Jump to content

495. Вътрешен поглед / първо /


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 495-то

ВЪТРЕШЕН ПОГЛЕД

Когато ученикът се добере до основното вътрешно виждане, ще може да проникне в тайните глъбини на живота. А колко е необходимо едно такова основно разбиране, основно знание, основна просвета. Необходимо е, защото комплексът от жизнените сили, които съграждат индивида, които съграждат естеството, съграждат духовната същина, представляват главната загадка пред която се намира ученика замислен в онова, което е във връзка с неговата вътрешна същина. Но за да може вътрешната същина да бъде една реалност, необходимо е вътрешен поглед. Ние много пъти сме загатвали за този вътрешен поглед, но той не е още опитан. Той трябва да се опита. Има възможност, има сили, които могат да представят тази опитност, опитана от други сили.

Кои са тия сили, които са опитали и имат този вътрешен поглед? Това са всички посветени сили, това са ония ангелски сили, които представляват връзката между физическия и божествения свят. Ние ви загатнахме за божествения свят, дадохме една малка скица за него, а сега се налага да се даде една по-подробна скица, едно по-подробно обяснение, описание за ангелския свят.

Един от най-чувствителните, един от най-близките светове, който ученикът може да изживее като факт, като вдъхновение, като изкуство, като вяра или надежда, това е светът на ангелите. Ние казахме, че той е връз ката. Тия същества са посредници между физическия и божествения свят. Съществата които не влизат в ангелската йерархия могат да бъдат връзка между физическия и астралния свят, между астралния и менталния или между менталния и духовния свят и едвам тогава да се доберат до божествения свят.

Маниерът, тактиката, условията в ангелския свит са съвсем други. Ангелският свят се ползва от най-богатите божествени условия. Ангелският свят представлява една богата среда за Божествения Дух, който е оцветил този свят, който така художествено го е устроил, та когато се каже ангелски свят, ние разбираме абсолютната съвършена красота. Не можеш да имаш представа за красив свят вън от ангелския сайт. Няма друг свят, който да даде такава красота и изящество, такъв аромат, такава прелест, такава чистота.

Но ще кажете: защо ангелският свят се ползува с тази привилегия. Когато Господ иска да има посредници, то те трябва да бъдат най-красивите, най-изящните, най-прекрасните.

На какво да уподобим ангелите? Ние няма да ги уподобим на секретари, адютанти и т. н. Те не са такива капацитети, представители на известен свят, когато нямат духовното съвършенство, нужното съвършенство, нужната изящност. Тактиката и животът там са съвършено други.

Как действат ангелските сили? Всички добри мисли, всички добри дела, цялото изкуство, музика и др. са все мисли на ангелите. Пълно е битието с мислите на ангелите.

Но дали тия същества сами са извоювали това изкуство, изкуство на богата мисъл? Това са същества, които са надарени от Божествения промисъл. Няма други същества така. надарени. ВсичКи други същества трябва да минат през известна еволюция, за да достигнат нужното съвършенство, докато ангелските сили се намират в Първичното си Битие.

Кое е било това Битие? Когато Божеството е излъчило от себе си своите същини, своето богатство, своите запаси, своите съкровища, своите сили, своя живот, излъчило е от вътрешния свят на своето сърце и ангелските сили. Следователно, ангелските сили представляват сърцето на Първоизточника. А вие знаете, че сърцето е един център, който хроникира напълно живота. Не може животът да се прояви, ако няма сърце. Така е и по отношение на физическия свят, и по отношение на духовния свят и по отношение другите светове. Не може да има живот, ако няма сърце. Тайна е сърцето, една голяма тайна. Първото движение се е проявило благодарение на сърцето. То е един съвършен Божествен орган. То е така усъвършенствано, че представлява един особен център, както учените го наричат ПЕРПЕТОМОБИЛ, който превежда кръвта в движение. Никой обаче не знае как става това.

И тъй, сърцето представлява един съвършен ангелски свят. Ние казахме, че всички дела, цялото изкуство, това е мисъл на ангелите. Ангелските същества са първите посредници. Те първи са посетили всички планети, всички слънчеви ядра. Ангелските същества са първите композитори, първите художници, химици, първите сили на науката. Ангелските същества са, които произвеждат светлинните лъчи във всички населения в Битието. Не може един слънчев лъч без ангелско присъствие. Следователно, когато става въпрос за миросъзданието, за живота на вселената, ще знаете, че навсякъде присъства животът на ангелите. Какви идеални течения, какви прекрасни течения бликат из вселената. А те са импулса, стремежа на ангелите. Не можеш да имаш представа за чистота, ако нямаш предвид едно ангелско същество. Не можеш да имаш представа за хармония, ако нямаш предвид едно ангелско същество. Не можеш да имаш представа за наука, ако нямаш предвид едно ангелско същество.

Но ще кажете: ангелският свят ли провежда мислите - представители на науката? Благодарение на кристалните, чисти мисли на ангелите са създадени всички форми, дори и всички образи. Затова ние казахме за човека, че е комплекс на ангелската мисъл. Дълго, може би много време е било отнето на ангелите, докато измислят формата, съдържанието, образа на човека. Ако бихте познавали по-основно тайната наука на Битието, вие бихте открили как Първоизточникът е построил света. Благодарение на тия ангелски сили, благодарение на това сърце, което вибрира, светът се е създал така красив. Така прекрасен.

Но ще кажете: защо има противоречия, защо има трагедия в света? Нарушено е ангелското сърце, нарушена е ангелската хармония, нарушена е ангелската мисъл. Благодарение на това нарушение са дошли всичките противоречия, които са спънали човечеството. Но сега настава една нова епоха и тия светли сили започват да преорганизират мисълта на човека. При тази нова организация обаче, при този нов порядък ще се явят известни сътресения, болки и страдания. Но болките и страданията пречистват човека и го хармонизират. Колкото и да мисли човек, че се е объркал, че живее в дисхармония, страданията ще го пречистят, ще го опомнят. Далечното минало става вече една близка действителност, и човек започва наново да мисли. До сега човекът не е мислил. Той а бил в страхотни състояния, защото вихрено е полетял надолу някъде.

Къде е това надолу? Кой може да си го представи? Може да си го представи само този, който има трепета на ангелското сърце. И ако трябва да се даде един образец, то това е образът на ангелите.

Реален ли е ангелският свят по отношение на ученика? По-реален свят от него няма. Защо? Защото ученикът се специализира вече в изкуството вдъхновение. А всяко едно вдъхновение е присъствие на ангелско трептение. Не можеш да имаш вдъхновение без ангелско присъствие.

Но ще кажете може би: защо да нямаме божествено вдъхновение, а да имаме ангелско присъствие? Ние казахме в началото, че ангелските сили представляват темпа, ритъма на Божественото сърце. Следователно, божественото сърце се съобщава с всяко едно сърце, което е вдъхновено от ангелско присъствие.

Имайте това ангелско присъствие, за да бъде вашият живот реален. Най-реалният живот, най-реалният свят това са силите на ангелския свят. За да имате обонянието, усета на божествения свят, трябва да заживеете между ангелските сили. Те са, които ще ви вдъхновят, те са които ще ви дадат куража, смелостта да може да преминете трудните области или сфери, за. де влезете в едни по-благоприятни сфери. Налага се ученикът да влезе в по-богата сфера; в по-богата среда, в по-богати условия. А тази богата сфера, тази богата среда, тези богати условия той ще има чрез вдъхновението на ангелските сили.

Ние ви говорим за ангелските сили, за да може да си представите вече един нов образ. Ще станете ли и вие ангели? На вас предстои да се усъвършенствувате като човеци, да се повдигнете като ученици и да се посветите като синове Божии. Тогава вече ще стане един нов преход към ангелският свят. Зависи как провидението ще погледне на този ваш преход. Ще мине една изпитна комисия. Ако вашето съвършенство представлява висшата хармония, висшата композиция, висшата музика, ако вашето съвършенство представлява необятна красота, ще ви преведат към ангелските сили, за да бъдете и вие един усет, един импулс, едно присъствие между нуждаещите се същества. Ако пък сте се специализирали във великата мъдрост, в съвършената математика и сте се посветили в свещеното слово, навярно ще ви приведат вече като изкусни, като съвършени архитекти в Божествения свят.

Но ще кажете: защо е тази йерархия? Защо е, това степенуване? Не може без степенуване. Не може без йерархия, защото голяма необятност е Божественото състояние. Трябва знание и широта, трябва подем, трябва чистота, трябва смелост. А тия неща се постигат благодарение на големи усилия.

В какво се състоят тия усилия? Дали в мечти, дали във вяра или във вдъхновение?  Не. Тия неща се състоят в творчески елементи, в творчески дух. Трябва творчество. Всяко нещо което ученикът е постигнал, всяко нещо което е измислил, всяко нещо което е погледнал, което е видял, трябва да се наложи като творческо събитие. Такава е еманацията на Божествената мисъл, на Божественото творчество. Трябва да бъдеш доволен от всеки ден, от всеки час, от всеки момент, че си направил нещо, без да мислиш да бъдеш възнаграден. Кой награждава Бога, който е вечен работник, вечен създател във Вселената? Има ли някой, който да го възнагради? Няма кой, защото няма по-голям от Него. Така и ученикът трябва да разбере, че няма по-голям от него и няма кой да го възнаграждава, но има нуждаещи се същества, които той трябва да възнаграждава. Така трябва да мисли ученикът - вечно да възнаграждава, без да мисли него да възнаграждават. А сега, когато направи човек една малка работа, Очаква да го възнаградят, да му дадат кръст за храброст, медал, грамота, да кажат нещо за него. Въобще, човек очаква награда.

Няма време за награди. Няма време за забавления. Сега е време за творчествата работа. Сега е време да се проведе Божественият промисъл, Божественият план по отношение творческата деятелност. И когато засягаме ангелският свят, ние искаме да подчертаем творческата деятелност. Много дължи човечеството, много дължи животинският свят, растителният свят на тази ангелска деятелност. Там където отсъства ангелската деятелност, няма живот. Там където присъства ангелската деятелност, животът се е проявил в прекрасни нюанси.

И тъй, ще знаете, че най-добрите приятели, които могат да ви помогнат в даден момент, без да искат някакво възнаграждение, това са ангелските сили. Може да имате свои близки, минали в отвъдният свят и да искате те да ви помагат. Те и да искат не могат да ви помогнат така, както ангелските сили сили ви помагали, защото и те живеят във време и пространство. Следователно, свързвайте ангелските мисли. Когато ангелските мисли дойдат във вас, те ще ви вдъхновят и всички ще почувствате нужда да работите.

Това не е надценяване. Не се плашете от надценяване. Не се плашете от една ангелска мисъл у вас.

Защо ви говорим така? Защото Върховното начало иска да види вече ангелско въплъщение на земята. Няма ли такова? Има го. Растителният свят представлява именно едно ангелско въплъщение. Всички краски, това са все ангелски мисли. Водата е ангелска мисъл. Въздухът е ангелска мисъл. При всички тия благоприятни условия присъстват ангелски мисли, т. е. присъстват ангелски сили. И ако вие имате този вътрешен поглед, навсякъде ще видите ангелското присъствие. В цялата красота, в целият живот ще видите, че са въплътени тия ангелски мисли.

Имайте този вътрешен поглед. Само чрез вътрешният поглед вие ще навлезете в тайните идеи на Божествения промисъл. Вътрешният поглед е мистичен поглед. Той е духовен поглед, божествен поглед или както ние го наричаме ангелски поглед.

Бъдете като тия мили същества, че да представлявате най-красивия цвят, който ще ви даде пълната идея за присъствието на ангелските мисли. Когато отидете при един разцъфнал цвят, представете си веднага, че ръката на ангела е украсила този цвят. Стремете се да видите тази ръка. Имайте този вътрешен поглед и ще бъдете ясновидци, ясновидци които да виждат ангелското присъствие, ангелското въплъщение, ангелската работа. Наблюдавайте как разцъфва една роза. Наблюдавайте да видите присъствието на ангелската ръка. Наблюдавайте спокойствието, хармонията, тишината при разцъфването на една роза или друго някое цвете. Научете се как да гледате на живота. Колкото повече се хармонизирате с това присъствие, толкова повече придобивате нюансите на ангелската красота. Не можеш да имаш понятие за красота, ако не видиш присъствието на ангелските мисли. Така вие ще дойдете по-близо до основите на живота, ще разберете уханието на живота, ще го почувствате от хиляди километри.

Това е да имаш обоняние, а не както сега, да си забиеш носа в аурата на едно цвете, за да почувстваш неговия аромат. Ти трябва да имаш такъв тънък усет, та от хиляди километри да чувстваш аромата на цветята.

Виждате какво изкуство е необходимо, какво съвършенство е необходимо. Развивайте своите чувства, развивайте своя слух, развивайте всички усети. Ти трябва да чуеш как работи ръката на ангела в една роза, във всеки цвят. Трябва да чуеш този дълбок вътрешен шепот.

Може ли? Как да не може? Това е същината на. живота. Щом претендираш да си живо същество, ще провеждаш нюансите на живота в дела. Как да не може? Как ще доловиш една прекрасна ангелски хармония, ако нямаш съвършен слух? Работете върху тия три чувства поне: поглед, обоняние и слух.

Когато тях усъвършенствате, осезанието и другите сетива сами по себе си ще дойдат. Когато се спреш при едно цвете, стреми се да имаш този поглед, да видиш как ръката, как сърцето на ангела вибрира върху това цвете. Имай сърце. Ако става въпрос за сърцето, то е най-съвършения орган на ангелите.

Ние не казваме, че ангелите представляват само сърце. Не. Ангелите са творчески същества. Те навсякъде присъстват и смекчават нещата, хармонизират ги.

Ние ви представяме ангелският свят като една голяма реалност. За да може да имате едно славно бъдеще, за да имате надеждата, погледа, упованието, знанието, трябва да бъдете във връзка с тази добра божествена среда, т. е. да бъдете във връзка с ангелските сили.

Защо наблягаме на това? Защото навсякъде ще ги срещнете. Никое друго същество не можете да срещнете, защото другите същества си имат своите задачи които извършват, без да се отклоняват, за да бъдат в помощ на другите същества. Единствените същества, които са в помощ на човека, а по-специално на ученика, това са ангелските сили.

Кой ученик може да обърне вниманието на известно ангелско същество? Този ученик, който има прекрасно чисто сърце, който има красиво оцветена мисъл, само този, който има такава походка, че да не нарушава никога мира.

Може ли това да стане? Защо да не може? Ако ангелите могат да го хармонизират, защо да не може?

Но ще кажете: тук условията са груби. Ще кажете, че сте свързани с известни същества, които нарушават, вашия мир, вашето спокойствие и т. н. В какво се състои вашето развитие или вашето съвършенство? Чрез вашата красива изящна мисъл да респектирате тия именно същества. Когато ви слушат, да пожелаят и друг път това. Когато ви видят, да пожелаят и друг път това. Когато ви срещнат, да мислят, че не могат вече без вашата среща. Всяко едно същество да вижда във вас надежда, упование, сила, която да го вдъхнови.

Сега ви се говори за ангелският свят. Налага се да се говори за този свят, защото много са говорили за човешкият свят, много са провеждали човешкият свят. Но ще се зададе въпроса: къде ли живеят ангелите, какво представлява техният свят, каква е тяхната наука, тяхното изкуство, тяхното небе, какъв е техният Бог. Много въпроси могат да изпъкнат в съзнанието. Но в едно съзнание, в което мислите са композирани, такива въпроси няма да се зададат, защото това съзнание може да проникне свободно, безпрепятствено в ангелският живот.

Чуден, прекрасен е ангелският живот, защото той е съчетание на най-великите мисли, които Бог е изпратил в голямата вселена.

Може ли ангелският живот да се проведе и по лицето на земята? Да. Той вече е проведен. Всички цветове, хармонията, музиката, знанието, това е все присъствие на ангелски сили. Това е все работа на ангелските същества. Големи, изкусни майстори са ангелите в лириката, в художеството, в литературата, в изкуствата, в науката, навсякъде прозира нещо абсолютно, нещо вечно. Това е същината на живота. Няма друг живот извън живота на ангелите, защото ние казахме, че животът на ангелите е превод на божествения свят, на божествения живот.

За да имате по-голяма възможност да се ползувате от богатствата на божествения свят, трябва да имате приятели като ангелите. Няма по-верни приятели от тях.

Защо те са приятели?  Защото влизат във връзка с божественото в ученика. Ученикът има вече божествени заложби, божествено присъствие и ангелите строго, неотклонно съблюдават това божествено. Най-ценно за тях е божественото присъствие. Благодарение на това, те постъпват като божествено присъствие.

Но ще каже те: какъв е техния живот, какви са техните отношения към самите тях? Нашето съзнание не може още да си представи това. Да се говори за ангелските отношения, трябва да се създаде нов литературен. език. Трябва нов език, език който да има форма, образ, съдържание. Да има необятна светлина. Колкото и да е богат езика на човека, колкото и да си служи с богати форми, все пак той не може да се доближи до този изящен, прекрасен ангелски език.

Езикът на ангелите е творчество. Как си говорят те помежду си, т. е. говорят ли си ангелите? Всеки един ангел разбира другия в неговата работа. От работата той съди за изкуството на своя подобен.

Имат ли те общи директиви? Изпълняват ли те някакви общи планове? Ако става въпрос за хармония, то техните отношения са абсолютно хармонични. Защо? Защото никой не иска предимство, никой не иска надценявано, никой не иска подчертаване.

Как се хранят ангелите? Имат ли нужда от храна? Как са устроени техните тела, та да имат нужда от храна? Нали всеки организъм, бил той физически, астрален, ментален или духовен има свои органи, чрез които подържа неговото единство? Е, ангелите имат тела. И техните тела са създадени от известна материя. Няма да кажем, че са без материя, за да не се сърди материалистът. И те имат материя и те имат органи.

Имат ли те нужди? И те се нуждаят. Щом имат органи, явяват се нужди. Така е поставех животът.

Имат ли те живот? Много естествено и те имат живот. Щом казахме, че имат сърце, значи имат и живот. Животът е свързан със сърцето.

Но с какво се хранят? Те се хранят с плодове. Ангелският свят е представител на плодовете. Плодовете на физическият свят са все мисли на ангелите. С какви плодове се хранят ангелите. Тяхната мисъл е плодовита. Те могат в даден момент така да съчетаят химичните, радиоактивните елементи, че да си създадат нужния плод и да, подържат свое индивидуално съществувание. Ние поддържаме и подчертаваме индивидуалното съществувание.

Защо поддържаме индивидуалното съществувание? Иначе трябва да обезличим и Бога. И той да не съществува като индивидуално същество.

Пита се тогава как живеят ангелите? Къде е техният свят? Планета, ли е той или някаква сфера? Защо да нямат и те планета? Може да имат планета, но с обикновено око тя не може да се види. Всички слънчеви ядра и планети, това са все излъчвания на невидимите слънчеви ядра и планети. Но има ли планети въобще, които да не бъдат населени от ангелски същества? Всички вселени, където ангелите пребивават са все слънчеви ядра. В техният свят няма нещо, което да не е съвършено, което да не е неустойчиво, неустроено. Следователно, те живеят в слънчеви ядра.

Пита се тогава: имат ли те школи, имат ли наука, университети, академии и т. н. Раждат ли се, прераждат ли се те, женят ли се? Да, изпъкват много въпроси, крито са във връзка с човешкият живот. Ангелските същества се вселяват. Вселяват се, докато създадат един плод. Щом създадат този плод, те се оттеглят, а плодът започва свой собствен индивидуален живот.

Дали в случая се създава нов индивидуален живот? Във всеки един плод се въплъщава по едно същество, което е създадено вече, което съществува и което използува този плод като едни условия. Така се проявяват съществата и на физическия свят. Насекомите например се хранят с известни сокове от плодовете, ползват се от тях.

Е тъй. ученикът трябва да придобие съвършенството на ангелите и вече да не се преражда и въплъщава. То не е необходимо вече на него. Той е опитал всички перипетия от най-нисшите до най-висшите. Следователно, нужно ли е наново да се опитват нещата? Не, не е нужно. Когато ученикът има да извърши известна работа, когато стане нужда да помага накъде, той трябва да се прероди или да се въплъти, да присъства. За ангела не е необходимо да минава тия перипетии, тия процеси. Той си служи с друго същество.

И тъй, когато мислите за ангелската работа, гледайте така да се поставите, че тя да бъде позната на вас, да бъде лесна за вас, за да я извършите. Какво друго бихте правили, ако не извършите поне една от по-малките работи на ангелите, какво например? Отивате при една роза. Помъчете се да прецените работата на ангелите. Ако бихте я преценили, ако имахте този вътрешен поглед, вие бихте били най-благородните същества. Вашият дух би се възвишил и би казал: Благодаря ти, Господи, че днес те срещнах. Всяка една работа на ангел е Божествена. От Бога са взели, на Бога дават. Такива същества са ангелите. Това което вземат, те никога не го задържат, никога не го обсебват.

Стремете се и вие да бъдете като тях. Вие сте пред прага на един преход. Щом сте пред прага на този преход, бъдете приятели на ангелите. От тях ще се научите как да живеете, как да се храните, как да се учите, как да пеете и как да мислите. Нека пулсът, нека шепотът на тяхното сърце стигне до вашето сърце.

Обичайте ангелите. От вашата обич ще зависи те да бъдат при вас. От вашата обич ще зависи и техният ангажимент към вас. От вашата обич ще зависи и тяхната радост. Макар, че тяхната радост не е такава както на ученика, но те се радват на неговите успехи, на неговото съвършенство. Това е божествена радост.

И тъй, обичайте ангелите, за да ви бъдат приятели, приятели за всички векове. Пред вас е вечността. Щом сте във вечността, вие трябва да имате приятели. Единствените същества, които ще ви бъдат приятели през вечностите, това са ангелските сили. Те са, кои то ще ви научат какво представлява това вселена, необятност, планета, слънчево ядро, междунебесно пространство, какво е това отношение и т. н. С тях навсякъде е благодат, навсякъде е радост и щастие, всякога е успех, всякога е здраве. Те са съществата, които носят здравето. Те могат да премахнат всяка гангрена, всяка зараза от организма на ученика. Когато имаш един приятел ангел, той няма да си скъпи времето да ти донесе лекарства от ангелската аптека. Те работят особено. Когато ученикът заспи дълбоко, когато настане мир, те идват, напръскват го с тази божествена есенция и ученикът се освобождава от божествените състояния.

С това ние не искаме да ви отклоним да имате връзка с вашите близки, човешките същества, минали в отвъдния свят, но и те се нуждаят, и те се стремят към помощта на ангелите. Ето защо, ние искаме да имате реалната помощ на едни същества, които имат тази божествена привилегия.

Нашата тема беше „Вътрешен поглед“. На къде трябва да бъде обърнат погледа на ученика? Към вътрешността на ангелския свят. Защо е необходимо да имате такъв поглед? За да живеете вече в реалността на живота, защото ангелския живот е реален живот. Имайте този поглед, за да прецените моментите, за да предените своите съществувания на физическия свят. Тогава няма да обвинявате физическия свят. И физическият свят е населен и той е представител на ангелските сили. Много ангелски сили работят като индивидуални и като колективни на физическия свят. Всяка една окултна школа е под грижите на ангелските сили. Преди ученикът да е влязъл в Школата, ангелските сили всичко са наредили. И когато ученикът влезе в една такава ангелска атмосфера, той е Боговдъхновен.

Нека присъстващата школа да се задържи вече на земята. Защото много опити се правиха и са бивали все несполучливи и то благодарение на известна престъпност. Да няма вече престъпност. Не оскърбявайте ангелите. Не подценявайте тяхната работа.

Вие искате да бъдете издигнати личности, да разбирате от наука, музика, от изкуство, от художество, от математика, от астрономия, астрология и т. н. За да може да разбирате тия неща, за да можете да влезете в тази атмосфера, трябва да имате приятели ангели. Няма друг способ, няма друг път. Ще минете през ангелския свят, за да отидете в божествения свят. Докато не освидетелствате своето съществувание, своите способности пред ангелския свят вие не може да минете в божествения свят за който ви говорихме. Вие трябва да имате вече красотата, цвета на ангелския свят, за да може да бъдете представени в божествения свят.

Колко красиви трябва да бъдете! Може ли? Може и не може. Ще има да се чака.

Сега ще се зададе въпроса: нашата красота външна ли трябва да бъде или вътрешна? Първият елемент, който трябва да имате, това е елемента на мекотата. Трябва да бъдете меки. Мекотата ражда нежността.

Но ще кажете: Това ли е последното, съвършенство? Не. Трябва да бъдете подвижни - така подвижни, както светлината. Може ли да стане това с вас? Колкото и да е късно, може. Може, но само при условие - да обичате ангелските сили, т. е. да обичате тяхната работа когато отивате между цветята и когато гледате очите на животните. Очите на животните представят ангелският свят. Различни цветове преобладават в очите на всяко животно. Ценете това присъствие. Не се отклонявайте от това остроумие, от тази мъдрост, от това изкуство на ангелските сили.

За да може ученикът да създаде условия за школата, за да може да се превежда езика, красотата, изкуството на ангелите, той трябва да създаде тишина, мекота, красота. Духът ще продължава много неща от другите светове, ако вие учениците обичате ангелите.

Но да не идва у вас мисълта: ние искаме да видим тези ангели. Като се запознаете с тяхната работа, вие ще ги видите. Това е вътрешен поглед. Внимавайте. Тялото на един ангел е вътрешно съчетание, вътрешно съдържание. Неговото проявление ще видите в цветята, ще го чуете в хармонията. Така присъства той. Като цвят и като хармония, като цвят и музика. Затова всички велики учители са препоръчали музиката като съвършенство, като метод и цветове.

Оцветете своя живот, своето тяло, своите мисли. Напусне те старите методи на съществование, за да бъдете нови - така, както са нови ангелските сили. Те са вечно нови. Защо? Защото са кристално чисти. Нито една отрицателна мисъл не трябва да ви опетнява. Не цапай своята красота. Ако сега имате бръчки по лицето, то е за това, че сте се нацапали. Долу всички бръчки. Долу всички петна. Бъдете прозрачни. Когато едно ангелско същество ви наблюдава, да види вашата вътрешна чистота, вашата вътрешна красота. Тогава вие не може да бъдете и вън груби, несъвършени. Всеки един цвят съдържа вътрешна красота и се изява във външния свят. Вие виждате колко малко време се проявява вътрешната красота на цветовете. Да, малко е времето, но то е реалното.

И тъй, вие така се преустройвайте, за да бъде времето ви по-дълго. А сега казвате: „Имаме известен талант, но като остарея утре, всичко ще изчезне“. Този, който е проникнат от вътрешна чистота, красота, той не остарява. Този, който е приятел на ангелите, бръчки по лицето си няма, защото ангелите са най-големите козметици. Всяка бръчка е петно. Лицето е пипано с нечисти ръце. Нека отсега нататък ви пипат ангелските същества, да заличат бръчките ви.

Но ще кажете: „Нали всяка бръчка е една опитност“? Не, ние не препоръчваме такива опитности. Има основни черти по лицето ви. Те са, които характеризират вашия живот. Повече не прибавяйте. Хубаво нещо са прибавките, но да прибавяте светлина, а не тъмнина. Наложило се е да прибавяте, защото и вие загубихте първата красота. Не да нямате желание, но вашите желания се сведоха до там - да ви пипне ръката на тъмнината. Вие повече сте съгласни да ви пипне ръката на своя подобен, отколкото да ви пипне ръката на ангела. Това ви създава по-голямо, удоволствие.

Когато станеш сутрин, искай да те пипне ръката на ангела. Пипне ли те ръката на ангела, ти ще се вдъхновиш. Стремете се към ангелско вдъхновение, за да стане животът ви вътрешен поглед. Всичко се състои във „Вътрешният Поглед“.

30 Май 1959 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...