Jump to content

Recommended Posts

СТРЕМЕЖ И ДЕЛО

Делото е резултат на стремежа. Ако не би имало стремеж, ни би имало дело. Тази истина е проверена, но все пак тя трябва да се знае. Колкото повече се стремите, толкова по-добри са и делата ви. За доброто дело се знае. То е като чиста монета между фалшивите. Вярно е, че страданията са големи на физическия свят, но когато човек се стреми, те се преобръщат в дело.

Защо са големи страданията на физическия свят? Защото тук нещата се опитват. Но затова пък са и ценни. Колкото по-големи, по-светли са бивали делата, толкова повече и страданията са идвали до своята връхна точка.

Стреми се да преобразиш делото, защото то е най-великото в живота на ученика. Има ли добри дела, той е ученик. Няма ли добри дела, той не е ученик. Сега има много хора без дела. Съществуват три категории хора. Първите са ония хора, които са дошли да изпълнят известно дело. Втората категория хора са онези, които са дошли да живеят. А третата категория са изпъдени от другаде.

Вие кои сте? Не сте от изпъдените, не сте дошли да живеете, но да изпълните делото. Някои казват: „Този човек много страда.“ Страда, защото иска да преобрази делата си. „Ама друг си живее добре.“ Добре си живее, но той затова е дошъл. Трети пък казва: „Както дойде.“ Той е изпъден.

Много изпъдени има на земята. Много време ще загубим, ако вземем да ги броим, но един ден ще осъзнаят и те, ще че са изпъдени и ще заработят ревностно. Защо са изпъдени, ние няма да кажем, защото това ще рече, че ги критикуваме. Земята е изправителен дом. Щом са дошли на земята, дошли са в изправителен дом. Колкото по-дълго останат на земята, толкова повече ще се изправят.

Има хора, които и на земята не могат да се направят. Те ще чакат някоя друга планета в нашата или в друга слънчева система. Много се изисква, за да се изправиш. Много страдания ще понесеш. Ще ги опиташ колко са те силни. Силни са страданията на земята, затова и опитват ученика.

Изпъденият не е в Школата. Изпъденият се калява, расте, учи се, стреми се, а вие сте дошли да изпълните едно благородно дело, най-великото, най-хуманното, най-върховното дело в света. Делото се определя от неговата хуманност, от неговата добродетел, от неговата върховност. Следователно, стремете се към онова дело, което е хуманно, което е върховно. Запознайте се с кодексите на върховното. То ще ви научи какво да правите. Вие още не знаете какво да правите. Сега се учите какво да правите занапред.

Всички ученици, които са идвали на земята, са се учили как да правят добро. Много неща има на земята, но доброто още го няма. То едвам сега се заражда. Едвам сега хората започват да мислят за бъдещето на земята, за благоденствието на земята.

Какво показва това? Това показва, че хората са вървели по крив път. Малко души отиват в рая. Повечето заминават в ада. Защо? Защото те са били в ада и на земята, и в отвъдния свят продължават да са в ада.

Както на небето има ад и рай, така и на земята има ад и рай. Ще изучаваш ада дотогава, докато най-после те изхвърлят от там и те пратят в рая.

Стремете се към рая, към доброто. Щом научиш кодексите на доброто, ще влезеш в рая. Там има по-благородни, по-възвишени, по-велики същества. А теб ти трябват такива същества. Колкото с по-велики същества дружиш, толкова и по-велики неща ще научиш, толкова по-велики системи ще населяваш. А системите не са случайни. Те са дадени от провидението.

И тъй, изучавайте делото, изучавайте и стремежа. Знанието е най-великото нещо. Да знаеш какъв ще бъде утрешния ден, какво е написано, какво е хроникирано за утрешния ден, това е най-великото.

Имайте за обект делото. Делото е божествено. То излиза от ума на Бога. Бог постоянно мисли за делото, затова и никаква промяна не става. Не е било време, когато Бог да не е мислил за своето дело. Така е било и така ще бъде.

Сега вие се спирате и казвате: „Природата си играе със съществата.“ Не, природата не си играе. Природата е много разумна. Когато тя иска да унищожи една форма, унищожава я по закон, а не произволно.

Съществува ли такъв закон? Съществува. Изучавайте нещата и бъдете винаги изправни. Стремете се към най- благородното дело, към най-върховните неща и знайте, че без закон не може.

Учете се. Учете всяка минута, всеки ден, всеки час, за да може да преодолявате нещата за делото. Много адепти са идвали на земята и продължават да идват, със задача да преодоляват лошото, за да може да расте делото. И сега лошото ще остане на заден план. Делото ще успее, защото е върховно.

Стреми се към това върховно, за да бъдеш и ти върховен. Обичай върховното, за да бъде и делото ти върховно. Колкото повече се стремиш, толкова повече и делото расне. То просветва у теб и ти го виждаш така, както виждаш слънцето на небето.

Някои питат откъде идва светлината. Светлината е велико дело. Няма ли дело, няма и светлина. Като знаете това, стремете се да създадете около себе си толкова светла аура, че да видят светлите същества, че и тук на земята има същества, които преобразяват своите дела.

Светлите същества ви обичат, защото вие имат за задача да се издигне тази земя. И те са минали през нея и знаят, че когато и да е, тя ще се издигне. Те знаят, че има хора, които се стремят към това дело и се радват. Всяко същество, което има стремеж и дела, се радва. Няма ли стремеж и дела, то не може да се радва. радостта е признак, че има дело, има и стремеж.

Радвай се на всичко в живота. Страданията плашат малко човека, но ще дойде ден, когато ученикът ще отмине атмосферата на страданията и те вече няма да го посещават. И да иска да опита някакво страдание, то ще бяга от него.

Изпъдените същества нямат нито дела, нито стремеж, затова са празни. Те ходят от врата на врата и хлопат, но са празни. Тяхната стомна не може да се напълни от Великия извор, защото са изневерили и никой не им вярва. А за Провидението тава е много. Ето защо, стремете се да бъдете изправни и радостни пред Провидението. трябва да бъдете такива. Че някой щял да замине в отвъдния свят, нищо от това, той ще продължи да се учи в отвъдния свят, но да замине изправен. Ако не е изправен, ще го пратят наново да се изправи.

Бъдете изправни. Христос е казал: „Смирените ще наследят моето царство, а не изпъдените.“ Стремете се и вие да наследите царството на Бялото братство. Бялото братство има много царства. То разполага с много богатства, с много планети, с много слънчеви системи. Даден му е голям периметър. А сега казват някои: „Какво ще научиш от Бялото братство?“ Това което ще научиш от Бялото братство, от никъде другаде не ще го научиш. Истината, която ще научиш е от Бялото братство, от никъде другаде не ще я научиш. А истината не може да бъде лъжа.

Стреми се да бъдеш олицетворение на Бялото братство. Ти трябва да познават кои системи са на Бялото братство, с какви уреди си служи е то, кои са областите на Бялото братство, кои са хората на Бялото братство. Трябва да познавате всичко това, защото сте ученици на Учителя на Бялото братство.

Някой ще каже: „Като имаме дела, ще ни се даде да владеем нещо.“ Не, там не може да се владее. Ще знаеш, че там всичко е твое, без да го владееш. Там не се дават документи за владеене. Ще се чувстваш в своя истински дом - дома на Бялото братство, ме се чувстваш, ще че си силен, защото си в обятията на Бялото братство.

Върнете се при своите бащи и майки в Бялото братство. Имате ли бащи и майки в Бялото братство? Имате разбира се. Това което ви е родило за велики дела, е вашата майка и вашия баща.

И тъй, учете се, за да се научите. Ако не се учите, нищо не ще научите. Има още много тъмни неща в ученика - тъмни в съзнанието, тъмни в мирогледа, тъмни в стремежа, но те трябва да се изяснят. Ученикът трябва да знае за тяхната верност. Колкото повече си верен, толкова повече си истинен.

Стреми се да бъдеш верен и ще бъдеш истинен в делото. Сега вие искате като ученици да знаете какво ще стане с вас. Ще стане онова, което в даден момент мислите. Ето защо, трябва да бъдете толкова положителни, че и в отвъдния свят като отидете, да бъдете положителни. Това което си научил тук и там ще продължиш. Така както си действал тук, така ще действаш и там по същия начин. Ако си бил радостен тук, ще бъдеш радостен и в отвъдния свят.

Защо ви говорим за тия неща? Нима не ги знаете? Знаете ги, но ви напомняме, за да може да се доберете до божествената радост. Доберете ли се до божествената радост, ние вече няма да се занимаваме с вас. Ще ви познаем по радостта, защото Бог се радва, Бог е радост. Никъде другаде не ще намерите Бога вън от радостта. Ще го намерите само в радостта. Радвай се и благодари на това велико, широко небе, защото Бог се е разлял в него.

Но ще възрази може би някой от вас; „Вие ни дайте радостта.“ Не, ти ще научиш за радостта, ти ще я вземеш. Няма да чакаш друг да ти и даде. Радостта е дело. Колкото повече растеш в делото, толкова повече ставаш велик. От радостта ще се познае, че ти си вече велико дело.

Стреми се да бъдеш радост. Радостта дава кураж, вяра, надежда, свобода, дава всичко. Колкото повече си радост, толкова повече ще владееш ония максими от словото, което се е говорило.

Стреми се да бъдеш винаги радостен. Каквото и да става, бъди разположен. Колкото повече си радостен, толкова повече ще бъдеш в обятията на майчината топлота. Радостта е майка на съвършенството. Така мисли за радостта.

Вие казвате сега: „Ще отидем на луната, на Марс, на Венера.“ Ще отидете и пак ще се върнете. И какво ще научите? Хубаво е да отидете на тия планети, но трябва да имате майка, от която да се научите. Нямате ли майка, вие сте изпъдени. Как ще ви приемат там? Когато отидеш там, трябва да бъдеш между своите и да им кажеш защо си дошъл. От радостта им ще познаеш, дали те желаят.

Стремете се да овладеете най-голямото добро. Кое е то? Най-голямото добро е да можеш да преодолееш най-голямата си слабост. Понеже вие живеете в най-големите слабости, затова ви трябва и най-голямото добро. Най-голямото добро ще ви възкреси. А всяко възкресение подразбира радост. Радва се този, която е възкръснал. Радостта носи пълнота на тези, който е възкръснал.

Стремете се към добро дело, към добро желание, за да постигнете много в живота, да станете художници, учени, професори и т. н.

Има ли нужда от професори? Има нужда. Щом има глупости, щом има изпъдени, има нужда.

И тъй, стремете се към великото дело. Вие още не го познавате, но щом се стремите към него, вие ще го познаете.

И тъй, когато изучаваш делото, когато се посветиш на делото, знай, че ти си в едно от най-върховните състояния. Има моменти на върховно състояние. За да бъдеш в такъв момент, трябва да обичаш делото, да се радваш на делото. Радостта е най-великото в делото.

Стреми се да можеш. Само който може, разбира нещата. Те са поставени математически и трябва да ги разбираш. Ако можеш да ги разбираш, това ще рече, че имаш ум Господен.

Голяма е вселената. Небето е изпълнено с ума Господен. Колко голям ум трябва да имаш - да мислиш за най-малкото, да мислиш и за най-голямото. И малките, и големите неща са твои. Малките неща трябва да обичаш, а за големите да знаеш. Небето е изпълнете със системи. Кой мисли за тях? Само Бог мисли. Божият ум е навсякъде. Извън пространството, извън небето и извън битието навсякъде има Божи ум, но ти не се стремиш да научиш какво има в небитието, не се стремиш да научиш какво има в битието, това което Бог ти е позволил, това което съществува - планети, слънчеви ядра и т. н. Ако посветиш времето си да изучиш всяка една слънчева система, знаеш ли колко години ти трябват? Има същества, които дълги години са мислили за слънчевата система. Следователно и ти трябва да мислиш за слънчевата система. Ти едвам започваш да мислиш за земята, а за слънчевата система още не си мислил. За другите слънчеви системи пък съвършено не си мислил, а само си живял. А ще дойдат същества, които ще те отведат в далечни системи и ще ти разкажат за съществата там.

Колко много трябва да знаеш. Не че това знание е написано на книга. То е толкова необятно, колкото необятно е и небето.

Знай. Кога ще знаеш? Ще знаеш, когато можеш. Кога ще можеш? Когато научиш изкуството да се радваш. Радвай се. Тогава и ще знаеш, и ще можеш. Всичко е твое, стига да си осъзнал това. А сега казваш: „Това настрана. То не ме интересува. другото настрана. И то не ме интересува.“ Не, трябва да те интересува. Трябва да помогнеш на всяко същество, което е на земята, пък и на слънчевата система.

И тъй, жертвувай своя стремеж за великото дело и постъпвай върховно, за да бъдеш и ти върховен. Стреми се към доброто. Слънчевите същества се стремят, защото имат дела. Колкото повече се стремиш, толкова повече ще знаеш. Твоето знание е връхна точка на нещата. Стреми се към тази връхна точка.

Обичай страданието. Обичай и делото. Обичай всичко в живота. Радвай се на всичко в живота. Такъв е стремежът на съществата за делото. Ти си едно дело и те бдят за това дело. Бдят за твоето щастие като дело. А ти, ти трябва да бъдеш изправно дело.

Вие още нямате дела, нямате стремеж, нямате и цел. казвате все още; „Каквото Господ каже.“ Не казвай така, а кажи: „Какво аз ще направя.“ Господ е дал свобода на съществата, толкова голяма свобода, че те могат да избират, могат да правят нещо за делото.

И тъй, много нещо трябва да се знае, за да се разбере великото дело, ще се разбере и истината за нещата. Следователно, всяко нещо е истина. То има начало и край. А ти, преобърни край на началото, за да стане велико дело.

Преобръщайте нещата. Те са създадени за вас, но вие ги преобръщайте само, за да преобърнете и своите характери. Божествените неща са верни. Следователно, стремете се към тях. радвайте се на божествените неща, радвайте се на божествените дела.

Колко сте големи? Големи сте толкова, доколкото обичате делото. Посветите ли времето си за делото, вие сте големи. Не го ли посветите за делото, вие сте малки.

До кога ще бъдете малки? Ще бъдете малки до тогава, до когато сте с малки дела. Ще бъдете големи тогава, когато имате големи дела.

Може ли? Може, разбира се. Никога не оставяй назад. Стреми се да държиш предна редица. Който се стреми към предните редици, той е стигнал вече, той знае. Затова стреми се да бъдеш пръв в делото. Велико е това и ти трябва да го знаеш. Кога ще го знаем? Когато си във великото дело и имаш постижение.

Но ще дойде мисълта: „Кога ще имаме постижение?“ Когато имате дела. Без дела няма постижение.

Стремете се към върховното, стремете се към доброто, за да бъдете велики.

Какво търси тук доброто? Нали добротата е само една добродетел? Може ли тя да разреши въпроса? Щом си добър, щом си изправен, ти държиш за делото. И тогава ще кажем: бъди добър, за да върви и делото подире ти. Стреми се към доброто, за да бъдеш и ти добър. Стреми се към делото, за да бъдеш делови.

Може ли? Може, стига да искате. Свободната воля, приложена на място, е велико дело.

Варна, 14, 5, 1961 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...