна задача, а именно: от по-честото, от непреривното присъствие ще могат някои неща да се регулират, т. е. да се отложат неща, които са от противоположен характер, неща които сгъстяват атмосферата, които раздухват страстите, които затъмняват небосвода.

Казваме предупреждение. С това съвсем не искаме да внесем някаква си психоза, някакво си разочарование, страх пред онова, което не е известно за нас. Но понеже има да се върши една голяма работа, то за тази работа трябва да се създадат добри условия. Добрите условия ще зависят от вашата голяма готовност, от вашата преданост, от вашата жертва - да се жертвате и то всецяло да се жертвате, за да няма останки, които да послужат като пиршество на тъмните духове. Трябва всичко да жертвате, т. е. с цялото си естество трябва да вземате участие във великото въведение и присъствие на Божественият свят на земята.

Това предупреждение не подразбира, че ще станат големи катастрофи. Не, но макар и да бъдат те малки ще бъдат доста горчиви. В интереса на великата работа в интереса на великото посвещение, в интереса на присъствието на бялото братство по лицето на земята, в интереса на великите учители по лицето на земята, в интереса на идването на синовете от Божествения свят, които ще внесат онова, което не достига, в онова което е в недоимък, за да може почувствува, и то сериозно да се почувствува, че земята се преобразува, и съществата по нея бързо завършват своята еволюция, е това предупреждение.

Когато казваме, че започваме своите вътрешни размишления, ние имаме за задача да обърнем вашето внимание и то официално. Обръщаме се официално, защото ви поставяме на официална нога, на официален пиедестал - не на случайности, а на строго определени рими. Ето защо, щом сте поставени на тази официалност, то и вашата дейност и вашата работа трябва да бъде официална.

В какво се изразява тази официалност? Тя се изразява. в дълбока вътрешна разумност. Да прецените годините, които преживяхте на земята, за да не ги дадете в жертва на тъмните същества, които си служат с тях и опозоряват вашата душа.

Това не е станало с вас, но ние предупреждаваме. Защо? Защото няма време. За вас специално няма време да се отпускте. Животът се съдържа във великото вътрешно посвещение, във великото вътрешно познание, във великата вътрешна разумност. Отсъствуват ли те, целият ти си жертва на празният живот. Какво научихте до сега от празния живот? Каква култура придобихте от празния, живот? Какви богатства и ценности имате от него? Анализирайте се да видите колко сте ценни, колко сте официални, как представлявате една висша ценност.

Такива трябва да бъдете., но сами трябва да направите този анализ. Понеже сте пред вратите на тайните, понеже сте пред вратата на неизвестното, на божественото, ваш дълг е да дадете най-реалните постижения и опитности на всички ония същества, които търсят светлината, които търсят пътя на спасението.

Но, да не идва мисълта: дали ние сме спасени? Щом сте под покровителството, щом сте под зоркото покровителство на Върховното ръководство, не става вече въпрос за спасението за велико посвещение в светлината.

И тъй, единствено един най-добър случай, най-богатата фаза на вашия живот е това. Изпусне те ли тая фаза, ще попаднете в други кръгове, в други фази където разрешаването на великите проблеми са много трудни. Използувайте благодатните години, използувайте благодатното си раждане, благодатното си прераждане, да не става вашето посещение и присъствие еднообразно, да на стоите на страна като зрители и да чакате какво ще се каже, какво ли чудо ще стане. Въобще вие ще Направите този анализ, ще направите това вътрешно въведение за да видите какво разстояние сте минали, колко път сте извървели и най-после, на колко отклонения сте се спирали и какво са ви коствали те. Имате тази опитност, затова вземете ги под внимание и за в бъдеще бъдете по интензивни, по-подвижни, пълни с вяра, с надежда и упование, пълни с Божествена любов, която да разгори огъня във вас, за да може този огън и огънят на висшето присъствие да се слеят и да дадат онова чудо, онова явление, което ще ви запознае със същината на великото Божествено присъствие.

Когато започваме нашите размишления, трябва да имаме като задача да провеждаме нашата работа системно, защото на ученика на вътрешния живот не се позволява да живее несистемно. Хората на страстите, хората на лекия живот, на удоволствията могат да водят празен живот, но един ученик на Вътрешната светиня, на Вътрешния живот, на Вътрешното съдържание, на Вътрешната разумност, никога не трябва да си позволява това, т. е. никога не трябва да злоупотребява с времето. На всеки един от вас е дадено време, дадено е ден, дни, години. Следователно, всеки даден момент трябва да намериш къде си, да отчетеш своето присъствие, да отчетеш своите постижения, да отчетеш своята просвета. Ти трябва да имаш просвета и тя трябва да почива на гениални основи, защото всички люде по лицето на земята., които са имали тази гениална основа, са се проявили като гении, мислители, композитори, художници, поети, мистици, астролози, математици, алхимици и т. н. Това трябва да ви съблазнява, а не празния живот. За да имате импулс и да можете да постигнете една от тия висши области, никога не казвайте: нямаме данни, нямаме сили, нямаме възможности, нямаме средства, как можем да бъдем наравно е големите? В какво се състои гениалността? Най-голямата гениалност се състои в това, да изработиш един положителен характер в себе си, да устроиш една положителна, абсолютна чиста мисъл в себе си. Това е все от ранга на гениалността, защото щом ти си готов, висшите възможности ще ти възложат една от големите работи, а големите работи са за положителните характери, за големите характери, за силната воля. Може ли да бъдете такива? Всички данни имате. Целият Божествен капитал е във вае. Цялото сътворение, с всички детайли е във вас. Целият звезден небосвод, с всички сложни движения е у във вас. Запомнете, богати сте, богато надарени сте. Следователно, вие сте едно съкровище, но, ако до сега сте отваряли вратите на това съкровище за да бъдете ограбвани от крадците, от просяците, от лъжците, то трябва да стане вече една компенсация на загубата. Как ще се компенсира това положение? Когато дълбоко бе замислите за голямата стойност, за голямото богатство, което Божият Дух е складирал във вашето съзнание, подсъзнание и свръхсъзнание.

Обръщаме се с такъв тон към вас, с това предупреждение като начало. В последствие този език не е необходим. Ние ще навлезем по-дълбоко във Вътрешния свят, да можем в по-големи детайли да обясним, да проведем, да проверим, да опитаме вътрешните ценности, които са ценности на Божествения свят, а сега ви предстои да опитате Божествения свят. Вие трябва да застанете на пиедестала на Божествените синове, на Божествените същества, защото Бог е пожелал това да стане. А. щом е пожелал, т. е. щом той ги е предвидел, коя друга сила може да отмени това решение? Няма сила в света, която може да отмени това решение? Няма сила в света, която може да отмени това решение, ако вие затваряте вратите на вашата съкровищница. От съкровищницата ще давате разумно. Който дава разумно, той ще има придобивки, т. е. той ще бъде предвиден. За какво ще бъде предвиден? Да се включи в гениалната работа, в гениалното изкуство, в гениалната мъдрост. Трябва да бъдете включени, т. е. това трябва да бъде ревностна задача у вас. Всяко живо същество е предназначено да извърши известна работа. Всяко едно разумно същество е предопределено да вземе участие в разрешение на световните проблеми. Всяко едно вдъхновено божествено същество е предназначено да свещенодейства пред великото върховно начало. Следователно, къде сте вие?

Когато казваме, че трябва да се влезе по-дълбоко във вътрешността, в същините на живота, ние разбираме, да откриете тайната на божественото присъствие. Има една тайна. Когато тя се открие, няма да има тайна. Трябва да откриете божествения свят, посредством вашите отношения към Вътрешното устройство, с логиката, с абсолютността на божествения свят. Как мислите, ако ученикът влезе в божествения свят, какъв образ ще има той? Какви ли мисли ще го занимават? Какви ли влечения или забави ще го интересуват? Той толкова ще се издигне, че всичко това ще вижда вече като карнавал. Цялото изкуство, цялата наука, цялата идеология е карнавал. Затова, ученикът не трябва да се подава на хипнозата на карнавала, защото карнавалът ще вземе от него, а няма да даде. Той трябва да се подържа, понеже изкуството се подържа, затова трябва да има кой да го подържа. Ученикът не трябва да дава своята лепта, да подържа карнавала. Ученикът трябва да даде своята лепта за благото на ония същества, които се освобождават от хипнозата на света.

И тъй, трябва едно положително становище. Ръководството няма да ви обремени. Изключено е. То няма да ви задължи това и това да направите. То се стреми да бъде едно проникване у вас, едно пробуждане у вас, за да може да осъзнаете мястото, което заемате. Всяко едно заето място носи отговорности, така както когато заемаш една длъжностни носиш отговорност за нея. Така че, всяко едно същество, което заема място, е отговорно. И всяко едно същество, което не оправдае това място, плаща. Някои плащат много жестоко, с живота си, други плащат с големи страдания, трети с недостатъци и т. н.

И тъй, ученико, дадено ти е място, дадено ти е пространство, дадено ти е и време. Пази ги, пази ги като зеницата на очите си. Нито едно място, нито едно пространство и време да не бъдат опетнено. Нека те бъдат чистота за тебе, за да имаш богато поле за стремеж. Всички те са полета на степени. И мястото е поле, и пространството е поле и времето е поле. Нека тия полета бъдат чисти. Как да бъдат чисти? Когато изработиш способността да коригираш вече своите сили, т. е. когато осъзнаеш себе си и поставиш пред вратата на своята съкровищница страж, способен, разумен страж. Можеш ли да направиш това? Да, всички данни имаш. Имаш данни да бъдеш жизнен, да бъдеш красив, да бъдеш млад, да бъдеш учен, просветен, имаш данни да преобразиш света около себе си и най-после, имаш данни да откриеш божествения свят. Щом имаш тия данни, бъди уверен, имай тази дълбока вяра, която да е придружена с всестранно знание, че ще успееш в живота.

Нека този апел в предстоящата година залегне по-дълбоко, по-стабилно, за да може да дадете вашата жертва, т. е. да направим една жертва. За кого? Кой иска жертва? Господ ли се нуждае от вашата жертва? Звездният свят ли се нуждае от вашата жертва, слънцето ли е, което се нуждае от вашата жертва. Жертвата подразбира чрез готовност да разрешиш великите проблеми. Ученикът не трябва да бъде бос. Ученикът не трябва да бъде гладен. Ученикът не трябва да бъде гол. Ученикът не трябва да бъде болен. Ученикът не трябва да има недостатъци, ученикът не трябва да се увлича от всекидневието, защото всяко едно увлечение е грозота. Божественото присъствие подразбира красота, идеал, чистота, свежест, гениалност.

Както виждате, на вас не се препоръчва никакво ограничение, никаква религия или монашество. На вас се препоръчва не да бягате от живота, а да бъдете над живота, т. е. над всичко онова, което е опетнило живота. Кое е онова, което ще ви промени? Когато вие се издигнете над нисшето, кораво и имате това достойнство, че сте стъпили вече в школата. Школата е единствената, която може да подчертае във вековете присъствието на Бога във Вселената. Школата е, която подчертава Божественото присъствие, която подчертава божественото творчество. Школата е място, състояние. Школата е подобие, където свещенодействат великите учители, къде то свещенодействат могъщите богове. Школата е звездният свят, слънчевият свят. Всички детайли в звездният свят, в слънчевият свят вие ще намерите в Школата. Школата е, която подчертава  във висша степен божественият Дух навсякъде. Чрез окото на Школата ученикът вижда присъствието на божествения живот. Чрез окото на Школата ученикът вижда присъствието на божествените сили в живота. Пазете това око чисто, мислете за него, обикнете го, жертвайте за него, за да може да се изгради у вас вече един божествен характер, т. е. да се освети вашето тяло, да минат божествените енергии през него и да го построят. Нека всички нисши, изостанали елементи получат този проблясък, всичко у вас да светне, да бъде вече една прекрасна светиня.

Към това ви води Школата. Тя не ви обременява, не ви ограничава, не ви отеготява. Тя е една просвета у вас. Тя е едно проникване на слънчевия и звездния свят. Тя е едно; седалище, един олтар на божественото присъствие. Следователно, Школата прилага методите на Вътрешния свят. Чрез Школата вие ще завършите най-висшето си образование, най-висшето си посвещение. Защо? Защото само в Школата ще имате възможност да изживеете посещението на висшите сили. Никога ученикът не трябва да се самоосъжда. А какво да прави? Трябва да приложи своя устрем, т. е. да се стреми да овладее някои изкуства от висшите сфери, от висшите царства. да стане представител на някое, макар и в малък мащаб, божествено изкуство.

Но може би ще се каже: дайте ни известна форма на някое изкуство. Божествените изкуства са много до брой. Неизброими са те. Изкуството, което е най-близко до вас, това е да имате изкуството на чистия поглед, да, владеете това изкуство и когато погледнете някое същество, да се прелеят от вас лъчи на умиление, лъчи на чистота, на искреност, на святостта, на светлина. Това изкуство е възможно. Друго едно изкуство е, как да овладяваш своите устни когато говориш. да се чувствува, че твоят език е поетичен, че твоят език е хармоничен, прекрасен. Трето едно изкуство е, каква трябва да бъде твоята походка, твоето движение. То трябва да бъде с най-голямо достойнство, с най-голямо приличие, с най-голямо влияние, защото движението дава влияние. Ако планетите не биха се движили, те не щяха да имат влияние. Посредством движението те изпращат своето влияние. Така е и с ученика. Посредством своето движеше, той изпраща влияние. Какво в същност е влиянието? То е топлота светлина, свежест, живот. Това са все изкуства, все божествени изкуства. Има обаче от по-висша гама изкуства. Как да мислиш, това е доста сложно изкуство, защото боравиш с детайлите, с математиката на Вътрешния свят. Щом овладееш това изкуство на мисълта, ти ще имаш възможност да се запознаеш с по-висши изкуства - наука, музика и т. н. Когато овладееш и тях, ти ще се стремиш да придобиеш още по-висши изкуства, т. е. да бъдеш присъствие. Присъствието е едно от висшите изкуства. Това изкуство се владее от великите посветени.

И тъй, като имате това предвид, нека през тази година да имаме по-големи придобивки. В какво се състоят тия придобивки? Напълно да улегнат вашите сили, да се канализират вашите сили, за да заработите, така както работят пчеличките. Те носят само сладък сок. Те не носят горчивина, но за съжаление, ако човекът донесе един процент сладчина, ще донесе десет процента горчивина. По атавизъм вие сте наследили това, ето защо често пъти се увличате. Това не е осъждане. Ние само констатираме. Ние само изнасяме някои слабости, които са във вреда на Школата. Ние искаме да поставим школата на такова едно ниво, че да няма подобна на нея за сега. Защо? Ако ние я поставим както е била в миналото, какво правим тогава? Тя трябва да бъде над всички школи. Да се подчертае еволюцията по отношение на миналото. Ако правим това. което сте правили преди векове, какво можете да научите? Нищо. Повторение. Ако дълги векове сте се прераждали и пак продължавате да се прераждате, каква е вашата еволюция, какво е вашето постижение? Ако сте изживели състоянията на растенията, на животните, а сега и на човечеството, какво друго може да направите? Има какво - да се освободите от тия кръгове на движение.

Ученико, твоето движение е вече по правата линия. Имаш вече преднина. Ти си свободен. Колкото повече разстояние изминеш, толкова си по-близо до великата истина. А на теб ти трябва тази велика истина, с всичките поделения, възходи, всичките сложности и системи. Трябва вътрешна разрешение. Върни се от външния свят и влез във вътрешния свят и дълбоко размишлявай, за да бъдеш на своето място. Обичай своето място, защото то е твоята първа стъпка. Ако не го обичаш, не може да стъпиш по-нагоре. Висока е стълбата, много са стъпалата, но голяма в и силата. Колкото повече правиш усилия, толкова повече имаш възможност да се изкачил по върховете. За вас са вече върховете. Стига в низините, стига в долините. Овладейте висините, заживейте във висините, за да може да станете нов свят.

В тази среща ние ви проповядваме. Имаме отношение като проповедници. Необходимо ли е това? Понеже имаме нововъведение, понеже се намираме пред ново състояние, затова се наложи. Има някои неща, които са много важни и които се отминават без интерес. Ето защо, ние обръщаме внимание на важните неща. Те са за вас. Не мисли, че друг трябва да ги изпълни, че друг трябва да ги пренеса, че друг трябва да ги съхранява. Ти си който ще направиш това. Ти си, който си определен за важните моменти; за важните явления. Ако не си ти, кой ще бъде? Кой е този, който се е ангажирал с върховните ръководства? Те си ангажиран доброволни и като доброволец имаш предимството. Изпълни ангажимента си, издигни се. Да няма да бъда или да не бъда.

Ученико, изключени ой в школата тия въпроси, защото Школата е място на светлина. Школата е място на светлинни енергии, на светлинни възможности, на Божествено присъствие. И на друго място има Божествено присъствие, но там има катаклизми, там има бури, а в Школата има тишина, хармония, спокойствие. Защо? Защото Божественото присъствие в Школата е Учителят, а вън в света Божественото присъствие е еволюцията, а знае се, че еволюцията винаги е придружена с революция.

Всяка една революция събаря, унищожава.

И тъй, за да не настава у вас епоха на революция, това което имате, да не става жертва на този бяс, но го оставете, да бъде то святост, което ще продължи за в бъдеще вашето развитие. Това е задачата на вашата душа и на вашия дух. Вие трябва да осветите цялото си тяло, да присъстват в цялото ви тяло, да привеждат Божествените енергии в цялото ви тяло, за да имате едно вдъхновено тяло, едно прекрасно ароматично тяло, да имате един гениален красив образ. Стремете се към красотата. Колкото повече вашето съзнание е заето с проблема за красивото, толкова повече вашият свят се хармонизира, се дисциплинира - не дисциплина наложена, а приведена дисциплина. Никой няма да ви наложи тази дисциплина. Независимо от вашия характер, дали сте корави, груби или меки, щом влезете в Школата, вие ставате вече хармония. Само при хармонията Учителят ще разказва, ще обяснява, ще учи, ще предава. Няма ли хармония, той си заминава.

И тъй, нека Школата бъде поставена пред вас като грееща звезда на вашето чело и никога тази звезда да не угасва, да не бъде замърсена. Винаги имай предвид, че си школник, ученик. Заеми това завидно място ученик, за да имаш достъп, за да имаш възможност да се срещаш с Великите представители на науката, на знанието, на тайните. Ако един голям музикант посети един голям град, кого ще потърси той? Той ще потърси подобните на него. Ако един философ посети един голям град, кого ли ще търси той? И той ще потърси подобните на Него.

Ако един голям Посветен посети Земята, посети България, посети град Варна, кого ще потърси? Той ще потърси подобните на него. Удостоете се с това посещение. Не се стеснявайте, но чувствайте в себе си достойнството. За да чувствате това достойнство, трябва да бъдете свободни, т. е. вашето поле трябва да бъде чисто, вашето небе трябва да бъде светло.

Това са все проблеми, т. е. това са все възможности, които представят целия ред и порядък на Вътрешния свят. Ние ще имаме възможност детайлно да се запознаем с устройството, с културата, с възможностите на Вътрешния свят. Ученикът трябва да посещава Школата като Вътрешен свят, като вътрешен ученик, като вътрешна сила, като овладее тия вътрешни изкуства, за които говорихме. Щом има изкуство, той ще бъде представен като. вътрешен свят. Но ще се каже: какво общо има това с реалността на живота? Реалният живот е вътрешният свят на духа на ученика. По-реален от духа не съществува. Ако има такъв, нека се изнесе, нека се обясни, нека се докаже. Може да има отсъствие на духа, но има възможности на духа, има въплъщение на духа. А щом има възможности, следователно, Духът навсякъде присъства, т. е. най-голямата реалност я е присъствието на Духа.

Понеже често пъти ученикът е бивал ограбван, често пъти той чувства една. несъстоятелност, подава се на известни давления, внушения и т. н. Но ние поддържаме идеята на вечния възход. Прегърнете тази идея и не се отчайвайте, не се подценявайте. Някой ще каже: дали няма опасност от надценявано? По добре е да се надценяваш, отколкото да се подценяваш. Да подценяваш Божественото в себе си и престъпление. А когато цениш Божественото в себе си, това е светлина. Има една мярка с която ще отмервате нещата. Тя е великата разумност, великото присъствие, което ще регулира най-хубаво нещата у вас и няма да става въпрос за подценяване и надценяване. Ще се поставят нещата така, както трябва да бъдат. И усмивката ще бъде на място, и работата ще бъде на място, и движението ще бъде на място, и науката ще бъде на място. Всичко ще бъде издържано. Към това се стремят великите посветени, да бъдат олицетворение на Божественото присъствие. и вие бъдете като тях олицетворение на божественото присъствие, явление на това Божествено присъствие, да се почувствува наистина, че действат едни висши сили, които имат надмощието, които имат силата, имат властта, имат светлината. Така ще се освети работата ви, така ще се освети школуването ви в Школата. Обичайте Школата, защото без нея на никъде не сте. Това добре да знаете. Извън Школата ще бъдете хвърлени в калта, нищо повече. Ще бъдете окаляни, а калта е мерзост, калта е низост, калта е престъпление. Тъй както ние ви обичаме, така и вие обичайте. Обичта, любовта, това е гаранцията, че вие цените нещата. Преценявайте моментите, преценявайте изживяванията, преценявайте добре присъствието, за да може да се свържете с висшите явления. Сега вие сте пред едно висше явление. Макар и да не го виждате, макар и да не го разбирате, но вие сте свързани с едно висше явление. По сила, по ръст, по светлина това явление е божествено състояние.

И тъй, бъдете здравото, чистото, хубавото, идеалното, могъщото, за да бъдете истински свещенослужители, да търсите истината и да я овладеете. Какво представлява тя? Скъпоценен еликсир на живота, звезден блясък и боговдъхновение. Към тази истина ви водим, нея ви подаряваме.

Но ще кажете: кои сте вие, че да подарявате? Ние сме представители на истината, на любовта, на правдата, на мъдростта, на добродетелта. Като представители ние ви въвеждаме в сферите, в света на абсолютната истина. Бъдете истина, за да имате живота. Нека онова, което е въплътено у вас, да расте, да се развива, да живее, да стане око, което да вижда истината. Носете в душата си безсмъртната идея за истината. Обогатявайте мисълта си с присъствието на безсмъртната истина. Нека всяка ваша стъпка да подчертае истината. Нека всяка ваша дума да подчертае истината. Нека всяка ваше дело да подчертае истината. Нека всяка ваша проява в поглед да подчертае истината. Истина та ще ви на прави свободни. Истината ще ви преведе от света на заблужденията, защото той е истината. Обичайте истината, защото тя е най-красивата дева в миросъзданието. Бъдете като нея чисти, за да носите звездната корона на своята глава. Бъдете звездно небе. Нека божественият свят се въплъти у вас, за да изразите могъщото присъствие на Бога на земята. Това Божествено присъствие ще ви разказва за миналите векове, За настоящето и за бъдещето. Никой друг няма да ви разкаже така, както божественото присъствие. Никой друг не знае така, както божественото присъствие. Имате възможност да се срещнете с гениалния Учител, с гениалния мъдрец; с гениалните сили. Бъдете крепост. Крепостта е най-силната опора на всяко насилие.

3 Октомври 1957 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...