Jump to content

487. Светът на посветените


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 487-мо

СВЕТЪТ НА ПОСВЕТЕНИТЕ

Нека взаимно да посветни тази среща с нашето приветствие а света на посветените. Ние изнесохме един от големите възможности, с които ученикът може да разбира, да открива, да прониква и да присъства. Тия възможности са вътрешната божествена култура.

Защо са културните възможности? Те се дават, за да може ученикът, въоръжен с тия възможности, да проникне в идейния, в божествения свят, в света на посветените. Ако става въпрос да присъствате в другите полета на живота, било в различните планети или някое от слънчевите ядра, ще знаете, че това е най-обикновено присъствие. А да присъстваш в света на посветените, това е специално. Защо е специално? Защото специалностите там са поставени при особени варианти. Защо особени варианти? Кое ги прави особени? Присъствието на божествената душа. Там където присъства божествената душа, всичко е особено, специфично, идеално, възвишено, най-красиво. От там вадим заключение, че целият живот на ученика трябва да бъде присъствие на душа. Може ли той да се организира като душа, той е вече първично дихание на Бога и е пълно право може да претендира за първичния тон на неговата душа.

Така издигнат, така подготвен, той ще може да влиза в пряма връзка с ония същества, които живеят в света на посветените. Това е идеалът на ученика, да се домогне до тия полета, до тия сфери или до тия висши божествени състояния.

От къде ще черпи тогава мъдростта. енергията; чувствата и т. н. ? Той ще ги черпи от приливите на техните мисли, на мислите на посветените. Ще чувствува тяхното движение, ще възприема техните енергии и ще може напълно да изживее тяхното състояние. Този проблем е много важен, защото когато се говори за подготовка, за озарение, за прозрение и т. н., трябва да се знае защо. Трябва да знаеш за къде се готвиш, какво трябва да знаеш, къде трябва да ходиш и какво трябва да разрешиш. Ученикът наистина много е омотан от нисшите полета. Влиянието на нисшите полета са като паяжина. Ако ученикът не е буден, мъдър, навярно ще се хване на някоя паяжина.

Виждате какви изпитания има, какви трудности и мъчнотии има, за да се издигне ученикът до света на посветените, но ние няма да се занимаваме с трудностите. Ние ще ги минем мимоходом за да можем да обосновем нашата мисъл, нашето предаване, нашето присъствие и да осмислим вашето съществувание. Всичко трябва да се осмисли. Каква голяма роля трябва да има мисълта. Тя трябва да, осмисли всички явления било на физическия, в духовния или божествения свят. Ученикът трябва да разреши този проблем на световете. Защо е поставен този проблем? Защото той така близко, така чувствително изживява физическия свят и има пълната идея за този свят и че зад физическия свят има други светове - светът на душите, светът на. ангелите, светът на посветените, светът на божествата.

Нека сега за малко заедно да проникнем в света на посветените. Нека малко с тях да се разговорим. Нали ние доста много ви упражнявахме в методите, които могат да ви помогнат да достигнете тия светове? Какво мислят тия същества за вас и какво мислите вие за тях? Ето един важен въпрос. Вие имате вече едно въображение, доста завидно. Вие вярвате, че тия същества са чисти, девствени, идейни, разумни. И добре е, че вярвате Вярата обаче трябва да стане знание. Трябва да знаете за тях. За да знае ученикът, той трябва да се срещне с тях, да живее с тях, да мисли с тях, да разрешава великите проблеми за космичния и мировия живот с тях. Но понеже ученикът, както казахме, се е хванал на много паяжини и не може да се откъсне от физическия свят, то сега идат на помощ тия висиш посветени, които го разплитат от тия паяжини и му разказват за живота, за светлината и за възможностите на тия същества. Всички посвещаващи се на земята, за да влязат във връзка с тия полета на посветените, са си служили с различните езотерични науки - астрономия, хиромантия, графология, френология, кабала, акашеви записки и т. н. знания на божествената мисъл, защото те всички са били секретни доктрини, защото всички са плод на божествената мисъл. Така е и сега. Това което се създава във Вътрешната Школа, е знамение на божествената мисъл. Понеже ученикът е доста много ограничен, идват тия същества да му помогнат и да му разкажат за чудния божествен живот в полетата на висшите същества. Ако става въпрос за висша божествена култура, тя съществува само между съществата в света на посветените. Само висшите посветени същества могат да внесат една висша знаменита култура. И благодарение на това, че те имат тази културна възможност на земята винаги е прониквал този лъч на. култура. Всички културни придобивки на земята, това са все проникващи лъчи от света на посветените.

Какво представляват тия същества? Отделен свят, отделно поле, отделни сфери или отделен мир? Те представляват едно висше посвещение, което се предава от висшите божествени светилища. Това са същества, които се занимават с абсолютните мисли на Бога, абсолютната, девствена чистота в Бога. Тия същества се занимават с безмълвието на Бога. Тия същества се занимават с мировата любов и мъдрост у Бога.

Но ще кажете: щом тяхната мисъл е напълно ангажирана с абсолютностите на Бога, имат ли те време да се занимават специално и с ученика на земята? Техният подвиг, техните радостни часове са, когато се занимават специално с ученика, т. е. те изпращат своята мисъл като слънчев лъч, който да проникне в душата и в съзнанието на ученика. Тия същества са абсолютно обновление, абсолютно вдъхновение, абсолютна дарба, изкуство специално за ученика. Ако има някое същество, което да ги занимава на земята, то е ученикът. Следователно, колкото и ученикът да бъде оплетен в паяжините на физическия свят, той има вече една връзка, едно възвишено вдъхновено присъствие. Това трябва да знае ученикът, това вдъхновено присъствие.

Но може би ще се каже: защо ученикът да не бъде в пряма връзка с Бога, а да има връзка с посветените същества? И в обикновения живот е така. Обикновеният човек не може да се съобщава с този, който ръководи държавата. Той ще си послужи с директор, с министър, докато най-после стегне до най-високия връх. Ще се изкачват малките върхове, за да може да се аклиматизира ученикът, да може да обгори от различните сфери, защото ако той не е обгорен, ако не е оцветен, не би могъл да мине в полезрение на атмосфера. Там е най-голямото изкуство, да може в даден момент да преобрази себе си и да проникне а по-високи сфери. Преобразованието е едно специално изкуство. То е изкуство на посветените същества. Те могат лесно да се преобразяват и във физическите сфери, в нисшите полета, без да бъдат оплетени в каквито и да е паяжини. Ето защо, когато ще трябва да се предприеме един поход към висшите светове, към световете на посветените, трябва да се владее именно това изкуство на преобразование. Това преобразование не е някакво си представяне обикновено. Преобразованието подразбира пълно осъзнаване. За какво да се осъзнаеш? Да осъзнаеш всеки даден момент, да осъзнаеш всяко дадено явление, всяко дадено присъствие, всеки даден прилив или въвеждане. Преобразяването подразбира още и въведение. Да те въведат. Къде ще те въведат? Много важно е къде ще те въведат. Щом те въведат в по-висшите полета, ти вече си се преобразил. Преобразил си формата, образа. Преобразил си дори и състоянието. Само преобразен ти можеш да влезеш въз връзка с висшите посветени същества. Само когато владееш изкуството да се изкачваш по много стръмни и високи върхове, ти можеш само тогава да влезеш във връзка с мислите и идеите, с науката и изкуството на висшите посветени същества.

Но може би ще се зададе въпроса: как тия същества достигнаха това висше посвещение? Дали някога тия същества са били долу, дали са слизали към центъра на земята или в някоя друга планета или са били винаги в ядрото на някое слънце? Това е много важно. Тия същества са бивали винаги като централни ядра на слънчевите вселени. Като населници в слънчевите вселени, те са слизали й нисшите полета, в по-нисшите планети да извършат някаква работа под такта на Божия Дух. Такива същества са слизали и на земята. Първите същества, които дойдоха на земята, са били посветени. излезли от центъра, от ядрото на Слънцето. Ако не бяха дошли такива същества, не би се украсили земята, не би била така съчетана земята, така геометрически оформена, не би била надарена с богата флора и фауна, не би била така представителна, за да заеме едно почтено място място в слънчевата система, както е сега. Благодарение на тия същества, както казахме, земята става вече едно богато обиталище. Откъдето са минали тия същества, са създали все култури. Вие знаете за много култури на земята - културата на Адама; културата на Мойсея, на Давида, на Соломона, на Конфуция, на Буда, културата на Христа и днешната култура на присъствието на Бялото братство. Те са създали вавилонската култура, египетската култура, сирийската, гръцката култура, еврейската и т. н. Има ли някакви съществени следи от присъствието на тия висши посветени същества? Да. Ние изтъкнахме тяхната работа, ние ви запознахме с тяхната работа, защото и вие трябва да се научите да работите като тях. Това е задача.

Но може би ще кажете: каква култура можем да създадем ние, когато сме толкова  безкултурни и малки същества? Вие може да не създадете, но вие може да послужите, т. е. вие може да се вградите в една нова култура. Има един. голям представител, който е начело на тази култура, а вие сте вградени атоми, вградени елементи, вградени светлинни лъчи в тази култура. Сега се възстановява културата на Великото Всемирно бяло братство по лицето на земята, т. е. сега присъстват съществата от висшия божествен посветен свят. Щом е така, има ли ученикът преднина? Има ли поле? Има ли хоризонт? Има ли необятност? Всичко това за него са все възможности, които могат да го обезсмъртят. А това е важно - да има вече безсмъртен Дух, безсмъртна душа, безсмъртно сърце. Всички тия възможности на безсмъртие са все възможности на посветените същества. Това е тяхна работа, работа по отношение на ония същества, които са в звездното небе, в слънчевите ядра, които са тон между Бога и звездното небе?

Но може би ще се каже: нима Бог е толкова високо, толкова недостъпен, че няма тази възможност да бъде близко до нас? Ученико, всяко едно посветено същество е Син Божи. Щом си във връзка със Сина Божи, ти познаваш и Бащата. От Сина Божи ще съдиш и за бащата. Той напълно е наследил качествата, способностите. деятелността, енергиите, цвета, такта и тона. Щом си видял сина Божи, ти си видял и бащата. Следователно, бъдете един от най-щастливите същества, че можахте да се срещнете със Сина Божи, със синовете Божии. Вие сте щастливи същества, защото ви разказаха за работата на синовете божия, а това е важно. Защо е важно? Защото ученикът вече има път, има цел, има задача, има небе, пространство, има вечност, има безсмъртие.

Колкото и да ви описваме живота на посветените, ние няма да го изчерпим. Защо няма да го изчерпим? Защото синовете божии са с неограничени права, с абсолютни права. А да наследиш тия абсолютни права, това не е малко. Това е да бъдеш тук и там, навсякъде в царството на звездите, в царството на светлините, в царството на безмълвието.

Защо ви говорим за света на посветените? Защото той е единствен, който ще проникне във вас като положително убеждение. Преди всичко ученикът трябва да има абсолютно убеждение. Кои са ония си ли, които определят убеждението? Това са безсмъртните сили на живота, безсмъртните сили на Духа, без смъртните възможности на Бога. Да. си убеден, трябва да си видял, да знаеш.

И тъй, стреми се, ученико, към виждане, стреми се към знание, стреми се към посвещение, за да имаш виждане. Задачата ти е доста сложна. Имаш задача да бъдеш будилник, да събуждаш, да бъдеш както казват часовой, на пост, да бъдеш глас на спасение, да бъдеш съвест на утешение.

Всичко това, което ти изброяваме са все способности на висшите посветени същества. Специално тук на земята, те ти се преподават като морал, като правила, но щом проникнеш във висшите светове, там те са вече реалности, те са душа, дух, система.

И то каква е културата специално на ученика? Култура която представлява света на висшите същества. Едно от важните изкуства е да можеш да проникнеш във висшите светове. Учи се на това изкуство, овладявай това изкуство, запознай се с това изкуство да проникваш във висшите светове. упражнявай мисълта си в това изкуство, упражнявай чувствата си, упражнявай волевите си сили в това изкуство всецяло, за да бъдеш едно прекрасно присъствие във висшите светове.

С това ние искаме да те откъснем от физическия свят да внесем вътрешни скъпоценности, да внесем скъпоценни, прекрасни светове и да откриеш физическия свят.

Да бъдеш както на небето, така и на земята. Ти си ученикът, който ще проникне във висшите светове, ще вземеш и ще донесеш. Какво ще донесеш? Цветовете на духовната култура семената на духовната култура. Донеси ти семената, посей ги, за да може да възрасне божествената култура на земята. Казано е в писанието, че ще дойде царството божие на земята, ние казваме, ще дойде божествената култура на земята, т. е. ще има изобилие присъствие на посветени същества на земята. Нека се даде възможност да дойде такава посветена делегация, която да посети континентите на земята. С нейното присъствие ще се внесе едно особено влияние, особено проникване, особен мир. Колкото и да вика човечеството за мир, ако не дойдат тия същества, земята ще бъде винаги пустиня. Трябва да се внесе нещо в нея. Досега са идвали същества, които са бивали все изпъдени от другите планети. Затова се бунтува светът. Те казват: там нямаше мир, нямаше правда и тук е същото. Не се разбират съществата. защото си говорят на различни езици, защото са дошли от различни планети, имат различни диалекти.

Как мислите: дали са дошли от някои по-възвишени планети, с по-голяма култура? Понеже няма такава възвишена култура на земята подразбира се, че това са същества, които са все изпъдени, скитащи духове. Но каквито и да са, всички трябва да се преобразят. Сега именно съществата на планетния свят имат тази задача да помогнат на тия скитащи духове, на тия изпъдени души.

Но може би ще се зададе въпроса: от къде за изпъдени, от коя планета, кои видове, раси, от къде са дошли на земята? Има духове от цялата слънчева система. Няма да кажем и от другите слънчеви системи. От другите слънчеви системи са идвали същества само които са помагали на съществата на земята, т. е. синове божии, посветени. Голямо щастие ще бъде на земята, ако дойдат същества от някоя друга слънчева система, т. е. от някое по-голямо слънчево ядро.

Но ще се каже: има ли нужда? Разбира се. Колкото по-вече божествени възможности се създават на съществата да присъстват в различните полета, толкова по-добре е. И земята ще има това щастие да опита едно такова присъствие, едно такава население. На земята е необходимо, защото има дисонанс,. неразбиране, има бунт на духовете, революции.

Колкото и да ви говорим за възвишеното божествено състояние на посветените същества, вие още не можете да опитате реалната възможност за тяхното състояние. То е едно особено състояние, състояние на всемирност, състояние на абсолютност.

И тъй, ученико, трябва да бъде на ясно, светло. Всичко пред него трябва да бъде на ясно, светло. Тогава само ще знае и ще може.

Представяйки ви културата на посветените, ние искаме да внесем един нов елемент. който да легне в обятията на вашата душа. Тя е, която знае как да скъта този елемент, т. е. как да го пази, защото той е семката на израстване културата на посветените. Трябва да представите с живота си, с идеята си, с културата си света на висшите посветени същества, да бъдете отпечатък, да бъдете образ по сила и достойнство, по реалност  и красота посветения свят, за да имате живота, да имате душата, духът, красотата на тия висши посветени същества, да имате културата, знанието, науката, изкуството на тия посветени същества, да имате възможностите, пространството, вечността. безкрая и абсолютността на тия посветени същества, да бъдете утре, вековете, безкрайността, да бъдете ядрото, в което Божият Дух да се всели и да ви ръководи към висините, за да стигнете до най-висшите полета на Божия Дух.

И тъй, бъдете! Това е ваша радост, че сте тръгнали по един път, за да стегнете до вашите посветени братя, посветени съученици, да стигнете до света на синовете божии, за да може да се радвате, да бъдете щастливи, да бъдете маги, жреци на върховните знания.

Обичайте учението, обичайте културата, обичайте красотата на божественото присъствие, защото Бог присъства като абсолютна красота, защото по начало той е абсолютна светлина, абсолютна девственост, абсолютна святост.

Стремете се към този връх на Бога. Бъдете върхове, където да обитават посветените същества. Въдете върхове на чистотата, за да може да получавате първи лъча на светлината. Нека у вас да заработи този Дух по-упорито, по-настойчиво, по-уверено, за да бъдете гръбнака, за да бъдете основата на Вътрешната Школа.

Така да бъде!

16 Ноември и 1957 г.

гр. Варна

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...